Šatky sa nosili už v starom Egypte, kde si nimi ženy zdobili svoje účesy. V Ríme ich zas používali bojovníci proti prachu. Využitie šatiek bolo od nepamäti rôzne, no v podobe, v akej ich poznáme dnes, prišli do módy až na prelome 19. a 20. storočia. Ak šatky milujete, poďakujte sa tanečnici Isadore Duncan, ktorá ich používala vo svojich choreografiách. A do rytmu bežného dňa ich pokojne zaraďte aj vy, len sa držte niekoľkých pravidiel.


1. Hrubý a objemný materiál šatky pridáva kilá, preto by sa im mali vyvarovať ženy s kyprými postavami. Naopak, štíhle dámy si môžu takto pridať krivky vo svoj prospech.

moda zeny.jpg

2. Ak máte veľké poprsie, vyberajte si šatky z padavých materiálov, aby vám látka na hrudníku nepridávala ďalší zbytočný objem. K malému poprsiu zas nariasená šatka pasuje a môže nejaký dekolt naviac vyčarovať.

moda.jpg

3. Nízke ženy by si mali dávať pozor, kde ich šatka v rámci uväzovania končí. Aby nepôsobili ešte nižšie, mala by siahať maximálne po poprsie. Dlhšie prehodenie šatky by spôsobili disproporciu v postave a opticky by vyváralo dojem nízkej siluety.

zeny moda.jpg

4. Farebná typológia je síce oveľa zložitejšia, no všeobecne sa dá povedať, že blondínkam pristanú pastelové a jemné farby v odtieňoch ružovej, modrej či fialovej. Tmavovláskam zas svedčí kontrast v podobe sýtych a pestrých tónov žltej červenej alebo zelenej.        

zeny moda obrazok.jpg

5.  Šatku nemusíte nosiť len na krku, pokojne ju kreatívne zapojte aj inam - naprílad do vlasov, na kabelku, či namiesto opasku.

šatky.jpg

V Bory Mall nájdete momentálne veľký výber šatiek. Veríme, že sme vás našou selekciou inšpirovali!


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.