Mnohí si na šalátoch pochvaľujeme predovšetkým ich rozmanitosť. Veď aj keby sme ich jedli celý týždeň a kľudne dvakrát denne, nikdy nemusíme mať na stole ten istý. Poskytujú totiž množstvo priestoru na experimentovanie, skúšanie rozličných kombinácií chutí, vôní a ingrediencií. Navyše, ich príprava vyžaduje iba minimum času a gastronomických zručností. Tak čo, necháte sa nimi zlákať napríklad aj teraz? Predstavíme vám hneď štyri šalátové inšpirácie, o ktorých ste doposiaľ (zrejme) nepočuli.


Šalát z kuskusu, s avokádom a fetou

Pre všetkých milovníkov kuskusu máme skvelú alternatívu, ako si tento zdravý pokrm ešte vylepšiť.

Pripravte si:

  •          500g kuskusu
  •          1-2 ošúpané avokáda
  •          1l zeleninového vývaru
  •          200g feta syru
  •          kapary (asi 5-6 guličiek)
  •          1 cibuľu
  •          10 sušených paradajok v oleji
  •          ½ menšej šalátovej uhorky
  •          píniové oriešky
  •          šťavu z citróna
  •          petržlenovú vňať
  •          listy šalátu (rímsky, poľný, špenát, rukola)
  •          niekoľko guličiek čerstvého hrášku
  •          2-3 PL extra panenského olivového oleja
  •          morskú soľ
  •          korenie

Takýto je postup:

Kuskus nasypte do misky, zalejte teplým vývarom, aby bol celý ponorený, premiešajte a na teplom mieste nechajte odstáť. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Potom ho ochutnajte - hotový kuskus má byť mäkký. Olúpané avokádo nakrájajte na plátky a vložte do misky. Pridajte nasekané kapary, fetu, cibuľu, rajčiny, uhorku aj petržlenovú vňať. Na suchej panvici zľahka opražte pár píniových orieškov. Spolu s olejom, citrónovou šťavou, listami šalátu a guličkami hrášku ich vhoďte do misky. Na záver pridajte kuskus. Ten s ostatnými ingredienciami premiešajte a dochuťte podľa vlastných preferencií.

1a.jpg

Pohánkový šalát

Hoci bola pohánka v minulosti považovaná za potravinu chudobných ľudí, dnes už nechýba ani v menu luxusných reštaurácií. Ak túžite po sýtej dobrote, ktorú si jednoducho uvaríte aj doma, jeden skvelý tip pre vás máme.

Pripravte si:

  •          1 menšiu šálku pohánky
  •          1,5 šálky vriacej vody
  •          mladú cibuľku
  •          zopár reďkoviek
  •          2 PL sterilizovanej kukurice
  •          hrsť slnečnicových semienok
  •          olivový olej, petržlenovú vňať a šťavu z citróna

Takýto je postup:

Pohánku vnorte do vriacej vody, pridajte olej, soľ a varte 3-4 minúty. Odstavte a pod pokrievkou nechajte lúhovať ďalších 30 minút. Na sucho opražte slnečnicové semienka, do misky dajte pohánku, reďkovky, cibuľku, kukuricu, semienka, pár kvapiek oleja a citrónovú šťavu. Na záver ozdobte vňaťou.

2a.jpg

Šalát z červenej kapusty a s jablkami

Červená kapusta a jablká majú jednu nespornú výhodu. V obchodoch ich dostať kúpiť celoročne. Poďme ich skúsiť zmiešať a pripraviť chutný šalát, ktorý organizmus nabije energiou aj zdravím.

Pripravte si:

  •          polovicu hlávky červenej kapusty
  •          dve jablká
  •          feta syr
  •          šťavu z polovice citróna
  •          olivový olej, jablčný ocot, med (postačí jedna kávová lyžička)
  •          trošku vody, soľ, korenie
  •          môžete pridať aj nastrúhanú mrkvu a rukolu

Takýto je postup:
Kapustu nakrájajte na rezance, posoľte a nechajte v mise odstáť 15 minút. Potom ju polejte šťavou z citróna, pridajte feta syr, med a ocot zmiešaný s vodou. Na záver premiešajte. Nechajte odstáť v chladničke, krátko pred podávaním pridajte olivový olej a na kocky pokrájané jablká.

3a.jpg

Šalát s cviklou a rukolou

O červenej repe je známe, že je jedným z najsilnejších “čističov” a môže byť nápomocná pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Okrem toho výborne chutí a na tanieri jej to „pristane“ v akejkoľvek podobe. V kombinácii s rukolou nevynímajúc.

Na štyri porcie si pripravte:

  •          1,5 kg cvikly
  •          1 červenú cibuľu
  •          4 strúčiky cesnaku
  •          rukolu
  •          citrón alebo limetku
  •          petržlenovú vňať
  •          2 lyžičky rímskej rasce
  •          čierne korenie
  •          soľ
  •          120 g jačmeňa
  •          160 g syra balkánskeho typu
  •          100 g slnečnicových semienok
  •          olivový olej
  •          1 lyžicu balzamikového octu
  •          2 lyžice hnedého cukru
  •          2 lyžice slivkového lekváru
  •          1 lyžicu slivkového vína
  •          1 lyžicu sójovej omáčky TAMARI
  •          zeleninový vývar
  •          maslo

Takýto je postup:
Cviklu pečte v rúre s troškou masla, kým zmäkne. Nezabudnite na soľ, rímsku rascu a cukor. Upečenú cviklu zmiešajte s pestom a nakrájanou červenou cibuľkou. Na prípravu pesta zmiešajte bez tuku opečené, rozmixované slnečnicové semienka, nasekanú petržlenovú vňať, cesnak a olivový olej. Dochuťte čiernym korením a soľou. Vopred namáčaný jačmeň povarte v slanej vode spolu so štipkou rasce a masla. Na dresing zas povarte slivkový lekvár s vývarom, sójovou omáčkou a slivkovým vínom kvôli hustejšej konzistencii. Na konci pridajte pretlačený cesnak a balzamikový ocot. Pripravený šalát z pečenej cvikly s jačmeňom, rukolou, syrom a semienkami môžete konečne servírovať. Nezabudnite ho zaliať slivkovým dresingom, ozdobiť petržlenovou vňaťou a pokvapkať šťavou z citróna (limetky).

4a.jpg

Zachutia i sýtejšie alternatívy

Ak máte doma statného, večne hladného chlapa, nie je nič ľahšie. Jednoducho do šalátu pridajte mäso, vajíčka alebo ryby. Nielenže partnera dokonale zasýtite, ale zároveň urobíte veľa aj pre jeho zdravie. Je predsa všeobecne známe, že pravidelná konzumácia zeleninových šalátov pomáha znižovať riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice a rakoviny hrubého čreva. A to sú minimálne ďalšie tri dôvody, prečo ich zaradiť do našich jedálničkov.

Ak plánujete šaláty vyskúšať, určite navštívte v Bory Mall predajne Starý otec, BIOPARK a Billa, kde nakúpite vždy tie najchutnejšie a najlepšie potraviny.


Zdroj: Adobe Stock


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.