Jeseň býva nerozlučne spätá s výrobou burčiaku a vinobraním v rôznych kútoch Slovenska. Na svoje si tak prídu všetci milovníci kvasených, zdravých nápojov. Pohárik burčiaku dokonca mnohí považujú za (vše)liek. Nuž, a celkom oprávnene.


Čo v ňom nájdeme?

Jeho výroba je silno závislá práve od chuťových buniek samotného výrobcu a druhu hrozna. Občas býva k videniu burčiak z modrého hrozna, ktorý je červený, no v obľúbenosti za bielymi druhmi výrazne zaostáva.

Kvalitný burčiak, a to aj napriek vysokému obsahu cukru, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Nájdeme v ňom vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie cenné látky, z ktorých podaktoré získavame z hrozna a iné z kvasiniek či ich metabolickej aktivity. Burčiak má taktiež:


·     veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B,

·     pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu,

·     stopové prvky, minerály a ovocné cukry,

·     obsahuje železo a zinok,

·     priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a pleť,

·     zlepšuje činnosť srdca,


V prípade červeného burčiaku je dôležité vyzdvihnúť antioxidant resveratrol a jeho silne pozitívny vplyv na srdcovo-cievny systém. 


Burčiak predstavuje rýchly zdroj energie, obsahuje prirodzené baktérie a kvasinky, vitamíny skupiny B, železo i zinok. Ich dostatočný prísun sa odzrkadľuje napríklad na našich metabolických procesoch. Tiamín podporuje srdečnú činnosť, kyselina pantotenová chráni telo pred ochoreniami tráviaceho charakteru a sliznice.

burčiak.PNG


Má rôzne štádiá

Burčiak možno piť v niekoľkých variantoch, lepšie povedané v štádiách:

·    sladký – chuť je muštová, ovocná, s prevahou prírodného cukru nad alkoholom,

·    po zlomení – prevažuje alkoholická chuť, v tomto štádiu je burčiak kyslejší,

·    vo vare – pomer cukru a alkoholu je vyrovnaný,

·    mydliňák – má ostrejšiu chuť, obsahuje kvasené látky, cukor zaniká,

.    mladé víno – chuť je ustálená, vonia po odrode, z ktorej bol pripravený.


O kvalite napovie aj vôňa

Dobrý burčiak je mliečne biely – okrem druhov pripravených z ružových alebo červených hrozien. Nikdy ale nesmie byť hnedý, pretože táto farba signalizuje, že je nápoj starý, alebo vyrobený z iného ovocia. Pokiaľ výrobca pančuje burčiak kyselinou citrónovou, vzniká riedka tekutina vodovej konzistencie, ktorá je od kvalitného burčiaku na míle vzdialená. Kvalitný burčiak možno spoznať aj podľa výraznej vône.


Koľko je dosť?

Aj burčiak treba piť s mierou, hoci podiel alkoholu v ňom je iba 4 - 5%. Doporučená denná dávka pre mužov má byť podľa lekárov zhruba pol litra burčiaku, u žien o deci menej. Znalci zdôrazňujú, že burčiak nesmie byť vystavený na priamom slnku, pretože sa tým znižuje jeho kvalita. Kvôli vysokému obsahu cukrov nie je vhodný pre diabetikov.

Burciak-Tajna.jpg

Vedeli ste, že ... ?

1. Pôvod slova "burčiak" pochádza z francúzskeho "vin bourru", čo v preklade znamená "nahnevané víno",

2. Po vstupe Slovenska do Európskej únie sme dostali výsadu, vďaka ktorej možno pod  označením "burčiak" predávať iba kvasiaci hroznový mušt vyrobený z hrozna dopestovaného a spracovaného na území našej krajiny,

3. Burčiak možno ponúkať iba obmedzený čas, a to v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený,

4. Mnoho vinárov si na pravý burčiak ochotne počká. Ako už zrejme tušíte, pravý burčiak je ten, keď sú cukry a alkohol vo vyváženom pomere 50:50.


A na záver ešte jedna zaujímavosť. V mnohých krajinách neexistuje pre burčiak správny preklad. V Anglicku sa označuje ako partially fermented wine alebo ako new half-fermented wine, čo znamená čiastočne skvasené víno. V Rakúsku je nazývaný Sturm, v oblasti Pfalz je zas známy ako Neuer Wine (nové víno) a na juhozápade Nemecka Junger Wein (mladé víno).

Burčiak_Bory.jpg

Bory Tip: Burčiak na vinobraní väčšinou kúpite v plastových fľašiach. Pre efektné podávanie doma zvoľte radšej sklenenú karafu alebo krčah. Široký výber nájdete v predajni Orion s domácimi potrebami v Bory Mall.


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.