Pravidlo 3 R

„Triple R, reduce - reuse - recycle" sú tri základné pravidlá, ktoré vám pomôžu dosiahnuť udržateľnejší životný štýl. Vďaka nim budete k veciam pristupovať zodpovednejšie, naplno ich využívať a kupovať len to, čo naozaj potrebujete a využijete.

1. Reduce - zredukujte

Snažte sa vyhnúť impulzívnym nákupom a skôr, ako si niečo kúpite, zamyslite sa, či to naozaj potrebujete. Ak áno, skúste danú vec nájsť v jej čo najudržateľnejšej podobe, napríklad v papierovom balení namiesto plastového alebo vyrobenú z recyklovateľných materiálov.

Do tejto skupiny môžeme zaradiť aj ďalšie R, „refuse", čiže odmietnite. Naučte sa hovoriť nie zbytočnostiam zadarmo od letákov cez slamky do nápojov až po reklamné predmety, ktoré neskôr aj tak vyhodíte.

2. Reuse - znova využite

Predtým, ako sa vecí nadobro zbavíte, skúste ich opraviť alebo využiť na iný účel. Nižšie v článku nájdete aj niekoľko tipov. Poškodené oblečenie si môžete dať opraviť v Bory Mall v krajčírstve 4 KISS.

shutterstock_762696022.jpg

3. Recycle - recyklujte

Vždy, keď je to možné, recyklujte. Sklenenú fľašku z drinku, ktorý ste si kúpili v meste do ruky, nemusíte zahodiť do prvého smetného koša. Môžete ju schovať do kabelky a vyhodiť u seba pred domom do triedeného odpadu.

Kuchyňa

1. Vymeňte papierové utierky za látkové

Hoci sú nepochybne veľkým pomocníkom v každej domácnosti, papierové utierky sa takmer okamžite po odtrhnutí z rolky stávajú odpadom, ktorý kvôli znečisteniu nie je možné recyklovať. Na to, aby sme pri utieraní pomohli prírode, nemusíme pátrať ďaleko. Spomeňte si, ako to nie tak dávno robili naše mamy a staré mamy, a nahraďte papierové utierky látkovými. Poslúžia presne rovnako, ale po použití ich môžete vyprať a použiť opäť. Vyrobiť si ich môžete napríklad zo starých tričiek či obliečok a rozdeliť podľa farby, aby ste vždy presne vedeli, na čo daná utierka a handra slúži. Ak si ich nemôžete vyrobiť doma, eko utierky a handry nájdete aj v Bory Mall, v ponuke DM Drogerie Markt.

2. Nakupujte bezobalovo

Vždy, keď môžete, skúste nakupovať bezobalovo. Nemusí ísť hneď o návštevu špecializovaných bezobalových obchodov, ak sa vo vašej blízkosti taký nenachádza. Začať môžete úplnou klasikou, nákupom ovocia a zeleniny. Napríklad také banány vrecúško rozhodne nepotrebujú. Pri jablkách alebo pomarančoch môžete zasa zvoliť vlastné látkové vrecúško. Spichnúť si ho viete aj zo starej záclony. Ak si ho na nákup zabudnete, odvážte si zeleninu a ovocie samostatne a na záver ich dajte spolu do jedného vrecka, na ktoré nalepíte všetky čiarové kódy z váženia. Využijete tak maximálnu kapacitu jedného vrecúška a zároveň ušetríte spotrebu ďalších. Na nákupy choďte s vlastnou taškou. Stavte na istotu a majte vždy jednu v kabelke či ruksaku alebo zásobu viacerých v aute. Poslúžiť vám môžu napríklad aj pri nákupe oblečenia.

shutterstock_1173559525.jpg

2. Vymeňte balené čaje za sypané

Okrem toho, že sú kvalitnejšie, keďže nemajú zbytočný obal, šetríte sypanými čajmi prírodu aj svoje zdravie. Jednorazové čajové vrecúška totiž môžu do čaju vypúšťať mikroplasty. Vyberte si z ponuky sypaných čajov v predajniach Biopark alebo Oxalis v Bory Mall.

3. Využite obaly z potravín

Hoci je sklo recyklovateľné v podstate donekonečna, v rámci hierarchie zero waste je lepšie, ak mu pred vyhodením dáte druhú šancu. Sklenené obaly z potravín nemusíte používať na pitie, ako to bolo pri populárnych „horčičákoch", možností je veľa. Do pohárov s viečkom môžete nakupovať bezobalové potraviny, pripraviť si maškrtu na cesty, uskladniť potraviny v chladničke či špajze, spraviť z nich domček pre kvások alebo v nich dať systém drobnostiam v zásuvke. Obaly s vhodným viečkom sa dajú použiť aj na zaváranie. Ak vám uzáver chýba, môžete si do pohárov zasadiť bylinky a prázdne fľaše použiť ako vázičky, tí šikovnejší dokonca aj ako originálne svietidlá.

Tip na odstránenie etikiet: Zmiešajte olej, prostriedok na riad a sódu bikarbónu, naneste na etiketu a nechajte pôsobiť. Po chvíli by etiketa mala bez problémov zo skla zísť.

shutterstock_1794779314.jpg

Kúpeľňa

1. Zastavte vodu

Zastavujte vodu, keď si umývate zuby, kým si mydlíte ruky alebo umývate riady. A vlastne vždy, keď sa dá. Šetrením vodou šetríte nielen planétu, ale aj svoju peňaženku.

2. Skamaráťte sa s tuhým mydlom

Aby vás prípadná náročnosť bezodpadového životného štýlu neodradila hneď na začiatku, začnite postupne a nenáročne. Nahraďte bezodpadovou verziou jeden často používaný produkt, napríklad mydlo na ruky. Tuhé mydlá sú zvyčajne balené v papieri, takže nevytvárate zbytočne plastový odpad. Okrem toho je ich výroba energeticky menej náročná než výroba tekutých mydiel, vydržia dlhšie a pri cestovaní ich nemusíte rátať medzi tekutiny. Neskôr môžete k tuhému mydlu pridať aj tuhý šampón, ich ponuka sa čoraz viac rozrastá. V Bory Mall si ju môžete pozrieť napríklad v DM Drogerie Markt alebo v Teta drogérie.

3. Načapujte si drogériu

Bezodpadovou alternatívou k tekutým mydlám a ďalším prostriedkom do domácnosti sú tie čapované. Môžete ich totiž do rovnakej nádoby kupovať v podstate donekonečna. V Bory Mall ponúka čapované prostriedky DM Drogerie Markt.

4. Starajte sa o seba bezodpadovo

Každodenná starostlivosť o pleť nemusí znamenať aj každodennú tvorbu odpadu. Stačí napríklad vymeniť jednorazové odlíčovacie tampóny za tie látkové. Po použití ich stačí vyprať a sú ako nové, pripravené plniť svoju úlohu po veľa rokov. A nebojte sa zostať len pri nich. Rovnako môžete vymeniť plastové vatové tyčinky za papierové, bambusové alebo dokonca ekologické umývateľné či plastovú zubnú kefku za tú bambusovú. Alebo klasické menštruačné pomôcky za ich ekologickejšiu alternatívu, menštruačný kalíšok či nohavičky. Možností je v súčasnosti naozaj veľa, stačí sa nebáť a nájsť si tú svoju. Niektoré výrobky nájdete aj v ponuke DM Drogerie Markt či drogérie Teta.

shutterstock_1748051972.jpg

Stravovanie

1. Nevyhadzujte, spotrebujte a zamrazujte

Aby ste predchádzali zbytočnému plytvaniu potravinami a ich vyhadzovaniu, všímajte si rozdiely medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti. Neznamenajú totiž to isté. Dátum spotreby sa uvádza zväčša na čerstvých potravinách a označuje, dokedy je bezpečné ju zjesť. Po uplynutí dátumu spotreby by ste tieto potraviny už jesť nemali. Dátum minimálnej trvanlivosti označuje, dokedy by potravina mala zostať kvalitná. Najčastejšie ho nájdete na sušených, mrazených a ďalších trvanlivých potravinách. Tie po dátume minimálnej trvanlivosti môžete zjesť, ak ste ich skladovali tak, ako je odporúčané a obal nie je poškodený. Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti môžu tieto potraviny stratiť niektoré svoje kvality, napríklad vôňu, no ich konzumácia by mala byť bezpečná. Platí to však len pri neotvorených potravinách.

Plytvaniu jedlom môžete predchádzať aj zamrazovaním, napríklad, keď si navaríte na viac dní alebo uvarenú porciu nezvládnete zjesť. Pred zmrazením si však zistite, či je dané jedlo na zmrazenie vhodné. Do mrazničky by ste si na horšie časy nemali odkladať napríklad cestoviny, ryžu, vyprážané jedlá či jedlá so smotanou, mliekom alebo jogurtom. Jedlo si môžete rozdeliť na menšie porcie a označiť dátumom. Platí, že rozmrazené potraviny sa už opätovne nezamrazujú.

Na zamrazovanie môžete použiť nádoby na potraviny z predajní Tescoma, Orion alebo Tchibo v Bory Mall.

2. Naplánujte si bezmäsité dni

Redukcia mäsa má mnoho pozitívnych dopadov od nášho zdravia cez šetrenie výdavkov až po životné prostredie. Chov a spracovanie dobytka je totiž jedným z troch najväčších znečisťovateľov životného prostredia. Neznamená to, že sa musíte zo dňa na deň vzdať mäsa. Môžete si však skúsiť zaradiť do jedálnička jeden bezmäsitý deň. Budete mať priestor na objavovanie nových chutných receptov a postupne možno budete chcieť pridať aj ďalšie takéto dni. Inšpirovať sa môžete kuchárskymi knihami dostupnými v Bory Mall v predajni Panta Rhei.

3. Ochutnajte nebalenú vodu

Planétu aj svoju peňaženku môžete šetriť aj tým, že si so sebou budete nosiť fľašu s vodou z vodovodu namiesto kupovania balenej či vlastný pohár na kávu, ak obľubujete kávu so sebou.

shutterstock_1426834670.jpg

Vyskúšajte aj toto

1. Vymeňte darčeky za zážitky

Spomienky na spoločné zážitky spravia radosť dlhšie než hmotné dary. Nekupujte zbytočne niečo len preto, že „darček predsa treba", darujte radšej spoločný čas. Potešíte planétu aj svojich blízkych.

2. Vymažte si e-maily

Nezdá sa to, ale aj „skladovanie" e-mailov spotrebuje množstvo energie. Míňajú ju servery, kde je naša elektronická pošta uložená. Ak by každá osoba vo Francúzsku vymazala 50 e-mailov, ušetrená energia by postačila na vysvietenie Eiffelovej veže na 42 rokov. Skúste preto nepotrebné e-maily zo svojej schránky vždy po prečítaní vymazať.

3. Čítajte požičané

Dovoľte knihám využiť svoj potenciál naplno, a keď si nejakú kúpite, spravte si po prečítaní swap kníh s priateľmi. Knihy si môžete navzájom požičiavať alebo vymieňať. Ušetríte tak nielen financie, ale aj miesto na policiach. Navyše, ak vás požičaná kniha neosloví, jednoducho ju bez výčitiek vrátite alebo posuniete ďalej.

shutterstock_397255312.jpg

4. Skúste pravidlo 30 minút

Ak vám cesta trvá menej ako 30 minút a situácia to dovoľuje, vymeňte cestu autom alebo MHD za bicykel, kolobežku alebo „pešibus". Už 30 minút chôdze denne znižuje riziko niektorých chorôb a prospieva nášmu zdraviu.

shutterstock_1310428168.jpg

Tipy do tohto článku sme čerpali aj z knihy Ne/udržateľní od Zuzany Gálovej. Obsahuje 60 tipov, ako jemne zmeniť každodenné rituály a pomôcť tak zachrániť planétu. Kúpiť si ju môžete v predajni Panta Rhei v Bory Mall. A po prečítaní ju nezabudnite požičať alebo posunúť ďalej.

Zdroj: Zuzana Gálová - Ne/udržateľní