Domáce sú práce na nezaplatenie!

I na tie najbežnejšie, a treba povedať, že najmenej obľúbené domáce práce, sa dá pozerať celkom inou optikou. Do zoznamu takýchto činností sme zaradili najmä tie preddovolenkové, ktorým sa nevyhne žiadna z nás. Veď uznajte:
 

1. Nosenie nákupných tašiek

Pred dovolenkou ani jednu z nás neminie nákup všetkých (ne)potrebných vecí. Mnohé pochopiteľne prehliadame fakt, že necestujeme na koniec sveta. Využime to však vo svoj prospech. Ak by sme totiž všetky nákupy niesli v rukách aspoň hodinu a kráčali s nimi aj do kopca, spálime takmer 500 kalórií.

2. Nezabudnite na záhradu

Pred odchodom na dovolenku treba myslieť aj na exteriér. Hodina prác v záhrade vás zbaví približne 400 kalórií. Ak si k tomu ako bonus pridáte lakovanie záhradného nábytku, tento počet ešte zdvojnásobíte. Za zmienku stojí aj kosenie trávy kosačkou, čiže ďalších 296 kalórií k dobru.

zahrada.jpg

3. Pred dovolenkou kúpeľ

To je pre väčšinu z nás malý rituál, súhlasíte? Aby ste si ho aj vychutnali, vaňu si dôkladne vydrhnite. Najlepšie dva razy po sebe. Ako isto tušíte, odmenou pre vás bude mínus 260 kalórii z denného energetického príjmu.

4. Hor-sa do ďalších izieb

Pokiaľ ste vo švungu, upracte aj ďalšie miestnosti. Nasaďte si slúchadlá, prehrajte si obľúbenú hudbu a pustite sa do toho. Hodina utierania prachu a vysávania znamená úbytok 250 kalórií, umývanie okien a riadu ďalších 200, vynesenie smetí a nakŕmenie zvierat zas pekných 164 kalórií. To je číslo, ktoré stojí za pozornosť, nemyslíte?

5. Pred balením vecí ich ožehlite

Samozrejme, nie z dlhej chvíľky J No žehlička vám pomôže spáliť napríklad dva kopčeky zmrzliny, ktorým ste počas dňa neodolali. Okrem toho, že po hodine žehlenia spálite 151 kalórií, žehlenie je tiež dobrým tréningom hornej polovice tela.

zehlenie.jpg

Čo na to odborníci?

Čísla vždy berte trošku s rezervou, keďže každý človek má iné tempo, nemusí byť zdravotne fit, inak spaľuje a výdaj kalórií môže byť rôzny. Odborníci zdôrazňujú, že výdaj energie sa odvíja aj od telesnej váhy, kondičky, intenzity pohybovej aktivity a dĺžky jej trvania.
 

Ideálna je kombinácia s cvičením

Zároveň zdôrazňujú, že u väčšiny prác v domácnosti a na záhrade si zvykneme aj škodiť. Prehliadame správne držanie tela, postavenie chrbtice, ramien a nevhodne preťažujeme svaly. Lepšie ako hodinu vysávať, umývať okná alebo hrabať trávnik je preto podľa nich najskôr sa zahriať 20 minútovou prácou v domácnosti, potom si zacvičiť, respektíve vyraziť na dlhú prechádzku do prírody a zvyšný čas venovať upratovaniu.
 
No to, čo má najväčší význam, je určite strážiť si pomer medzi energetickým výdajom a príjmom. Ide o fit zásadu, ktorá nikdy nesklame. Ak patríte k tým, ktoré si najlepšie zacvičia vo „fitku“, vyskúšajte Golem Club v Bory Mall. Okrem vybavených priestorov majú v ponuke aj rôzne skupinové cvičenia, takže ak sa do cvičenia neviete donútiť, ochotne vám s tým pomôžu tréneri a inštruktori.

Zdroj foto: Gardencentral.com, Pixabay


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.