Skúste tento rok priniesť na váš veľkonočný stôl trochu z histórie starej Bratislavy, kedy na ňom nesmeli chýbať piškótový baranček, pečené jahňa, prešporské bajgle, štrúdľa či plnené veľkonočné vajíčka. Prinášame vám tri zaujímavé recepty z kuchyne starého Prešporka.
 

Plnené veľkonočné vajíčka

Poriadne vymiešajte 200 gramov masla, 700 gramov práškového cukru, 1 žĺtok a 3 polievkové lyžice smotany. Keď bude zmes vláčna primiešajte 300 gramov polohrubej múky. Cesto nechajte chvíľu postáť a potom z neho vytvarujte na vnútornú stranu polievkových lyžíc polvajíčka. Cesto na lyžiciach pečte približne 15 minút pri 200 °C.
Zatiaľ si vyrobte krém: 100 gramov posekanej čokolády na varenie rozpustite v 150 ml mlieka, pridajte polievkovú lyžicu hladkej múky a povarte. Do horúceho krému vmiešajte 100 gr masla a 4 lyžice rumu. Kto chce pridá aj 50 gr hrozienok a strúhaného kokosu.
 
Pripraveným krémom naplňte polovice vajec, potom ich spojte. Vajíčka môžete ozdobiť bielou alebo farebnou cukrovou polevou, aby vyzerali ako kraslice.
 

Prešpurácke BAJGLE

Ide vlastne o známe bratislavské rožky. Tento recept na ne pochádza z roku 1938.
Pripravte si droždie v 0,1 l vlažného mlieka. Asi po 20 minútach ho vlejte do 0,5 kg polohrubej múky, ktorú ste dôkladne preosiali. Pridajte 150 gr cukru, 10 gr soli a vmiešame aj 200 ml mlieka. Postupne pridajte 200 gr masla alebo margarínu. Všetko spracujte tak, aby sa cesto nelepilo a nechajte kysnúť 20 minút až hodinu. Vykysnuté cesto ešte raz premieste a nechajte odležať ďalších 15 minút. Zatiaľ si pripravte makovú plnku.

rozky.jpg Zdroj: FantastiCo


Pol kila práškového cukru rozpustite v pol litry vody. Pridajte kilo pomletého maku a zohrievajte až sa mak zahustí. Do chladnúcej zmesy pridajte kôru z jedného citróna a 1 balíček vanilkového cukru.

Cesto rozdeľte na polovice, a urobte z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom nakrájajte na malé cca 25 gramové kúsky. Z kúskov cesta urobte guľôčky. Guľôčky cesta rozvaľkajte na malé oválne placky a do ich stredu vložte sformované valčeky plnky. Vytvarujte tvar rohlíčkov. Vaječné žĺtky rozmiešajte s troškou studenej vody a potrite mimi rožteky. Predtým než dáte plech do rúry, nechajte rožteky 15 minút na teplejšom mieste. Trochu nakysnú a vajíčková glazúra popraská, čo vytvorí želaný mramorový efekt. Bajgle pečte pri teplote okolo 200 °C približte 12 minút.


Tradičná babkina štrúdľa

Podľa historikov sa do Európy dostala z Turecka. Prisvojili si ju najmä Rakúšania, ktorí ju premenovali na jablkový závin, takzvaný Strudel. V Bratislave a okolí si ľudia recept trochu prispôsobili našim chutiam. Namiesto čistej jablkovej sa u nás používala maková a najmä orechová plnka.

zavin.jpg Zdroj: Eminenceorganicfarm


Pripravte si kvások. Do 2 dcl vlažného mlieka rozpustite 60 gr práškového cukru a 50 gr kvasníc. Do vykysnutého kvásku pridajte dve žĺtka, premiešajte a pridajte 250 gr rozpusteného masla. Zmes vlejte do 600 gr polohrubej múky a rukou vymieste cesto. Vytvarujte bochníčky a nechajte 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkajte a naplňte plnkami. Makovú urobte rovnako ako pri bajgloch. Na orechovú plnku pomelte 300 gr orechov a vmiešajte do nich cukrový sirup z 300 gr kryštáľového cukru a 1,5 dcl vody.
 
Plnku pravidelne rozotrite na rozvaľkané cesto. Zatočte a závin potrite rozšľahaným vajcom. Pečte na 160 °C 45 minút.
 
Ak náhodou nestíhate na Veľkú noc napiecť vlastné dobroty, príďte si po chutné domáce koláče do novej pekárne Lipóti v Bory Mall. Okrem tradičných pekárenských výrobkov tu ponúkajú rôzne štrúdle, jablčníky, mrvenicové koláče a vianočky pečené podľa tradičných receptov.
 
Užite si sladkú a veselú Veľkú noc s Bory Mall!
 

Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.