Technológie sú zlým pánom

Neustále upozornenia a notifikácie nás často môžu rozptyľovať a znížiť našu schopnosť sústrediť sa na nejakú úlohu. Spoločné chvíle s rodinou a priateľmi sú často narušené nekonečným kontrolovaním mobilu alebo e-mailov.

Nadmerné používanie digitálnych zariadení môže mať tiež vplyv na naše duševné zdravie. Sociálne siete často vytvárajú nerealistické očakávania a nútia ľudí porovnávať sa s inými. Dlhé hodiny strávené pred obrazovkami ovplyvňuje aj fyzické zdravie, napríklad problémy so zrakom a bolesti chrbta či krku.

Vyskúšajte detox

Je dôležité nájsť rovnováhu medzi digitálnym svetom a reálnym životom. Digitálny detox, teda obmedzenie alebo úplné odstránenie používania digitálnych zariadení na určitý čas môže byť účinným spôsobom, ako znovu získať kontrolu nad našou pozornosťou, zlepšiť naše vzťahy a podporiť naše celkové pohodlie a zdravie.

Skúste to postupne 

Zdá sa vám predstava zrušenia všetkých technológií absolútne nereálna? Nemusíte ísť hneď do extrému a povyhadzovať všetky zariadenia do koša. Stačia aj menšie kroky, ktoré vedia spraviť veľké zmeny.

  • Vypnutie push notifikácií: Ako prvé vyskúšajte vypnúť na svojom telefóne čo najviac notifikácií, aby vás neustále pípanie nelákalo siahať po ňom.
  • Prepnutie na čiernobielu: Zmena nastavení smartfónu na čiernobielu obrazovku môže znížiť jej príťažlivosť a pomôcť znížiť čas strávený na zariadení.
  • Stanovte si časy bez technológií: Určenie konkrétnych časových úsekov počas dňa, kedy sú technológie vypnuté, môže spraviť veľký rozdiel
  • Zóna bez mobilu: Určite si jednu zónu u vás doma, napríklad spálňu, v ktorej nebudete používať žiadne zariadenia.
  • Objavte papier: Čítanie kníh a novín na papieri môže byť efektívnejšie a menej rozptyľujúce než čítanie na obrazovke. To iste platí aj pre poznámky alebo zoznamy úloh.
  • Obmedzenie na jednu obrazovku: Pozeráte televíziu a pritom scrolujete na mobile? Krôčikom k zlepšeniu môže byť aj to, ak sa pokúsite sústrediť sa len na jednu obrazovku v danom momente. Môže zlepšiť koncentráciu a zážitok.

Čo s voľným časom?

Objavte aktivity, ktoré vás odpoja od obrazoviek a priblížia k reálnym zážitkom. V Bory Mall nájdete skvelé možnosti pre rodinnú zábavu. Príďte stráviť kvalitný čas so svojimi blízkymi.

V Top Fun, zábavnom centre plnom hier a atrakcií pre všetky vekové kategórie si prídu na svoje malí aj veľkí. Pre najmenších je tu Buppi detský svet, kde sa deti môžu hrať v bezpečnom a stimulujúcom prostredí, zatiaľ čo dospelí si oddýchnu alebo sa zapoja do hry.

Spoločenské hry sú tiež skvelým spôsobom, ako stráviť čas s rodinou alebo partnerom počas sviatkov. Širokú ponuku hier nájdete v Albi alebo v Alltoys.

Nakoniec, existuje množstvo ďalších aktivít, ktoré môžete robiť bez technológií. Od tradičných činností ako čítanie kníh, maľovanie alebo varenie, až po vonkajšie aktivity ako turistika, beh alebo len prechádzky v prírode.