Varenie v pare

Ak hľadáte najzdravší spôsob prípravy jedál, berte túto misiu za splnenú! Na rozdiel od varenia vo vode či smaženia, táto metóda rešpektuje prirodzenú štruktúru potravín, zachováva až o 50 % viac vitamínov a minerálov, dostatok šťavy, prirodzený tvar a farbu. Vyniknú tak skutočné chute surovín a stačí iba štipka soli či korenia. Varenie v pare je vďaka šetrnej príprave surovín veľmi populárne. Okrem tradičných receptov varenia zeleniny či mäsa na pare skúste aj tieto tradičné čínske knedličky zvané dim sum a uvidíte, aké zázraky dokáže vodná para.

IMG_0546.JPG

Ako na prípravu dim sum knedlíčkov?

Cesto

Cestu na dim sum sa hovorí won ton a môžete ho kúpiť v špecializovaných ázijských predajniach. Zvládnete ho však pripraviť aj doma. Budete potrebovať 60 g hladkej múky, lyžicu masti, lyžicu škrobu a 35 ml vody. Sadlo rozpustite a zapracujte doň zvyšné suroviny. Vzniknuté nelepivé cesto dajte na hodinu do chladničky.

Náplň

Čo sa týka náplne, fantázii sa medze nekladú. Dim sum sa tradične plní ako mäsovou či krevetovou, tak aj vegetariánskou zmesou z húb alebo zeleniny. Vyskúšať môžete túto tradičnú mäsovú variantu: bravčové mleté ​​mäso, jarná cibuľka, zázvor, cesnak, soľ, korenie, sójová omáčka

Balenie a tepelná úprava

Cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte na 2 mm tenkú placku. Z tej vykrajujte kolieska s priemerom asi 6 – 8 cm. Doprostred kolieska dajte trochu zmesi, okraje cesta potrite vodou a spojte opatrne prsty do tvaru mešca. Takto pripravené knedličky vložte na parák v dostatočnom rozostupe, aby sa nezlepili. Dim sum nechajte variť 5 – 7 minút. Hotové knedličky môžete posypať sezamom.

Omáčka

K horúcim knedličkám už zostáva len naservírovať dobrú omáčku, do ktorej si dim sum budete namáčať. Ani tu sa fantázii medze nekladú. Môžete použiť tradičnú sójovú omáčku, omáčku hoisin, sweet chilli omáčku alebo zmiešajte niekoľko tradičných čínskych surovín!

Zdroj receptu: Apetit

shutterstock_736775818.jpg

Blanšírovanie

Záleží vám, aby jedlo vyzeralo na tanieri čo najlepšie? Tak by ste si mali osvojiť túto metódu. Ide o rýchle povarenie surovín v osolenej vode v bode varu a následné prudké schladenie v ľadovej vode. Predovšetkým zelenina si takto ponechá sviežu farbu, chrumkavú konzistenciu a jemnú chuť. Pre 100 % prevedenie doplňte vodu o niekoľko kociek ľadu. „Blanchir“ v preklade z francúzštiny znamená bieliť či čistiť. Presne to sa stane aj s kuracím či morčacím mäsom, krátkym ponorením do horúcej vody zbledne a zostane šťavnaté aj pri jeho ďalšom spracovaní.

Stir-fry

Presuňme sa k o niečo menej zdravej metóde – smaženie. Stir-fry je ázijská metóda smaženia za častého miešania surovín na malom množstve veľmi rozpáleného oleja v panvici wok. Jej špeciálny kónický tvar ideálne vedie teplo a zaručuje stálu vysokú teplotu na veľkej ploche. Vďaka tomu sú všetky suroviny stále v styku s povrchom panvice, čo umožňuje dokončenie jedla vo veľmi krátkom čase. Pozor, nízka teplota dokáže zničiť celú techniku – teplota klesne a suroviny sa namiesto smaženia, začnú dusiť.

wok1.png

Konfitovanie

Vedeli ste, že tento názov za sebou ukrýva francúzsku obdobu slovenského zavárania či nakladačiek? Výsledkom konfitácie ovocia by malo byť niečo medzi džemom a zaváraninou. Pri jeho príprave použite med či sirup. Pri zelenine môžete použiť cukor s balzamikovým octom. Výsledný produkt sa následne používa na dochutenie mäsitých jedál.
Najväčšou špecialitou je príprava konfitovaného mäsa. Mäso poriadne nasoľte, okoreňte a nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň ho pri nízkej teplote pomaly uvarte alebo upečte v tuku úplne do mäkka, pri teplote 60 – 90 °C. Vďaka soli a tuku si jedlo uchová chuť a bude ochránené pred baktériami, čo znamená, že ho môžete pokojne uskladniť a počkať na správny okamih servírovania. Ak chcete konfitovať po francúzsky, zamerajte sa na krídelká a stehienka vodného vtáctva, ako je kačica a hus. Za vyskúšanie stoja aj ďalšie pokrmy, ako napríklad známy Cassoulet, pri ktorom sa mäso varí či dusí spolu s bielou fazuľou v hlbokom kastróle.

IMG_0675.JPG

Uvidíte, osvojenie týchto techník vám pomôže zvládnuť akúkoľvek prípravu pokrmu. Možno vás práve toto jednoduché know-how osmelí k vytvoreniu vlastných receptov, ktorými budete ohurovať rodinu či svojich blízkych. So servírovaním sa nezabúdajte patrične vyhrať a dajte si záležať na výbere prestierania, tanierov aj príborov. Všetko potrebné kuchynské vybavenie nájdete v Bory Mall v predajni Tescoma, kde vám personál ochotne poradí!