shutterstock_644248153.jpg

Hrať ho môže naozaj každý!

Squash sa dá hrať v každom veku. Je ľahké sa ho naučiť, no o niečo ťažšie zvládnuť. Preto sa odporúča hra s trénerom alebo so skúseným spoluhráčom. Herné štýly je možné upraviť tak, aby vyhovovali každému podľa úrovne zručnosti či veku. Výskumy taktiež dokázali, že raketové športy zlepšujú spoločenskú schopnosť detí, ich motorické zručnosti či zrak. Možno je načase, aby vaše dieťa vyskúšalo nový koníček... a vy s ním!

Potešíte svoje srdce

Squash znižuje riziko srdcových ochorení tým, že posilňuje srdcové svaly a zabraňuje upchávaniu ciev.

Pre vašu psychickú pohodu

Mnoho moderných fitness trendov sa sústreďuje na spaľovanie kalórií. Pri squashi je v hre aj čosi viac. Pri tejto fyzickej aktivite je potrebné premýšľať, a tak inteligentná stratégia často víťazí nad hrubou silou. Navyše dochádza k zlepšeniu koncentrácie, čo oceníte aj v iných aspektoch života.

shutterstock_586742783.jpg

Zamerané na svaly a pálenie tukov

Hrou squashu si precvičíte celé telo! Je očividné, že ruky makajú – s raketou odrážajú loptu po celom ihrisku. Ide však o zložený pohyb, ktorý hráčom posilňuje zápästia aj chrbtové svaly. Squash si vyžaduje najmä krátke šprinty, keď dochádza k maximálnemu fyzickému vypätiu. Telo počas neho spaľuje tuky, čo napomáha zbaveniu sa nadbytočných kilogramov a taktiež nárastu svalovej hmoty.

Hra po celý rok

Presne tak! Už žiadne prispôsobovanie sa počasiu. Či už je príliš teplo, alebo treskúca zima, zbalíte svoju výbavu a zarezervujete si kurt.

Squash sa stal neodmysliteľnou súčasťou života aj niekoľkonásobného majstra Slovenska, úspešného hráča Tomáša Tótha. Pri príležitosti blížiacich sa CDESK Majstrovstiev Slovenska v squashi v Bory Mall zodpovedal naše otázky. Ak ste fanúšikmi tohto športu alebo s ním túžite vy či vaša ratolesť začať, Tomášove odpovede by vás mohli zaujímať!

received_10210503388594431.jpg Zdroj: Imet Squash a Relax Centrum

Je ideálny vek, kedy so squashom začať?

Ideálny vek asi neexistuje. Záleží na množstve okolností. Ak chce rodič prihlásiť svoje dieťa na squash, môže tak urobiť už od jeho šiestich rokov. Taktiež organizujeme detské tábory. Neskôr, ak to dieťa baví, aj squashové campy.

Kedy si so squashom začal ty a ako si sa k nemu dostal?

So squashom som začal ako 9-ročný. Priviedol ma k nemu môj otec, ktorý hrával v tom čase s priateľmi na prvých kurtoch v Hercules. Dovtedy som sa venoval tenisu, takže aké také zručnosti s ovládaním rakety som už mal.

Čím si ťa tento šport získal?

Squash je krásna dynamická hra plná nepredvídateľných okolnosti. Veľmi fyzicky aj psychicky náročná a variabilná hra. Myslím, že presne kvôli týmto aspektom si ma tak získal.

Kam ťa squash zaviedol najďalej?

So squashom som precestoval snáď celú Európu. No v zamorí som nikdy na turnaji nefiguroval.

Aké sú tvoje ciele v tomto športe?

Moje ciele, čo sa týka súťažného squashu, som si už skoro naplnil. Chcel by som získať ešte nejaké tituly z MSR, hlavne zo skleneného kurtu, kde mi titul chýba. Taktiež by som si želal hrať čo najdlhšie na súťažnej úrovni, pokiaľ mi to zdravie dovolí. Neskôr skúsiť dosiahnuť nejaké významnejšie tituly aj v kategórii Masters (+35). Mal som to túto sezónu výborne našliapnuté, no bohužiaľ 2 týždne pred nastávajúcimi MSR v Bory Mall sa mi stala nepríjemná vec, a to zlomenina na ruke, s ktorou hrávam. Obhájiť titul teda pre mňa nebude možné a zúčastním sa po prvý raz ako divák.

Ako často je potrebné trénovať, ak to chceš v squashi dotiahnuť na profesionálnu úroveň?

Ak sa chce hráč dostáť na profi úroveň, je potrebné trénovať tvrdo a často. Spravidla minimálne 6 – 8 tréningových jednotiek za týždeň. Tie zahŕňajú squashovú prípravu, ale aj fyzickú, taktickú, regeneráciu atď...

Ako to vyzerá so squashom na Slovensku? Venuje sa mu veľa ľudí? Má podporu?

Squash na Slovensku zažíva jemný úpadok hlavne v juniorskom squashi. Povedzme si na rovinu, ako v každom inom športe na Slovensku. V amatérskych a polosúťažných kruhoch je dosť hráčov a ako-tak aj v špičke. Chýbajú nám však výkonnostní mladí hráči, ktorí by sa na nás doťahovali a prevzali po nás kvalitu, akú sme nastolili. Podpora je veľmi malá a aj kvôli tomu je ťažké udržať aj tých málo detí, ktoré sa tomu chcú venovať serióznejšie.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí chcú začať hrať squash?

Ľudom by som najprv odporučil kúpiť si kvalitnú výbavu (neznamená to najdrahšiu). Ak ich to po niekoľkých hrách začne baviť a chceli by vedieť, ako sa squash reálne hrá, určite by som vyhľadal pomoc u trénera. Ten vie ľudí nasmerovať správnym smerom a následne si hráči vedia ten squash užiť a zahrať oveľa lepšie bez zranení a bolesti. Viem, o čom hovorím, sám poskytujem trénerské služby.

shutterstock_1953846286.jpg

Kvalitné športové vybavenie nájdete u našich nájomcov so športovým náčiním a módou. Prinášame pár tipov, na čo myslieť pri výbere správnej výbavy:

Raketa

Pred kúpou rakety je dobré poradiť sa s odborníkmi, ktorých nájdete aj v Sportisimo, a taktiež zvážiť frekvenciu vašej hry. Dbajte na materiál, hmotnosť, dĺžku rakety a vašu úroveň výkonnosti. Pre deti sú, samozrejme, k dispozícii menšie (mini) rakety.

IMG_3274.jpg Zdroj: Sportisimo

Loptička

Typ lopty, ktorú používate, najlepšie určí úroveň, na ktorej hráte. Lopty s jednou bodkou, „veľké“ alebo „tubby“ sa odporúčajú pre začiatočníkov, pretože ponúkajú väčší odraz. Zatiaľ čo pomalšie lopty s dvojitou bodkou sa odrážajú menej a používajú sa na súťaženie.

IMG_3282.jpg Zdroj: Sportisimo

Oblečenie

Squash si vyžaduje veľa pohybu, preto sa odporúča ľahké a funkčné oblečenie. Tričká, šortky a sukne, čelenky či potidlá na zápästia, ktoré sa vám trafia do vkusu, nájdete v predajni Sportisimo.

Untitled-2.png Zdroj: Sportisimo

Zaujala vás teória squashu? V tom prípade určite nepremeškajte CDESK Majstrovstvá Slovenska v squashi v Bory Mall. O novom majstrovi sa rozhodne 7. – 9. apríla. Buďte s nami pri tom!