Kyslá kapusta, probiotická kráľovná

Asi ste už počuli, že probiotiká sú zdravé, vytvárajú priaznivú mikroflóru v črevách a tým budujú našu obranyschopnosť. Probiotiká nájdeme nie len v tabletkách, ale aj v bežnej strave. Jogurt, acidofilné mlieko, kefír, ale aj kyslá kapusta a ďalšie kvasené dobroty, ktoré prešli procesom fermentácie sú výbornými zdrojmi živých baktérií. Vedeli ste, že dva hrnčeky kyslej kapusty sa rovná asi 8 baleniam tabletiek s probiotikami? Okrem probiotík obsahuje vitamíny B1, B6, B9, C a K, vápnik, horčík, železo, vlákninu a antioxidanty.

homemade-german-sauerkraut-1447249-hero-01-177ee24d1a0d41db963bddea8478435f.jpg Zdroj: thespruceeats.com
 

Rýchly sladkokyslý šalát

Kyslú kapustu je ideálne jesť v surovom stave, aby sa zachovali všetky jej zdraviu prospešné látky. V tomto šaláte sme ju skombinovali so sladkou chuťou jabĺk a hrozienok, aby sa jej kyslosť trochu zjemnila, takže si na ňom pochutia aj deti.

 
Potrebujeme:
250 g kyslej kapusty
2 PL hrozienok
jablko (pokojne aj viac)
1 PL rastlinného oleja
 
Poďme na to:
Do misky si dáme odkvapkanú (kto by chcel, môže aj opláchnutú) kapustu. Ak máme pri sebe nejakého malého kuchára, môžeme ho zapojiť a poprosiť, aby poumýval (a ak je už dosť veľký) aj nakrájal jabĺčko, ktoré potom pridá do misky ku kapuste. Potom môže do misky nasypať hrozienka, vy prilejete olej a spoločne šalát môžete dôkladne premiešať. Necháme chvíľku odstáť, aby sa chute premiešali a onedlho si môžeme pochutnávať na tejto vitamínovej bombe.


Cesnak, na imunitu silnú ako medveď

Ak ste využili tento čas na rodinnú prechádzku v prírode, istotne ste narazili aj na medvedí cesnak – zázračnú bylinku plnú zdraviu prospešných látok. Medvedí cesnak sa považuje za jeden z najlepších jarných detoxikačných prostriedkov, ktoré si môžeme dopriať. Obsahuje vitamíny B, C a alicín, ktorý má silné antibakteriálne účinky. Preto o ňom aj hovoríme, že je (podobne ako jeho strúčikový brat) prírodným antibiotikom. Je výborným posilňovačom imunity, pomáha bojovať s vysokým krvným tlakom, lieči ochorenia dýchacích ciest i tráviacej sústavy. Najlepšie je konzumovať ho čerstvý, pretože tepelnou úpravou stráca svoju silu. Preto sme si pre vás pripravili recept na pesto, ktoré vám v chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov.

cesnak.jpg Zdroj: Bylinke.sk
 
 
Potrebujeme:
100 g medvedieho cesnaku
70 – 100 g orieškov (fantázii sa medze nekladú – použiť môžete vlašské, píniové, kešu, slnečnicové semiačka, mandle, alebo ich môžete vynechať úplne)
soľ
100 – 150 ml extra panenského olivového oleja
 
Poďme na to:
Poprosíme našich malých pomocníkov, aby nám premyli lístky medvedieho cesnaku a poukladali ich pekne na utierku, aby vyschli. Môžete im dať za úlohu, aby občas skontrolovali lístky, či sú už suché, a ak nie, môžu ich utierkou vysušiť. Zatiaľ si do mixéra nalejeme olivový olej. Teraz nám môžu pomocníci natrhať lístočky cesnaku a hodiť ich do mixéru. Zasypeme orieškami, osolíme a pomixujeme. Dáme ochutnať hlavnému ochutnávačovi, aby posúdil, či je konzistencia správna a môžeme naplniť do sklenených uzatvárateľných pohárov. Aby nám pesto dlhšie vydržalo, povrch zalejeme tenkou vrstvou oleja a po každom použití to zopakujeme.


Kurkuma, zlatistý zázrak

Kurkuma je základným korením známej zmesi na kari. (Áno, to žlté, čo zafarbí celý pokrm.) Kurkumín, ktorý je jej základnou aktívnou látkou, je už od pradávna používaný v ajurvédskej medicíne vďaka svojím silným antioxidačným účinkom. Antioxidanty sú zlúčeniny zabraňujúce poškodeniu buniek a chránia ich preto aj pred napadnutím vírusmi či baktériami. Kurkumín tiež znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a dokonca môže predchádzať vzniku onkologických ochorení.


Zlaté mlieko

Na záver si pripravme aj nejakú sladkú pochúťku, ktorá bude istotne chutiť i deťom. Doprajete im tak nielen obrovskú dávku zdravia, ale aj skvelú sladkosť. Zlaté mlieko je „zázračný“ nápoj pochádzajúci z Indie, nabitý tými najväčšími bojovníkmi proti chorobám a navyše je také chutné, že ho budete chcieť robiť každý deň.

kurkuma.jpg Zdroj: deananderic.com 


Na 1 šálku zlatého mlieka potrebujeme:
 
150 ml mlieka (môžete použiť akékoľvek – živočíšne či rastlinné)
1 KL kurkumy
½ KL mletého sušeného zázvoru (môžete použiť aj čerstvý)
½ KL mletej škorice
štipka čierneho korenia (korenie nevynechávajte, pretože vďaka nemu sa aktivizuje kurkumín)
1 KL medu (alebo javorového sirupu či iného sladidla)
 
 
Poďme na to:
 
Všetky ingrediencie okrem medu zmiešajte v rajničke a zohrejte. Nechajte pomaly na malom plameni vrieť približne 10 minút, aby sa mlieko pekne rozvoňalo a chute sa premiešali. Ak máte pri sebe nejakého pomocníka, môže mliečko z času na čas premiešať drevenou vareškou, aby sa nepripálilo. Ak chcete, môžete po dovarení nápoj precediť jemným sitkom do hrnčeku a na záver osladiť podľa chuti. Ak vám tento vynikajúci a zdravý nápoj ochutnávači odobria (čomu veríme), môžete ho pripraviť aj vo väčšom množstve a uskladniť v chladničke. Kedykoľvek naň dostanete chuť, stačí ho len prihriať.
 
 
Dúfame, že sme vás našimi receptami trochu inšpirovali a že si svoj jedálniček obohatíte o nové pochúťky, ktoré potešia nie len vaše chuťové bunky, ale aj imunitu. Prajeme vám dobrú chuť a veľa zdravia! :)