Štedrá večera aj v minulosti pozostávala z niekoľkých chodov, ktoré predstavovali hojnosť jedla na ďalší rok. Rozdávanie darčekov bolo len veľmi symbolické. Dnes radosť z rozbaľovania darčekov postupne prenechávame deťom. Naše srdcia zaplesajú skôr pri zemiakovom šaláte a medových rezoch.

Ak hľadáte zaujímavé a estetické stolovanie pre váš vianočný stôl, navštívte predajne Orion alebo H&M Home.

Predajňa ORION

Každá oblasť má určité tradície, ktoré pri štedrej večeri dodržiava. Na Slovensku sú typickou súčasťou Vianoc medové krížiky na čelo, aby deti boli počas celého roka dobré a poslušné. Ďalšími tradičnými zvykmi sú jedenie oblátky alebo prekrajovanie jabĺčka, aby sme zistili, či budeme celý rok zdraví. Taktiež patrí k slávnostnej večeri jedenie z jedného hrnca, prípadne taniera, čo symbolizuje súdržnosť rodiny.

Západné Slovensko

V západných oblastiach Slovenska naši predkovia pripravovali štedrú večeru predovšetkým z lokálnych surovín. Oblátky s medom boli v týchto častiach dopĺňané aj cesnakom. Dnes štedrovečernú večeru tvorí napríklad kyslá šošovicová alebo fazuľová polievka.

Za typické boli považované cauty, ktoré predstavovali koláče z kysnutého cesta.  Obľúbené sú pupáky – upečené kysnuté cesto nakrájané na menšie kúsky a preliate makovou zmesou. Tradičnou sladkou dobrotou sú klasické záviny s makovou, tvarohovou a orechovou náplňou alebo pravý domáci štedrák.

Južné Slovensko

Bez domácej rybacej polievky nazývanej halászle nemôžu Vianoce na juhu Slovenska ani začať. Obľúbená je taktiež šošovicová polievka. K zemiakovému šalátu alebo opekaným zemiakom sa pravidelne konzumuje kapor, prípadne pstruh. V minulosti boli tradičné rôzne druhy kaší – napríklad kukuričná, krupičná alebo prosná, ale taktiež aj solené haringy – slede.

Severné Slovensko

Oblasti Oravy a Kysúc si svoje gurmánske zvyklosti prinášajú k štedrovečernému stolu aj dnes. Na Vianoce nesmie chýbať tradičná kapustová polievka bez mäsa, ktorá je doplnená hubami. Súčasťou večere je taktiež obľúbená fazuľová polievka so slivkami.

Sladké pokrmy, ktoré sú populárne v mnohých domácnostiach aj dodnes sú napríklad krupicová kaša alebo makové šúľance.

Stredné Slovensko

Okolie Zvolena a oblasti stredného Slovenska boli typické tým, že sa strúčik cesnaku zajedol krajcom chleba. Na vianočnom stole nesmie ani dnes chýbať domáca vianočná kapustnica s mäsom a hríbmi. Stredné časti Slovenska nedajú dopustiť taktiež na tradičné linecké pečivo a medovníčky.

Východné Slovensko

Typická pre východoslovenskú kuchyňu bola kyslá obilninová polievka, zvaná kyseľ. Ďalšie podávané dobroty boli šošovicový prívarok alebo mačankavianočná polievka z vody z kyslej kapusty.

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola sú bobaľky, v iných častiach Slovenska nazývané pupáky alebo opekance. Štedrú večeru dopĺňajú rezance s orechmi alebo makom. Pred večerou sa podáva typický alkoholický nápoj hriatô - receptúry sú rôzne, základ však tvorí pálenka a cukor. Pripravujú sa aj verzie s pridaním tuku alebo škorice, medu, vanilky.

Predajňa H&M Home

Aké vianočné tradície a zvyky sa na Slovensku dodržiavajú?

  • Šupiny z kapra sa vkladajú do peňaženky, aby priniesli v ďalšom roku bohatstvo.
  • Pred štedrou večerou sa pod obrus vložia peniaze pre hojnosť v rodine.
  • Rozkrojenie jabĺčka, ktoré ukáže, či bude rodina po celý rok zdravá.
  • V niektorých regiónoch sa prestiera jedno miesto navyše pre náhodného hosťa.
  • Od stola sa počas štedrej večere nesmie odbiehať, aby rodinu nepostihlo nešťastie.
  • Pred večerou dievča z rodiny ide vyniesť smeti. Podľa toho, z ktorej strany zašteká pes, odtiaľ bude jej budúci manžel.
  • Pod vianočný stromček sa ukladajú zemiaky, cibuľa a iné suroviny, aby bola v ďalšom roku úroda.
  • Pri štedrej večeri sú nohy stola oviazané motúzom, aby držala rodina pokope.
  • Niektoré rodiny večerajú po tme, prípadne len pri sviečkach.

Predajňa ORION 

Veríme, že vianočná atmosféra prichádza už aj k vám domov. Pečenie rôznych dobrôt je určite už v plnom prúde. Dolaďte posledné dekoračné a upratovacie detaily a Vianoce sa môžu začať.

Aby váš štedrovečerný stôl vyzeral jednotne a elegantne, navštívte predajne Orion, H&M Home alebo Tedi. Vyberte si zo širokej ponuky stolovania, ktoré je dizajnovo nadčasové.

Pre tých, ktorí vianočné nakupovanie nestíhajú, máme záchranu. Darčekovú kartu Bory Mall môžete darovať komukoľvek. Vďaka tomu, že ju možno využiť v takmer všetkých obchodoch u nás v Bory Mall, predstavuje skvelý darček pre všetkých.

Celý tím Bory Mall vám praje krásne a pokojné prežitie vianočných sviatkov.