Princípom je hladovanie

 
Ako naznačuje aj názov tejto stravovacej metódy, jej hlavným princípom je striedanie okien, v rámci ktorých jete a okien bez akéhokoľvek prísunu potravy. Najznámejšími typmi tohto stravovania sú napr. 16/8 alebo 20/4, kedy prvé, vyššie číslo, značí hodiny, počas ktorých nejete. To druhé zase predstavuje čas, kedy potravu prijímate.

3.jpg Zdroj: Tipyprezdravie.sk

 
Medzi hlavné benefity prerušovaného pôstovania patrí zmena, ktorá sa deje v rámci ľudského tela. V prvom rade vám pri takomto spôsobe stravovania radikálne klesne hladina inzulínu, takže telo začne viac „páliť“ tuky. Okrem toho sa začnú opravovať bunky vo vašom tele – organizmus z buniek vylučuje odpadový materiál. Okrem toho pôst dobre vplýva aj na gény a molekuly v tele, čo môže predĺžiť a skvalitniť život, ako aj znížiť riziko rôznych ochorení.
 

Pôstovanie zlepšuje rýchlosť metabolizmu

 
Váš metabolizmus začne po nabehnutí na intermittent fasting spaľovať tuky rýchlejšie o 3,6 – 14 %, čo opäť vedie k chudnutiu. Podľa štúdií dokážete počas 3 – 24 týždňov schudnúť do 8 % váhy a až 7 % z obvodu pása. To sú pomerne slušné čísla na to, že stačí vydržať nejesť, čo poviete? J
 
Samozrejme, počas okien, v ktorých jete, nie je dobré to preháňať. Efekt tohto typu stravovania by sa tak veľmi rýchlo stratil. Počas okien jedenia sa snažte jesť zdravo, prijímať dostatok zeleniny a ovocia, ako aj vlákniny. Nezabúdajte ani na dostatočný príjem bielkovín a tukov. Skúste sa ale zbaviť myšlienok na burgery alebo pizzu.

562bc31b-3453-4ac9-b7ee-dbe487827529_phpkvcjws.jpg

Zdroj: Šarm

 
Prerušovaný pôst je vhodný prakticky pre každého, ak ale máte pochybnosti, či vám nemôže uškodiť, pre istotu sa predtým, než sa doňho pustíte, poraďte so svojím lekárom. V zásade sa ale dá povedať, že ide o spôsob stravovania, ktorý vám pri troške trpezlivosti a vôle vydrží pokojne aj celý život.
 
Kvalitné potraviny, samozrejme, kúpite aj priamo v Bory Mall v predajniach Starý Otec alebo Biopark.