Rozdiel je v zložení
Hlavný rozdiel medzi bežnými a bio čistiacimi prostriedkami je v ich zložení. Bežné čistiace prostriedky vo veľkej miere využívajú chemické zosilňovače a stabilizátory peny. To vyvoláva dojem, že majú maximálnu čistiacu schopnosť. „ Bio čistiace prostriedky sú efektívne aj s malým množstvom peny ," hovorí Ali Macsai zo spoločnosti Biopark. „ Tým pádom netreba prádlo ani dlho vyplachovať, čím ušetríme množstvo vody ." Vlastnosti bio čistiacich prostriedkov spôsobujú ingrediencie, z ktorých sú vyrobené. Namiesto bežne používaných chemických zložiek, ktoré pochádzajú z ropy alebo palmového oleja, bio prostriedky tvoria ekologicky pestované rastliny. Medzi ne patria viaceré prírodné látky, ako napríklad čajový saponín či pracie orechy.



Priateľské k našej pokožke
Bio čistiace prostriedky sú šetrné nielen k nám, ale aj k prírode - vyrábajú sa naozaj ekologicky. Prírodné zložky, z ktorých sa produkujú, pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Teda na ich pestovanie sa nepoužívajú pesticídy, umelé hnojivá či ďalšie chemické látky. „ Bio čistiace prostriedky sú aj 100 percentne rozložiteľné. Preto ochraňujú vodu a vodné živočíchy nie sú ohrozované toxickými látkami, " dopĺňa Ali Macsai.



Aromaterapia ako bonus
Ak máte nejakú alergiu na bežné čistiace prostriedky, pri bio verzii sa obávať nemusíte. Tieto prostriedky sú priateľské k našej pokožke. Nespôsobujú podráždenie ani kožné alergie, ktoré sú časté pri používaní chemických čistiacich prostriedkov. Keďže výrobky neobsahujú žiadne toxické chemikálie, sú úľavou aj pre citlivú detskú pokožku. Súčasťou bio čistiacich prostriedkov sú aj prírodné esenciálne oleje. „ Tieto doplnky sú nevyhnutnou súčasťou bio čistiacich prostriedkov. Dodávajú im hlavne príjemnú vôňu a tým poskytujú pre ich užívateľov aj zaujímavý zdravotný "bonus" vo forme aromaterapie."



Široké využitie
Bio čistiace prostriedky môžete využiť naozaj na všetko - na pranie, odstraňovanie škvŕn, čistenie kúpeľne, kuchyne, umývanie riadu, podlahy, okien. Jednoducho na každé bežné ale aj špeciálne upratovanie vo vašej domácnosti. V ponuke predajní sú rôzne typy produktov. Existuje aj univerzálny čistiaci prostriedok. „ Vhodnejšie je použiť špecializované produkty podľa toho, čo potrebujeme vyčistiť alebo odmastiť ," hovorí Ali Mascai. „ Účinok je tak omnoho vyšší, " Ak si neviete vybrať, v predajniach, ktoré tieto produkty ponúkajú, vám určite radi poradia pri výbere optimálneho produktu.


Citlivé aj k najmenším
Ak vaše malé ratolesti majú problémy s rôznymi typmi alergie alebo ekzémov, aj tu môžu bio čistiace prostriedky podať pomocnú ruku. „ Čistiaci prostriedok Planet Pure Baby je prvotne určený na riad. Je však mimoriadne šetrný aj k citlivej pokožke ," hovorí Ali Mascai z Bioparku. „ Preto je vhodný aj na umývanie detských fľašiek, riadu, hračiek ako aj všetkých plôch, na ktorých sa deti často zdržiavajú ." Medzi bio čistiacimi prostriedkami sa nájdu aj také, ktoré sú veľmi uznávané nielen v bežných domácnostiach ale aj medzi profesionálmi. Napríklad čistiaca pasta z tej istej rady ponúka tri funkcie v jednom. Čistí, leští a chráni naraz. Bezchybne vyčistí aj zažratú špinu, nádherne vyleští biele povrchy a všetky žiarivé či lesklé povrchy v domácnosti. Poradí si aj s problematickými kovaniami, radiátormi či platňou na sporáku.



Prevoňajú byt
Ak sa ešte stále iba chystáte na veľké jarné upratovanie, napríklad pred Veľkou nocou, skúste použiť niektorý z bio čistiacich prostriedkov. Ako sme už spomínali, okrem výborných čistiacich schopností majú ešte jednu príjemnú vlastnosť. Veľmi často voňajú po prírodných produktoch. Preto, ak si napríklad doma umyjete okná, budete cítiť vo svojom príbytku mandarinku, mätu alebo možno bazalku. Získate tak vnútorné prostredie, ktoré vás svojou arómou môže osviežiť a povzbudiť.