Ako si vybrať produkty na opaľovanie?

Výber ochrany pred slnkom nie je vôbec náročný. Venujte sa dostatočne voľbe produktov, aby bola ochrana efektívna. Na aké faktory musíte klásť dôraz?

Lekáreň Dr.Max

1. SPF

Veľakrát spomínaný, tak dôležitý. SPF (Sun Protection Factor) určuje úroveň ochrany pred UV žiarením. Hodnoty SPF nás informujú o účinnosti a dĺžke trvania ochrany. SPF 50 dokáže blokovať až 98 % UVB žiarenia a SPF 10 blokuje 90 % žiarenia. Mnoho odborníkov uvádza, že hodnotu SPF stačí vynásobiť číslom 10 a vyjde vám čas, počas ktorého ste na slnku chránení. Tento odhad je veľmi rozdielny, pretože na proces vplýva aj typ produktu (sprej, olej alebo mlieko), zloženie a typ pokožky.

2. Širokospektrálna ochrana

Viete, prečo si vyberať produkty so širokospektrálnou ochranou? SPF blokuje UVB žiarenia. Ale čo s UVA lúčmi? Širokospektrálne produkty kombinujú látky, ktoré chránia pred UVB lúčmi, kde B je skratkou pre burning. UVB je zodpovedné za hnedé opálenie aj červené spálenie. UVA lúče, kde A je skratkou pre aging, vplývajú na starnutie pokožky, pigmentáciu a spôsobujú rakovinu kože.

3. Váš typ pokožky

Ležíte hodiny na slnku a nakoniec sa farbou podobáte paradajke? V tom prípade potrebujete väčšiu ochranu. Netrápte vašu pleť nadmerným slnením. Vyberajte si produkty na ochranu starostlivo. Ak sa opálite prirodzene do bronzových farieb, ste šťastlivec. V zásade platí pravidlo, čím citlivejšia pokožka, tým vyššia ochrana. Nezabúdajte vyberať ochranu aj podľa zloženia produktu.

Ktorý produkt vás ochráni lepšie?

Sprej na opaľovanie

Jednoduchá aplikácia, šikovné balenie a príjemná konzistencia. Ochranný sprej na opaľovanie je momentálne jednou z najobľúbenejších alternatív pre starostlivosť o pokožku počas leta. Výhodou je predovšetkým pohodlné aplikovanie. Mnohým vyhovujú viac spreje ako klasické mlieka a krémy. Spreje majú zvyčajne jemnejšiu konzistenciu. Netreba zabúdať na stupeň ochrany a vodeodolnosť, ktorá v prípade sprejov a jemnej konzistencie môže byť nižšia.

Lekáreň Dr.Max

Olej na opaľovanie

Žiaden Raciol, olivový či kokosový olej. Pri opaľovaní využívajte výhradne oleje na opaľovanie, ktoré poskytujú ochranu pred slnečným žiarením. V prípade olejov si treba dávať pozor na čísla, ktoré nie vždy musia mať vysoké hodnoty. Výhodou je hlbšia hydratácia pokožky a vodeodolnosť. S olejmi si preto môžete dopriať aj pohodlné kúpanie. Nezabúdajte ochrannú vrstvu pravidelne obnovovať. Olej na opaľovanie má tendenciu nechávať mastnejší film na pokožke, ktorý môže byť pre niekoho nepríjemný. Je potrebné myslieť na fakt, že táto vrstva je pre pokožku skutočne dôležitá.

Drogéria Teta

Krém na opaľovanie

Klasika, ktorá nikdy neomrzí, sú práve krémy na opaľovanie. Rýchlo sa vstrebávajú a zanechávajú pokožku jemnú, hebkú a hydratovanú. Nevzniká ťažší film, ale všetko sa efektívne vstrebe. Krém na opaľovanie nájdete aj s vysokým stupňom ochrany a širokospektrálnou ochranou, s ktorou pobyt na slnku nebude bolestivý. Vyberte si hustejší krém, ak máte suchšiu pokožku. Ak je vaša pleť a koža mastnejšia, zvoľte mlieko na opaľovanie, ktoré má jemnejšiu konzistenciu.

DM drogéria

Na záver pár dobrých slnečných rád 🌞

  • Pravidelne obnovujte ochrannú vrstvu a aplikujte dostatočné množstvo produktu.
  • Vyhýbajte sa slnečnému žiareniu medzi 10:00 a 16:00. Aj keď vás možno láka, že sa rýchlejšie opálite, nestojí vám to za bolestivé spálenie a následný nákup kartónu bielych jogurtov.
  • Šiltovka, klobúk a slnečné okuliare povinnou výbavou. Pokrytie hlavy vás navyše chráni aj pred úpalom.
  • Nečakajte na bolesť pokožky a červené spálenie. Vyhľadávajte tieň.
  • Vyhnite sa niekoľkohodinovému opaľovaniu. Ak sa chcete opaľovať, doprajte svojmu telu prestávku v tieni, osviežte sa vodou.
  • Bez vody ani na krok. Pite naozaj veľa tekutín. Vnútorná hydratácia je počas opaľovania maximálne dôležitá.


Bohatú zásobu ochrany pred slnkom nájdete aj v Bory Mall. Zavítajte do Teta drogérie, DM drogérie alebo do lekárne Dr.Max, kde vám s výberom produktov určite ochotne pomôžu.

Tešíme sa na vašu letnú návštevu v Bory Mall.