Keď sa spojí ekológia s dizajnom

Pre botanikov sú rastlinné teráriá zaujímavé najmä ako ekosystémy. Pre ľudí, ktorým dekorujú ich domov, je najdôležitejší príbeh. Začína sa vždy postavičkami a miniatúrami, pokračuje sa nádobou vhodného rozmeru a tvaru. Nakoniec prichádzajú na rad rastliny, kvety a mach.


Ako vzniká mini rastlinné terárium (svet) Na začiatku je vždy podnet. Môže to byť čokoľvek - situácia, pocit, nálada. Tento podnet sa potom spracuje na konkrétny príbeh nového sveta. Keď už sa vie, aký príbeh sa bude rozprávať, je čas začať zháňať materiál. Aký príbeh by ste nechali rozpovedať vaše rastliny?

Zdroj: ZelinaWorld
Každá vrstva mikro záhrady má svoju úlohu

Na spodok nádoby sa vždy ukladajú väčšie kamene, ktoré majú za úlohu zachytávať medzi sebou zvyškovú vodu, napomáhať cirkulácii vzduchu a tvorbe mikroklímy sveta. Následne vrstva  tkaniny, ktorá ich odizoluje od zvyšných vrstiev. Na ňu sa položí vrstva aktívneho uhlia, ktorá zase udržiava svet čistý - zabraňuje tvorbe baktérii a drobných mikroorganizmov.

Foto: Ester Šabíková

Živá forma umenia

 „Svety sú rastlinné teráriá s príbehom. Živá forma umenia, ktorá sa mení pred vašimi očami. Dýchajú, pijú, prijímajú, rastú - no najmä niečo vyjadrujú. Každý zo svetov tvorím ako príbeh inšpirovaný bizarnosťou a krásou každodenného života. Svety sú ako život - smutné a veselé, no hlavne skutočné a živé,“ dodáva umelec Alex Zelina, tvorca rastlinných svetov.



Starostlivosť o svet

Je rozdiel, či máte otvorenú alebo zavretú mikro záhradu. Otvorený svet má rád jasné miesto s nepriamym svetlom. Udržiavajte ho vlhký, no nie mokrý a nikdy ho nehnojte. Zatvorený svet raz za týždeň na hodinu otvorte a vyvetrajte. Zdravý svet spoznáte jednoducho - vonia ako les.


Netradičné rastlinné miniatúry uvidíte v plnej kráse počas aprílového Festivalu záhrad v  Bory Mall .