Nahota sa ráta

Letné horúčavy priam nabádajú vyskúšať spánok bez oblečenia. Viaceré výskumy potvrdili, že spánok pod plachtou bez odevu prispieva k prirodzenému ochladzovaniu organizmu, čo je pre výdatný, zdravý spánok dôležité.

naked.jpg


Stopka „zlým“ nápojom

Možno patríte do kategórie ľudí, ktorým konzumácia energetických drinkov či kávy krátko pred spaním nerobí vôbec nič. Pre väčšinu z nás ale ide o zaručený spôsob, ako prebdieť takmer celú noc. Skúste preto nahradiť kávu kakaom alebo bylinkovým čajom (áno aj v lete), napríklad z medovky. Krátko pred spaním by mal byť tabu aj alkohol. Výsledok v podobe sladkého spánku na seba nenechá dlho čakať.

TEA.png

Pri výbere vsaďte na kvalitu. Čaje od výmyslu sveta nájdete v predajni Oxalis na 1. poschodí.


Dbajte na prísun minerálov

Vedeli ste, že nedostatok železa môže spôsobiť problémy so spánkom? Zaraďte do jedálnička listovú zeleninu, červenú šošovicu, pohánku, ryby, červené mäso a nezabúdajte ani na orechy. Aj užívanie horčíka napomáha kvalitnejšiemu spánku, odporúča sa kombinovať horčík s vápnikom. Existujú i ďalšie potravinové „lieky“ na nespavosť, napríklad syr. Kanadská štúdia zameraná na ľudí trpiacich chronickými poruchami spánku prišla so závermi, že pokiaľ respondenti zjedli pred spaním potravinu s obsahom 250 mg tryptofánu a k tomu primeranú dávku sacharidov, čas strávený v noci spánkom sa zvýšil až o 50%.

strava.jpg


Aromaterapia

Tušili ste, že aromaterapia znamená liečbu pomocou vôní? Je však potrebné vybrať si správny éterický olej. Okrem obľúbenej levandule sa často používa medovka alebo extrakt zo santalového dreva. Olej si môžete pridať aj do napustenej vane alebo do aroma difúzera.  

Svoj účinok majú aj bylinky v podobe bylinkového vankúša, ktoré vám navodia pocit uvoľnenia. Dokonca aj krátka masáž chrbta pomôže znížiť úzkosť a umocniť komfort potrebný pre udržanie kvalitného spánku.

Náš tip: Širokú ponuku difuzérov nájdete v ponuke NAY alebo Prespanok. S výberom správnych olejčekov vám zase poradia v Manufaktúre alebo Yves Rocher.

aroma.png

Zľava: NAY, Prespanok


Majte po ruke ponožky

Trápia vás studené nohy, ktoré vás neopúšťajú ani počas letných mesiacov? Skúste si natiahnuť ponožky. Akonáhle sú nohy v teple, dochádza k správnemu prekrveniu končatín. To máva pozitívny vplyv aj na zaspávanie.

5c1cd5cadca8fa24899265d598d5415d.jpg

O tom, že s ponožkami to nemusí byť nuda, vás radi presvedčia v Bepon-e značkou Happysocks.


Výber matraca nepodceňujte

Veľa ľudí sa pri výbere matraca riadi cenou. Matrac má veľký vplyv na hĺbku a kvalitu spánku. Správny matrac by mal správne rozložiť hmotnosť tela, kopírovať jeho tvar, poskytnúť chrbtici oporu a kĺbom zas uvoľnenie. Na trhu dostať matrace na mieru, matrace s chladivým efektom, matrace s bylinnými extraktmi či matrace pre pacientov s vyskočenými platničkami. Jednoznačne ale ide o položku, do ktorej sa oplatí zainvestovať.

Príďte sa poradiť s odborníkmi do Dormeo Home alebo Prespanok, a zistite aký matrac je pre vás ten najvhodnejší.

matrac2.png


Správna teplota

Máte klimatizáciu a vyhovuje vám v miestnosti teplota okolo 22 ° C? Pred spaním by ste z nej mali ešte mierne ubrať. Pre kvalitný spánok sa totiž odporúča teplota 18 ° C až 20 ° C. Jasné odporúčanie preto znie – v chladnejších dňoch nezabudnite v spálni vždy dobre vyvetrať, počas tropických nocí znížte teplotu.

 

Na farbách záleží

Priťažiť vám môžu i divoké vzory a výrazné farby v miestnosti, kde spíte. Spálňa by mala vyžarovať pokoj, pohodu a atmosféru, ktorá vás psychicky uvoľní. Práve preto sa aj interiéroví dizajnéri zhodujú, že ideálnymi farbami do spální sú belasá, zelená, biela a svetlo žltá.

homeohmy-light-minimal-bedroom-4.jpg


Mobil odložte bokom

A nielen telefón. Pred spánkom nemá byť vo vašej tesnej blízkosti miesto ani pre počítač, rádio či svietiaci budík. Snažte sa zo spálne odstrániť všetky elektronické prístroje, ktoré kvalitu spánku preukázateľne narúšajú. Patrí k nim aj tikajúci budík.
 

Podľa meteorológov nás čaká nová vlna horúčav. Preto niet pochýb, že niektoré z našich tipov, ak nie všetky, sa vám už v najbližších dňoch určite zídu.

Zdroj foto: Pinterest


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.