Bez živočíšnych produktov: Zemiakový šalát na ľahko  1.jpg

 
Čo budeme potrebovať:
 
1 kg zemiakov
10-12 reďkoviek
jarnú cibuľku alebo pažítku podľa chuti
150 g vegánskej majonézy
2-3 PL horčice
3-farebné korenie
morská soľ
 
Ako na to:
 
V šupke si uvaríme zemiaky. Vychladnuté ich olúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do misky. Pridáme na drobno nakrájanú jarnú cibuľku, reďkovku, vegánsku majonézu, horčicu, soľ a korenie a všetko dobre zmiešame. Na záver posypeme pažítkou alebo mikrobylinkami. Podávame napríklad s grilovaným tofu či tempehom.
 
zdroj: veggiesway.com
 
 

Bez mäsa: Fit špenátová roláda

2.png
 
Čo budeme potrebovať:
 
450 g mrazeného špenátu
3 vajcia + 3 vajcia uvarené natvrdo
120 g špaldovej múky
200 g plátkového syra
1 balíček topeného syra
1 cibuľu
1⁄2 fľašky sterilizovanej kápie
 
Pripravíme si cesto:
 
Vyšľaháme spolu špenát, múku a žĺtka. Následne jemne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Krásne zelené cesto vylejeme na plech a pečieme pri teplote 150°C 15 minút. Po dopečení preložíme cesto na uterák a jemne zrolujeme.
Pripravíme plnku:
 
Na vychladnuté špenátové cesto po celej ploche poukladáme plátky syra. Vajíčka uvarené natvrdo, kápiu, cibuľu nakrájame na drobné kúsky a rozmiešame s topeným syrom.
Zmes natrieme na syr a roládu stočíme. Zabalíme ju do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 2 hodiny.
 
 
zdroj: Fistshaker.sk
 
 

Bez lepku: Luxusné špargľové závitky3.jpg  

Čo budeme potrebovať:
 
500 g špargle (môžeme použiť i kombináciu zelenej a bielej)
100 g šunky prosciutto
100 g kvalitného plátkového syra (alebo strúhaného parmezánu)
soľ
cesnakové korenie
2 PL olivového oleja
 
Ako na to:
 
Špargľu umyjeme a z každého výhonku odrežeme spodnú drevnatú časť. Vezmeme si 3 až 5 kúskov špargle a obalíme ich plátkovým syrom šunkou prosciutto. Takto pripravené závitky poukladáme vedľa seba na plech a posypeme soľou a cesnakovým korením. (Ak sme nepoužili plátkový syr, môžeme teraz závitky posypať strúhaným parmezánom.) Pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť na 10 až 15 minút pri teplote 200 °C. Takto pripravené luxusné špargľové závitky môžeme podávať so šalátom, pečenými zemiakmi či na opečených chrumkavých chlebíkoch.
 
zdroj: Lenivakucharka.sk
 


Bez laktózy: Tradičný vaječný likér trochu netradične4.jpg

Čo budeme potrebovať:
 
6 vaječných žĺtok
1 vanilkový cukor
150 g medu
400 ml kokosového mlieka z konzervy
375 g rumu
 
Ako na to:
 
Žĺtka s vanilkovým cukrom dôkladne vyšľaháme do penista. Pridáme med a kokosové mlieko. Všetko poriadne miešame až do zhustnutia, približne 5 až 10 minút. Na záver pridáme rum a ešte chvíľku šľaháme. Prelejeme do čistej fľaše a skladujeme v chlade.
 
Ak nechceme použiť surové vajíčka, postupujeme takto:
 
Zmiešame žĺtka, vanilkový cukor a kokosové mlieko. Vyšľaháme a zahrejeme na maximálne 80 °C. Ochladíme na 30 - 40 °C a pridáme med. Šľaháme do zhustnutia. Nakoniec pridáme rum a poriadne premiešame.
 
zdroj: Online-recepty
 
 

Bez histamínu: Tolerantný veľkonočný baránok5.jpg

 
Čo budeme potrebovať:
 
3 vajcia
50 g špaldovej múky
20 g gaštanovej múky
20 g múky z hnedej ryže
70 g trstinového cukru
30 g ghee masla
štipka soli
 
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne k nim zašľaháme aj cukor. Múky zmiešame v malej miske a  roztopené ghee maslo vyšľaháme so žĺtkami. K bielkom striedavo primiešame žĺtkovú zmes a preosiate múky. Formu na barančeka vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180°C asi 30 až 40 minút. Barančeka môžeme ozdobiť trstinovým cukrom zomletým na práškový alebo obyčajným práškovým cukrom.
 
zdroj: Hitjezdravozit.sk
 

Zdravé a alternatívne potraviny na veľkonočné recepty zakúpite v Bioparku, slovenské výrobky zakúpite u Starého otca a všetky ostatné potraviny nájdete v Billa.
 
Prajeme vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov, užite si ich s chuťou a najmä  toleranciou.