Problémom je, že v obchodoch častokrát narazíme na med s pridanými látkami, ktorý tým stráca svoje blahodárne účinky. Ako rozoznať kvalitu a podľa čoho med vyberať, nám prezradil včelár Peter Kovács. "Najlepšie je kupovať med priamo od včelára. Určite každý z nás v okolí nejakého má. Med musí byť dostačne hustý. Musíme si uvedomiť, že každý med prirodzene kryštalizuje, je to známka kvality. Nekryštalizuje iba agátový med, ktorý má iný pomer glukózy a fruktózy."
Ľudia používajú med už tisícročia. Zbytky medu sa našli dokonca v egyptských pyramídach. Využívame ho nielen ako sladidlo, ale aj ako liečivo. Vďaka svojim antioxidačným účinkom dokáže ničiť baktérie, tlmiť zápaly a celkovo prispievať k dobrému zdraviu.
Autor: Jana Vrbová
Zdieľajte článok: