Preskočiť hlavnú navigáciu

Bez laktózy, bez mäsa či bez lepku? Aj taká môže byť Veľká Noc na tanieri

Unjm.jpg
Blog

Ak si tento rok budeme na Veľkú Noc niečo môcť skutočne a bez obmedzení vychutnať, bude to jedlo. Čo ale takí z nás, ktorí sa určitým reštrikciám v strave predsa len nevyhnú? Pripravili sme pre vás niekoľko inšpirácií na tolerantné veľkonočné hodovanie aj pre tých s intoleranciami.

Bez živočíšnych produktov: Zemiakový šalát na ľahko  1.jpg

 
Čo budeme potrebovať:
 
1 kg zemiakov
10-12 reďkoviek
jarnú cibuľku alebo pažítku podľa chuti
150 g vegánskej majonézy
2-3 PL horčice
3-farebné korenie
morská soľ
 
Ako na to:
 
V šupke si uvaríme zemiaky. Vychladnuté ich olúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do misky. Pridáme na drobno nakrájanú jarnú cibuľku, reďkovku, vegánsku majonézu, horčicu, soľ a korenie a všetko dobre zmiešame. Na záver posypeme pažítkou alebo mikrobylinkami. Podávame napríklad s grilovaným tofu či tempehom.
 
zdroj: veggiesway.com
 
 

Bez mäsa: Fit špenátová roláda

2.png
 
Čo budeme potrebovať:
 
450 g mrazeného špenátu
3 vajcia + 3 vajcia uvarené natvrdo
120 g špaldovej múky
200 g plátkového syra
1 balíček topeného syra
1 cibuľu
1⁄2 fľašky sterilizovanej kápie
 
Pripravíme si cesto:
 
Vyšľaháme spolu špenát, múku a žĺtka. Následne jemne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Krásne zelené cesto vylejeme na plech a pečieme pri teplote 150°C 15 minút. Po dopečení preložíme cesto na uterák a jemne zrolujeme.
Pripravíme plnku:
 
Na vychladnuté špenátové cesto po celej ploche poukladáme plátky syra. Vajíčka uvarené natvrdo, kápiu, cibuľu nakrájame na drobné kúsky a rozmiešame s topeným syrom.
Zmes natrieme na syr a roládu stočíme. Zabalíme ju do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 2 hodiny.
 
 
zdroj: Fistshaker.sk
 
 

Bez lepku: Luxusné špargľové závitky3.jpg  

Čo budeme potrebovať:
 
500 g špargle (môžeme použiť i kombináciu zelenej a bielej)
100 g šunky prosciutto
100 g kvalitného plátkového syra (alebo strúhaného parmezánu)
soľ
cesnakové korenie
2 PL olivového oleja
 
Ako na to:
 
Špargľu umyjeme a z každého výhonku odrežeme spodnú drevnatú časť. Vezmeme si 3 až 5 kúskov špargle a obalíme ich plátkovým syrom šunkou prosciutto. Takto pripravené závitky poukladáme vedľa seba na plech a posypeme soľou a cesnakovým korením. (Ak sme nepoužili plátkový syr, môžeme teraz závitky posypať strúhaným parmezánom.) Pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť na 10 až 15 minút pri teplote 200 °C. Takto pripravené luxusné špargľové závitky môžeme podávať so šalátom, pečenými zemiakmi či na opečených chrumkavých chlebíkoch.
 
zdroj: Lenivakucharka.sk
 


Bez laktózy: Tradičný vaječný likér trochu netradične4.jpg

Čo budeme potrebovať:
 
6 vaječných žĺtok
1 vanilkový cukor
150 g medu
400 ml kokosového mlieka z konzervy
375 g rumu
 
Ako na to:
 
Žĺtka s vanilkovým cukrom dôkladne vyšľaháme do penista. Pridáme med a kokosové mlieko. Všetko poriadne miešame až do zhustnutia, približne 5 až 10 minút. Na záver pridáme rum a ešte chvíľku šľaháme. Prelejeme do čistej fľaše a skladujeme v chlade.
 
Ak nechceme použiť surové vajíčka, postupujeme takto:
 
Zmiešame žĺtka, vanilkový cukor a kokosové mlieko. Vyšľaháme a zahrejeme na maximálne 80 °C. Ochladíme na 30 - 40 °C a pridáme med. Šľaháme do zhustnutia. Nakoniec pridáme rum a poriadne premiešame.
 
zdroj: Online-recepty
 
 

Bez histamínu: Tolerantný veľkonočný baránok5.jpg

 
Čo budeme potrebovať:
 
3 vajcia
50 g špaldovej múky
20 g gaštanovej múky
20 g múky z hnedej ryže
70 g trstinového cukru
30 g ghee masla
štipka soli
 
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne k nim zašľaháme aj cukor. Múky zmiešame v malej miske a  roztopené ghee maslo vyšľaháme so žĺtkami. K bielkom striedavo primiešame žĺtkovú zmes a preosiate múky. Formu na barančeka vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180°C asi 30 až 40 minút. Barančeka môžeme ozdobiť trstinovým cukrom zomletým na práškový alebo obyčajným práškovým cukrom.
 
zdroj: Hitjezdravozit.sk
 

Zdravé a alternatívne potraviny na veľkonočné recepty zakúpite v Bioparku, slovenské výrobky zakúpite u Starého otca a všetky ostatné potraviny nájdete v Billa.
 
Prajeme vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov, užite si ich s chuťou a najmä  toleranciou.

 

 

Autor: Paulína Ondrušová

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

MicrosoftTeams-image (12).png
Blog

10 TIPOV, AKO SA ZBALIŤ DO BEZPLATNEJ PRÍRUČNEJ BATOŽINY

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
Titulna_fotka_12_1_2023.jpg
Blog Móda

PLESOVÁ SEZÓNA OPÄŤ ZAČÍNA: AKO SA VHODNE A TRENDY OBLIECŤ NA PLES

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
Bory Mall balenie na dovolenku4.png
Blog Domácnosť Rodina Zábava

Čo si vziať na dovolenku? Tento praktický zoznam vám pomôže pri balení celej rodiny

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
bory mall ako schudnut na bicykli1.png
Blog Rodina Zábava Zdravie

Schudnite na bicykli. Držte sa týchto zásad a kilá pôjdu dole!

PREČÍTAŤ ČLÁNOK