Predtým, než ich uskladníte ich nezabudnite očistiť. Nenechávajte si to na jeseň, pretože niektoré fľaky by sa mohli pri skladovaní dostať do látky tak, že by ste sa ich zbavovali už len ťažko. Taktiež zvyšky pokožky a potu, ktoré na prvý pohľad nevidieť, priťahujú škodcov.
 

Do čista

Bežné svetre, nohavice a menšie veci môžete oprať doma v práčke.  Pri niektorých materiáloch je však lepšie nechať to na čistiareň. To sa týka najmä páperových búnd, vlnených kabátov, ale napríklad aj softshellových bundičiek. V čistiarni ich zbavia nečistôt šetrnejšie a vedia tkaninu aj naimpregnovať. V nákupno-zábavnom centre Bory Mall nájdete čistiareň 5 á SEC, v ktorej vám okrem čistenia a impregnácie ponúkajú aj úpravy odevov. Ak si softshellové bundy periete doma, môžete si v obchodoch so športovým oblečením ako Intersport, Sportisimo či Outdoor guide zakúpiť impregnáciu v spreji.
   

Starostlivosť pre obuv

Kožené topánky a rukavice pred uskladnením očistite vlhkou handričkou a namažte. Aby držali tvar, je dobré ich vypchať novinami alebo dať na napináky. Uložte ich do krabíc, alebo látkových vrecúšok.


kolaz_vosky.png

  

Zľava: čierny a bezfarebný vosk Cocciné z CCC, tuk s prírodnými olejmi z Baťa 


Krabice alebo vrecia?

Ak máte v šatníku, či skrini dostatok miesta, je ideálne zavesiť bundy na vešiak a nechať ich voľne na vzduchu. Treba ich však dať do vaku na oblečenie, aby na ne nepadal prach. Ďalšou možnosťou sú krabice, do ktorých veci poukladáte. Ak sú plastové a nepriedušne uzatvárateľné, pridajte dovnútra vrecúško na pohlcovanie vlhkosti, ktoré kúpite v drogérii. Pri papierových krabiciach to nie je potrebné, pretože tie dýchajú. Úložné boxy rôznych veľkostí nájdete v Bory Mall v predajniach H&M Home, Tchibo, Tedi a Pepco.
 
Kto nemá miesto, ocení praktickosť vákuových vriec, ktoré po odsatí zmenšia svoj objem až o tretiu. Tu však treba dávať pozor na to, čo v nich uskladníte. Nikdy do ich nedávajte páperové alebo športové bundy. Odsatím vzduchu sa môžu poškodiť. Taktiež nie sú veľmi vhodné na vlnené svetre a špeciálne outdoorové funkčné oblečenie.


collaze_boxy.png

Zľava: krabica Pepco, úložný box H&M Home, vákuová taška Tchibo


Tip na záver!

Pridajte do krabíc s oblečením vrecúško s levanduľou, klinčekmi alebo rozmarínom. Ich vôňa odpudzuje mole a navyše oblečenie krásne prevonia.

Všetky doplnky nájdete v jednotlivých predajniach u nás v nákupno-zábavnom centre Bory Mall.


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.