Internet má však aj svoju tienistú stránku a nemálo úskalí. Hoaxy, zneužívanie osobných údajov, vírusy, narúšanie súkromia či anonymné osoby, ktoré môžu byť nebezpečné pre vás i vaše deti. Ako sa postarať o to, aby sme sa nemuseli internetu báť, ale užívať si všetky jeho výhody v bezpečí? Tento rok si 9. februára už po 18. krát pripomenieme Deň pre bezpečnejší internet a pri tej príležitosti vám prinášame 5 tipov, ako sa správať na internete, aby bol stále len dobrým sluhom a nie zlým pánom.
 

1.      Nechajte si svoje osobné údaje pre seba

 
Tak, ako by ste ani v reálnom svete neukazovali každému svoj občiansky a platobnú kartu, tak ani na internete neposkytujte neovereným stránkam svoje osobné údaje. Dávajte si pozor na to, aké dotazníky vypĺňate a koľko toho o vás chcú vedieť. Obozretným treba byť aj pri chrumkavých cookies, ktoré automaticky odklikávame, často bez toho, aby sme si prečítali, aký typ informácií o nás získavajú. Dôveryhodné stránky tiež spoznáte podľa toho, že v riadku s URL adresou je ikonka zamknutého zámku a adresa začína písmenami „https“ a nie len „http“.

11.png Zdroj: HNonline


2.      Čo nepoznám, na to neklikám. Ani keby som mohol vyhrať milión za jeden klik.

 
Toto je jedna z najdôležitejších zásad bezpečného správania na internete. Nové auto len za 1 SMS? Dovolenka za 10 EUR? Zázračná bylinka, ktorá vás zbaví tuku už za dva dni? Zabudnite. Toto je len typický príklad takzvanej klamlivej reklamy, ktorá vás dokáže pripraviť nie len o peniaze, ale aj o súkromie či bezpečnosť. Ak sa vám zdá, že niečo je príliš lákavé na to, aby to bola pravda, ono to tak väčšinou je. To isté platí aj pri nakupovaní až neuveriteľne lacných produktov, pochádzajúcich väčšinou z Číny. Tu vám možno neukradnú údaje či súkromie, ale ľahko sa môže stať, že namiesto skutočných svadobných šiat dostanete šaty pre bábiku.
 
 

3.      Pošli ďalším 10 kamarátom a zažiješ 10 šťastných rokov

 
Tomuto už v dnešnej dobe hádam nikto neverí, všakže? Kedysi boli veľkou módou takzvané reťazové správy. Príjemca (väčšinou e-mailu, dnes už i v Messengeri či WhatsAppe) mal túto hromadnú správu so stovkami až tisíckami predchádzajúcich odosielateľov preposlať čo najväčšiemu počtu svojich kontaktov, aby si zabezpečil zdravie, šťastie, lásku či len tak potešil svojich blízkych. Takéto správy väčšinou obsahujú nejaký obrázok rozkošného šteniatka, prezentáciu krás prírody, zopár dojímavých veršov či ultra tajnú zaručenú informáciu, ktorú autority schválne zatajujú (zdravíme všetkých tvorcov hoaxov o koronavíruse). Nejde však o to, čo je ich obsahom, ale o to, koľkým ľuďom boli tieto správy odoslané. Je to totiž najjednoduchší spôsob, ako získať ooobrovskú databázu e-mailových adries a osobných informácií, ktoré je možné zneužiť na tisíc spôsobov. Okrem iného sa môže stať, že kliknutím na prílohu či link v správe, môžete svojmu počítaču dobre zavariť nejakým vírusom.
 
 

4.      Ako bezpečne nakupovať a platiť na internete

 
Teraz, keď sú všetky naše obľúbené obchody zatvorené, neostáva nám nič iné, iba nakupovať online. Pre začiatočníkov to však nie je nič jednoduché a často sa stávajú obeťami podvodov, kde prídu nie len o svoje peniaze, ale napríklad aj údaje či „získajú“ nejaký ten vírus. Aby sme sa tomu vyhli, v prvom rade si vyberajme e-shopy, ktoré poznáme a ktoré sú overené mnohými zákazníkmi. Každý seriózny internetový obchod má na stránke uvedené svoje kontakty, možnosti dopravy tovaru, platby, obchodné podmienky, informáciu o ochrane osobných údajov a reklamačné podmienky.

Ako zaplatiť za tovar najbezpečnejšie? Jednoznačne až pri prevzatí tovaru. Bohužiaľ, nie všetky e-shopy túto možnosť ponúkajú a najpoužívanejším spôsobom je platba prostredníctvom platobnej karty či cez internet banking. Tieto spôsoby sú bezpečné, pretože komunikujete priamo cez vašu banku. Dnes už banky pri takýchto nákupoch používajú takzvanú 2-faktorovú autentifikáciu, čo znamená, že si platbu overia aj dodatočným zaslaním SMS správy alebo vygenerovaním jednorazového kódu.

22.jpg

Zdroj: Avada
 

Ak internetový obchod ponúka možnosť platby cez Apple Pay, Google Pay či Pay Pal, môžete sa tiež cítiť bezpečne. Po zaplatení si vždy skontrolujte, či vám bol doručený potvrdzujúci e-mail alebo výpis v internet bankingu či mobilnej aplikácii.
 
 

5.      Socializujte sa, ale nie príliš

 
Už sa vám niekedy stalo, že vám do schránky prišla žiadosť o priateľstvo od niekoho, koho meno sa ani náhodou nepodobá na niekoho, koho by ste mohli poznať? Prišla vám niekedy správa vo veľmi zvláštnom jazyku alebo v skomolenej angličtine od neznámeho ctiteľa? Niekedy sa dokonca stáva, že dostaneme podozrivú správu od svojho priateľa, ktorú ale nepísal on, len bola vygenerovaná škodlivým softvérom, ktorý po kliknutí infikuje naše počítače a kradne osobné údaje. Ak sa vám zdá čokoľvek podozrivé, radšej na to neklikajte.
 
Na sociálnych sieťach ale treba byť obzvlášť opatrnými pri komunikácii s neznámymi ľuďmi. V online svete totiž ľudia nemusia byť tými, za ktorých sa vydávajú a niekedy dokonca ani nemusia byť ľuďmi. Nikdy s takýmito ľuďmi nezdieľajte osobné informácie či fotografie. Dajte si tiež obrovský pozor na to, s kým komunikujú na sociálnych sieťach vaše deti. Bohužiaľ, žijeme vo svete, kde sa nachádzajú nebezpeční ľudia, schopní zneužívania či zavádzania detí či seniorov.  

33.jpg

Zdroj: Pixabay


Ak idete niečo zverejniť, najskôr sa sami seba spýtajte: Chcel/a by som, aby túto fotografiu či komentár videl môj (možno i budúci) zamestnávateľ? Moje deti? Rodičia? Nebolo by možné túto moju fotografiu zneužiť na komerčné či iné účely? Nevystavujem svoje deti riziku, keď uverejňujem ich fotografie? a podobne. Poviete si: „Keď si to rozmyslím, fotku či komentár môžem vždy vymazať.“ Áno, môžete, ale to si ju už dovtedy mohol ktokoľvek uložiť do svojho počítača a môže vás tým vydierať či diskreditovať. Pri sociálnych sieťach platí zlaté pravidlo: opatrnosti nikdy nie je dosť.
 

 

Zopár slov na záver

 
Internet je krásne miesto plné nekonečných možností. Nezabúdajte však na to, že ako ponúka nekonečné možnosti na zábavu, relax, nakupovanie či vzdelávanie, tak isto ponúka aj nekonečný priestor pre hackerov, vírusy, škodlivé softvéry či nebezpečné osoby. Preto, myslite na našich 5 rád a nezabudnite si vždy aktualizovať antivírusový program a nastavovať zložitejšie heslá. Pri príležitosti Dňa pre bezpečnejší internet vám prajeme len príjemné, obohacujúce a najmä bezpečné zážitky v online svete.