Kto sa chce vyhnúť plesnivému trávniku, musí ho pokosiť

 
Ak sa nechcete na jar smutne pozerať na svoj trávnik, mali by ste mu umožniť dýchať aj pod várkou čerstvého snehu. Docieliť to je jednoduché, stačí ho totiž pokosiť. Trávu by ste mali kosiť tak, aby zostala o trošku vyššia než keď ju kosíte na jar alebo v lete. Odborníci ďalej odporúčajú trávnik postriekať sprejom proti plesniam. Ďalšou skvelou preventívnou metódou je pokropiť ho kompostom, ale iba veľmi jemne a ideálne cez sitko.
 
Ak máte na záhrade živý plot, nezabudnite ho pristrihnúť. Dobré je ho aj dostatočne zaliať a aby boli jeho korene v dostatočnom teple a bez nežiaducej buriny, prikryte ich kôrou. Pôda tak omnoho jednoduchšie odolá mrazom. Túto aktivitu sa, podľa reálnych teplôt, oplatí robiť koncom októbra alebo v priebehu novembra.

tchibo-collage.jpg Štýlové doplnky patria aj do záhrady! Kúpite v Tchibo.
 

Aj keď ho vidno, často naň zabudneme. Lístie

Lístie, hoci patrí k najviditeľnejším znakom jesene, mnohí zabudnú naposledy pohrabať a na jar sa čudujú, prečo majú záhradu plnú plesní. Ak doma máte fúkač lístia, pokojne ho použite – prácu budete mať hotovú rýchlejšie. Ak máte len staré dobré manuálne hrable, postačia vám aj tie :)

b5daa8c2-de62-4f5f-9bce-9a92fd1984a7_dam-urltzktw7.jpg Zdroj: Zahradkar

Ak si doma pestujete plodiny, zazimujte aj tie. V zemi môžete na zimu nechať napr. mrkvu, kel alebo červenú repu. Nezabudnite ich však prikryť vrstvou lístia, aby boli aspoň v akom-takom teple. Ak doma máte napr. staré kvety, zvyšky zeleniny alebo zemiakové šupky, nezabudnite ich vhodiť do kompostu, ak si ho na záhrade udržiavate.
 
O rastlinky, ktoré neznesú nižšie teploty, sa postaráte najlepšie tak, že ich dočasne presadíte do kvetináčov a presuniete na teplejšie miesto. Bylinky obstrihajte a dajte vysušiť pri radiátore alebo v sušičke. Taká šalvia alebo mäta vám vydrží aj vonku, stačí ich zasypať lístím, aby teplotám naozaj odolali.

Jeseň je skvelé obdobie na nové začiatky

Napriek tomu, že niektoré záhony sa na jeseň rušia, iným to umožní, naopak, začať rásť. Na jeseň je vhodné vysádzať rôzne ovocné stromy (jablone, hrušky) alebo cibuľoviny (tulipány alebo narcisy). Ak teda chcete svoju záhradu obohatiť, urobte tak teraz.

bulb-autumn-planting-tips.jpg Zdroj: Fantasticgardeners.com


Napokon stačí poriadne zaliať všetko, čo vám v záhrade zostalo, aby všetko malo dostatok hydratácie. Na záver vypnite vodu, aby vám v hadici nezmrzla a neroztrhala sa.

panta-collage.jpg

A už zostáva len načerpať inšpiráciu z knižiek z Panta Rhei o záhrade a tešiť sa na nadchádzajúcu jar. :)