Dych berúce brownies

Kto by už nezbožňoval čokoládové dezerty?! Tento svieži brownie si obľúbite nielen kvôli jeho chuti, ale aj vďaka jeho jednoduchej príprave.

shutterstock-1256618257.jpg

Rúru si predhrejeme na 190 °C. Štvorcovú formu s priemerom 20 cm si vystelieme tak, aby strany presahovali. 150 g masla a 100 g horkej čokolády s mätovou príchuťou rozmiešame v hrnci na miernom ohni, až kým nebude hmota úplne hladká a spojená. Odstavíme z ohňa, vmiešame 200 g hnedého cukru a necháme na 5 minút vychladnúť. Pridáme jemne rozšľahané 3 vajcia, 100 g jemnej preosiatej múky a 25 g kakaového prášku. Celú zmes vlejeme do pripravenej formy a pečieme približne 25 minút, pokiaľ nie je náš brownie na dotyk pevný. To však nie je všetko, posledným krokom tohto receptu je poleva! Na miernom ohni vymiešame 3 lyžice kakaa, 80 g masla a 80 g práškového cukru. Potom pridáme 3 lyžice studeného mlieka a ďalej miešame do hladka. Brownie pokvapkáme polevou a dozdobíme kúskami čerstvej mäty – svieže spojenie s čokoládou vám zaručene zoberie dych!

Vianočné pusinky

Ak ste si niekedy lámali hlavu nad tým, ako by chutila kombinácia jemnosti snehových vločiek a sladkosti bielej čokolády... Táto cukrovinka pravdepodobne vašu dilemu vyrieši!

shutterstock-778872352.jpg

Bielka z dvoch väčších vajec dáme do misy a rozšľaháme ich so štipkou kypriaceho prášku, pokiaľ nezačnú peniť. Po častiach pridávame krupicový cukor, nový pridáme vždy, keď sa predošlá dávka cukru rozpustí, celkové množstvo cukru bude 135 g. Hotový sneh presunieme do cukrárskeho vrecúška s hladkou širokou špičkou. Na plech obložený papierom na pečenie nastriekame kolieska zo snehu s približným priemerom 4 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 120 °C, pri teplovzdušnej stačí teplota 100 °C. Pusinky sušíme približne hodinu – musia byť suché a krehké. Následne rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme ich úplne vychladnúť, čo bude trvať približne hodinu. Medzitým vymiešame v miske 300 ml 40 % smotany na šľahanie, 50 ml smotanovo-kávového likéru (napríklad Baileys), 15 g krupicového cukru a pol lyžičky vanilkovej pasty. V predposlednom kroku spojíme 2 pusinky šľahačkou, ktorou pomažeme celý obvod spojenej pusinky. Prečo? Aby na nej držali hoblinky z bielej čokolády a mandlí. Pred ponúkaním našich hostí je potrebné nechať pusinky krátko odležať.

Vráskavá pochúťka

Kakaová cukrovinka ideálna k rannej káve, poobednému čaju či teplému večernému kakau. Je pripravená ulahodiť vašej chuti počas zimných sviatočných dní!

shutterstock-1180877302.jpg

Ako prvé si pripravíme cesto na sušienky, pretože nám musí odležať na 12 hodín. Z toho dôvodu je dobré s prípravou začať deň pred samotným pečením sušienok. Do veľkej misky preosejeme 200 g hladkej múky, pridáme štipku soli a lyžičku kypriaceho prášku. Polovicu vanilkového struku pozdĺžne prerežeme a špičkou noža z nej vyškrabneme semienka. Vyškriabané vanilkové semienka pridáme do misky k múčnej zmesi a ďalej k nej pridáme aj 30 g kakaa, 150 g trstinového cukru, 75 g zmäknutého maslo a dve vajcia. Všetko vareškou alebo stierkou premiešame tak, aby vzniklo hutné cesto, ktoré dáme do chladničky na noc vychladiť. Druhý deň si pripravíme dva plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Rúru dáme predhrievať na 180 °C. Teraz pristúpime k príprave sušienok. Z vychladnutého cesta lyžičkou odoberáme malé kúsky, ktoré vyvaľkáme do guľôčky. Guľôčky potom obalíme v práškovom cukre a poskladáme ich na pripravené plechy. Oba plechy vložíme do vyhriatej rúry a pečieme ich 12 minút.

Slávne gule

Najznámejšiu slávnu bodku pôvodom z Rakúska si môžete pripraviť priamo vo svojej kuchyni. Áno, áno, toto je jeden z návodov, ako si pripraviť Mozartove guľôčky!

shutterstock-1479440396.jpg

100 g olúpaných mandlí rozmixujeme s 80 g olúpaných pistácií najemno. Premiešame so 180 g práškového cukru, 3 lyžicami kondenzovaného mlieka, 2 lyžicami griotky alebo amaretta s pár kvapkami mandľového extraktu, z čoho vypracujeme kompaktnú hmotu. Nasleduje krok, v ktorom si ozaj zašpiníme ruky. Poprášime si ich práškovým cukrom a zo 150 g nugátu vytvarujeme približne 35 guľôčok. S nugátom je potrebné pracovať čo najrýchlejšie, pretože sa v rukách môže začať topiť. Guľôčky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme ho do mrazáka. Následne obalíme každú guľôčku v našej kompaktnej pistáciovo-marcipánovej hmote a opätovne vložíme do mrazáka. Nad vodnou parou rozpustíme v miske 200 g tmavej 70 % čokolády. Každú guľôčku napichneme na drevenú špajdľu, namočíme v čokoláde a necháme odkvapkať na mriežke. Špajdle opatrne vytiahneme, do vzniknutého otvoru nakvapkáme čokoládu a prekryjeme ho pistáciou. Každú guľôčku vložíme do papierového košíčka a hotové ich skladujeme v chlade.

90-krát áno karamelu!

Po slávnych guľôčkach, ešte známejšie cukríky. Veď kto by už nepoznal slávne karamelky našich susedov? Ako už názov napovedá, vďaka tomuto receptu si ich v pohodlí svojho domova vykúzlite až 90 kusov.

shutterstock-1163579587.jpg

Do veľkého hrnca si nalejeme 300 ml plnotučného mlieka, pridáme 1 kg cukru a jedno salko. Všetko riadne premiešame. Na miernom plameni necháme rozpustiť cukor v tejto zmesi a zmes varíme pri miernej teplote 1 hodinu. Zmes nezabúdame miešať, aby sa nám karamel nepripiekol. Zmes začne počas varenia karamelizovať a získa krásne hnedastú farbu. Väčší pekáč vyložíme papierom na pečenie. Po dvoch hodinách varenia zložíme hrniec z platne a do horúcej hustej zmesi zamiešame do úplného rozpustenia 250 g masla a 200 g sušeného mlieka. Zmes vďaka rozpustenému maslu a sušenému mlieku trochu zredne a až sa vychladí, vďaka tuku stuhne. Takto pripravenú zmes nalejeme do pekáča a necháme ju do druhého dňa v chlade stuhnúť. Druhý deň nakrájame z tuhej zmesi malé karamelky. Krovky zabalíme do papiera na pečenie ako cukríky a uchovávame ich v chlade, kým ich všetky nezjeme.

Je najvyšší čas pustiť sa do sviatočného pečenia, čo poviete? Kvalitné suroviny na svoje dobroty nájdete aj v Bory Mall, napríklad v obchodoch Bio Organic či Starý Otec.