Kráľovsky zdravá

Nech si vyberiete ktorýkoľvek z množstva druhov tekvíc, môžete si byť istí, že siahate po superpotravine, plnej vitamínov a minerálov. Tekvica vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje trávenie, posilňuje imunitu prostredníctvom vitamínov A, C, E, K a B9 a jej semiačka udržujú našu pleť zdravú a mladú. Obsahuje dôležité minerály ako draslík, vápnik, horčík či železo. Tekvica je tiež výborná pre tehotné ženy, pretože obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej a tiež vlákniny, pomáhajúcej so zápchou.
 

irina-89UsTc5bjsw-unsplash.jpg


Kráľovsky rozmanitá

Nie je tekvica ako tekvica. Ak ste si v detstve vypestovali odpor k tekvici kvôli prívarku zo školských jedální,  je čas dať jej druhú šancu. Tekvica totiž nie je len jedna, na svete sú známe stovky druhov rôznych tvarov, veľkostí, farieb či chutí. Ak vám nechutí jedna, skúste inú, možností je viac než dosť. U nás sa tešia veľkej obľube najmä tieto druhy: Hokkaido, maslová a muškátová tekvica, špagetová tekvica, biela tekvica či tekvica Kabocha. Z tekvice sa dajú pripravovať polievky, prílohy, šaláty, koláče, torty, muffiny či prívarky, alebo si ňou môžeme len vyzdobiť príbytky.

briana-tozour-i8KX6wkfzLQ-unsplash.jpg


Kráľovský tekvicový koláč

Na záver si pripravme sladučký tekvicový koláč plný vitamínov, ktorý nám vykúzli tú správnu jesennú náladu.
 
Na cesto budeme potrebovať:

  • 180 g hladkej špaldovej múky
  • 120 g masla
  • 30 g trstinového cukru
  • 60 ml vody
  • 1 žĺtok
  • štipku soli

 
Na náplň potrebujeme:

  • 220 g tučného tvarohu
  • 200 ml 30% smotany
  • 1 KL mletej škorice
  • 2 vajcia
  • aspoň 350 g dužiny z maslovej tekvice
  • 150 g trstinového cukru

dilyara-garifullina-DzSNiWklu7o-unsplash.jpg

Ako na to:
 
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame dokopy a vznikne nám hladké krehké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočívať v chladničke. Zatiaľ si tekvicu olúpeme, vydlabeme a nakrájame na kocky. S troškou vody ju povaríme asi 15 minút, potom zlejeme a tyčovým mixérom zmixujeme na pyré. Vajíčka si vymiešame s cukrom a tvarohom. Pridáme škoricu, smotanu a tekvicové pyré. Cesto vyvaľkáme a uložíme na dno tortovej formy. Zaťažené pečieme 10 minút na 180°C. Na predpečené cesto vylejeme plnku a pečieme aspoň 40 minút. Ak nám zvýši nejaké cesto, môžeme na vrch koláčiku z neho vytvoriť pekné ozdôbky, ktoré potrieme vajíčkom.


Zdroj: Unsplash