Tekvica – nekorunovaná kráľovná jesene

tBka.jpg
Blog Jedlo

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie slovo tekvica? Halloween? Tekvicový prívarok? Chutný zákusok? Jesenná dekorácia? Úžasne zdravá superpotravina? Tekvica je všetko z toho a ešte omnoho viac. Nie nadarmo jej prislúcha titul kráľovnej jesene.

Kráľovsky zdravá

Nech si vyberiete ktorýkoľvek z množstva druhov tekvíc, môžete si byť istí, že siahate po superpotravine, plnej vitamínov a minerálov. Tekvica vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje trávenie, posilňuje imunitu prostredníctvom vitamínov A, C, E, K a B9 a jej semiačka udržujú našu pleť zdravú a mladú. Obsahuje dôležité minerály ako draslík, vápnik, horčík či železo. Tekvica je tiež výborná pre tehotné ženy, pretože obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej a tiež vlákniny, pomáhajúcej so zápchou.
 

irina-89UsTc5bjsw-unsplash.jpg


Kráľovsky rozmanitá

Nie je tekvica ako tekvica. Ak ste si v detstve vypestovali odpor k tekvici kvôli prívarku zo školských jedální,  je čas dať jej druhú šancu. Tekvica totiž nie je len jedna, na svete sú známe stovky druhov rôznych tvarov, veľkostí, farieb či chutí. Ak vám nechutí jedna, skúste inú, možností je viac než dosť. U nás sa tešia veľkej obľube najmä tieto druhy: Hokkaido, maslová a muškátová tekvica, špagetová tekvica, biela tekvica či tekvica Kabocha. Z tekvice sa dajú pripravovať polievky, prílohy, šaláty, koláče, torty, muffiny či prívarky, alebo si ňou môžeme len vyzdobiť príbytky.

briana-tozour-i8KX6wkfzLQ-unsplash.jpg


Kráľovský tekvicový koláč

Na záver si pripravme sladučký tekvicový koláč plný vitamínov, ktorý nám vykúzli tú správnu jesennú náladu.
 
Na cesto budeme potrebovať:

  • 180 g hladkej špaldovej múky
  • 120 g masla
  • 30 g trstinového cukru
  • 60 ml vody
  • 1 žĺtok
  • štipku soli

 
Na náplň potrebujeme:

  • 220 g tučného tvarohu
  • 200 ml 30% smotany
  • 1 KL mletej škorice
  • 2 vajcia
  • aspoň 350 g dužiny z maslovej tekvice
  • 150 g trstinového cukru

dilyara-garifullina-DzSNiWklu7o-unsplash.jpg

Ako na to:
 
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame dokopy a vznikne nám hladké krehké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočívať v chladničke. Zatiaľ si tekvicu olúpeme, vydlabeme a nakrájame na kocky. S troškou vody ju povaríme asi 15 minút, potom zlejeme a tyčovým mixérom zmixujeme na pyré. Vajíčka si vymiešame s cukrom a tvarohom. Pridáme škoricu, smotanu a tekvicové pyré. Cesto vyvaľkáme a uložíme na dno tortovej formy. Zaťažené pečieme 10 minút na 180°C. Na predpečené cesto vylejeme plnku a pečieme aspoň 40 minút. Ak nám zvýši nejaké cesto, môžeme na vrch koláčiku z neho vytvoriť pekné ozdôbky, ktoré potrieme vajíčkom.


Zdroj: Unsplash

Autor: Paulína Ondrušová

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK