Je dôležité koľko a o koľkej?

Zdravý dospelý človek by si mal dopriať sedem až osem hodín spánku každú noc. Nedostatok spánku sa totiž nedá dospať. Rovnako si ani nevieme „nadspať" niečo do zásoby, ak nás napríklad čaká náročný týždeň.

Záleží pritom aj na tom, kedy sa do postele vyberieme. Zaspať by sme mali určite pred polnocou, ideálne ešte pred jedenástou hodinou. Len tak sa nám v dostatočnom množstve vylúči rastový hormón, ktorý v dospelosti pomáha odbúravať tukové tkanivo, urýchľuje hojenie rán či stimuluje imunitu.

Ako zo spánku vyťažiť maximum

Svetlo potláča produkciu melatonínu, hormónu, ktorý ovplyvňuje našu schopnosť zaspať. Preto by ste mali spať v čo najväčšej tme a aspoň pol hodinu pred spaním vynechať z aktivít mobil, počítač či televízor, ktorých obrazovky vyžarujú modré svetlo.

Pre dobrý spánok by teplota v spálni mala byť skôr chladnejšia ako teplejšia. Pomôcť môže aj studená sprcha pred spaním.

S jedlom a tekutinami to večer netreba preháňať a vyhnúť by ste sa mali aj alkoholu. Po ňom síce zaspíte rýchlejšie, no kvalita spánku zaostáva. Na večeru si vyberajte radšej ľahšie jedlá.

Z večerného rituálu pre dobrý spánok by ste mali vynechať aj náročnú fyzickú aktivitu a vymeniť ju skôr za pokojnejší strečing, jogu či prechádzku. Telo sa tak uvoľní a zbaví napätia z celého dňa.

Kľúčom k dobrému spánku je, samozrejme, aj výber vhodného matraca a vankúša. S tým vám v Bory Mall radi poradia v predajni PreSpánok.

shutterstock_1666785625.jpg

Investícia sa oplatí

Pri nákupe matracov sa naozaj šetriť neoplatí. No ani to neznamená, že pre vás bude najvhodnejší práve ten najdrahší matrac. Pri výbere zohrávajú rolu rôzne faktory.

Rôzni ľudia majú aj rôzne požiadavky na matrac. Bez ohľadu ne je dôležité predovšetkým to, aby vás matrac dostatočne podoprel a udržal chrbticu pri spánku v prirodzenej polohe. Vďaka tomu sa medzistavcové platničky uvoľnia a nedochádza k ich deformáciám a bolesti chrbta.

Pri výbere vhodného matraca zohráva úlohu naša hmotnosť. Čím je nižšia, tým môže byť matrac mäkší a naopak. Okrem hmotnosti je dôležité uvedomiť si aj to, v akej polohe najčastejšie spíme. Pre spánok na chrbte je vo všeobecnosti ideálny stredne tvrdý matrac, do ktorého sa telo mierne zaborí tak, aby ste pod bedrá ešte zvládli vložiť dlaň. Ak spíte najčastejšie na boku, zvoľte mäkký matrac. Zaboriť doň by sa vám mali ramená a boky, chrbtica by mala zostať rovná. V prípade, že radi a často spíte na bruchu, vyberajte z tvrdších matracov.

Tvrdosť matraca má najčastejšie 5 stupňov. Prvý je pre najmäkšie matrace, piaty pre najtvrdšie. Niektoré matrace majú dvojitú tvrdosť, z každej strany inú. Môžete ich tak striedať podľa potreby.

Chránič, rošt a rám

Aby vám ten správny matrac vydržal čo najdlhšie, predĺžiť jeho životnosť vám pomôže chránič matraca. Vďaka nemu nemusíte celý poťah matraca prať tak často, pretože vytvára ďalšiu vrstvu medzi telom a matracom. Rovnako vhodne zvolený kvalitný rošt dokáže predĺžiť životnosť matraca. Absorbuje totiž všetky pohyby z matraca, čím zmierňuje jeho namáhanie a šetrí ho.

Hoci samotná posteľ kvalitu spánku neovplyvňuje tak ako rošt, matrac či vankúše a prikrývky, je potrebné aj jej výberu venovať pozornosť. Posteľ by mala byť dlhšia minimálne o 25 centimetrov ako vaša výška a jej šírka by nemala byť menej ako 80 centimetrov. 90 alebo 100 centimetrov už poskytuje viac pohodlia. Okrem dĺžky a šírky postele je dôležité prihliadať aj na jej výšku. Mala by byť aspoň 30 centimetrov nad podlahou. Kvôli pohodlnému vstávaniu a zároveň kvôli prachu a prúdeniu vzduchu. Ideálna výška postele je 40 až 50 centimetrov.

Vankúš je rovnako dôležitý ako matrac

Ani s najlepším matracom sa nevyspíte dobre, ak si vyberiete zlý vankúš. Ako sa tomu môžete vyhnúť?

Rovnako ako pri výbere matraca je aj pri vankúši dôležité, v akej polohe spíme. Keď ležíme na boku, vankúš by mal držať krčnú chrbticu v rovine a hlava by nemala byť vyvrátená ani na jednu stranu.

kolaz1.jpg

Na chrbte to funguje podobne, hlava by nemala byť predklonená ani zaklonená. Ak spíte najčastejšie na chrbte, odporúča sa vybrať si čo najnižší vankúš so špeciálnym tvarom. S výberom sa môžete obrátiť na personál predajne PreSpánok v Bory Mall.

kolaz2.jpg

Nezabudnite na to, že vankúš by ste mali skúšať na matraci, ktorý je tvrdosťou a pocitovo podobný tomu, ktorý máte doma. Rovnaký vankúš sa totiž na rôznych matracoch správa rôzne.

Zdroj: www.prospanek.cz