Pred výletom

Pred samotným zahájením či plánovaním výletu si musíme zodpovedať niekoľko dôležitých otázok. Ako zvláda domáci miláčik cestovanie? Máte už s výletmi s ním nejaké skúsenosti? Tieto dve otázky by mali byť pre nás úplným základom v rozhodovaní sa, či zobrať zvieratko na výlet so sebou. Pre mnohých chlpáčov môže byť totiž cesta z domova a zo svojho teritória náročná a môžu sa preto cítiť nesvoji a mimo svojho bezpečia.

Ďalšou otázkou je destinácia, do ktorej sa chystáme. Povoľujú pravidlá nášho ubytovania priniesť si so sebou zviera? Bude mať v najbližšom okolí priestor sa vybehať? Sú reštaurácie a iné priestory v okolí „dog-friendly“? Všetky tieto otázky budete vedieť zodpovedať po chvíli hľadania na internete. Následne sa treba len zamyslieť, koľko času na svojho miláčika budete počas dovolenky mať a či mu viete vo svojich dovolenkových aktivitách venovať dosť pozornosti.

MicrosoftTeams-image (26).png Pri cestovaní do cudzej, exotickej krajiny sa uistite, že vaše zvieratko má všetky potrebné očkovania a že je naozaj zdravé. Nechcete totiž tráviť čas na dovolenke zháňaním veterinárov a strachovaním sa o svojho miláčika. Nezabudnite si na cestu zbaliť dostatok zásob jedla a vody. Napríklad nové granule nemusia psíkovi či mačičke sadnúť a môžu im spôsobiť zažívacie ťažkosti. Je preto lepšie zobrať väčšie množstvo tých, ktoré používate pravidelne. Pred cestou však zviera nekŕmte, nezabudnite ho však vyvenčiť.

S vodou je to ešte dôležitejšie, hlavne počas cesty, keď by malo pravidelne dostať možnosť napiť sa. V tom vám môže pomôcť cestovná napájačka, ktorá nezaberie veľa miesta. Treba si na to dať pozor hlavne teraz v lete, keď pri vysokých horúčavách môže dôjsť k prehriatiu zvieraťa, čo môže mať veľmi zlé následky. Produkty aj rady potrebné k cestovaniu so zvieratkom si jednoducho zabezpečíte v predajni SuperZOO v Bory Mall.

IMG_9962.jpg Autom, autobusom, loďou či lietadlom?

Pre každý dopravný prostriedok platia trochu iné pravidlá a inak sa naň musíme pripraviť. Aké sú jednotlivé podmienky cestovania a aké tipy môžu cestu spríjemniť?

Auto

Väčšina zvierat zvláda cestu autom dobre a nerobí im väčšie ťažkosti. Pri takýchto cestách padne vhod, najmä pre menšie zvieratá, prepravka alebo klietka. Zabezpečí pre zviera pocit pokoja a bezpečia. Občas však trochu trvá, než si na ňu privykne, preto je lepšie zoznámiť ho s ňou skôr. Keď prepravujete zviera na sedačkách, zíde sa vám určite prikrývka zadných sedadiel, ktorá ich ochráni pred znečistením, chlpmi aj prípadnými nehodami žalúdka.

1.png

Zviera určite nenechávajte v aute, ani keď chcete odbehnúť len na 5 minút. Vždy je lepšie zobrať ho von. Okrem toho, že mu nehrozí prehriatie, môže sa ponaťahovať a nadýchať čerstvého vzduchu. Presne tak, ako to má na cestách rada aj ľudská posádka. V prípade, že má vaše zviera stres alebo zažíva nevoľnosť počas cestovania, môžete mu vyskúšať podať prípravky proti cestovnej nevoľnosti. V Bory Mall vám s nimi poradia v predajni SuperZOO.

IMG_9933.jpg

Autobus

Pri týchto cestách platia podobné pravidlá ako v aute, treba však dbať aj na okolie a ostatných cestujúcich. Povinnosťou je, aby malo zviera náhubok, a ak je to žiaduce a ideálne, aby bolo na vôdzke. Zviera nevykladajte na sedačky, pokiaľ nie je dostatok priestoru na sedenie pre ľudí a zviera nie je v prepravke. Dôležité je si aj overiť, či dopravná spoločnosť prepravu zvierat umožňuje, a zakúpiť pre zvieratko samostatný lístok.

IMG_9965.jpg

Loď

Cesty loďou môžu byť pre zviera príjemnou aktivitou a zábavou, keď sledujú okolie a vodu okolo seba. Dobré je však predísť prípadnej nevoľnosti a použiť spomínané prípravky pre lepšiu pohodu zvieraťa. Pri divokejších plavbách je vhodné zaobstarať zvieraťu, pokiaľ je to možné, plávaciu vestu.

MicrosoftTeams-image (27).png

Lietadlo

Ak plánujete cestu lietadlom, dopredu si zistite, či daná letecká spoločnosť umožňuje aj prepravu domácich zvierat. Mnohé, hlavne nízkonákladové, spoločnosti túto možnosť nemajú. Dôležité je taktiež zistiť, aké sú pri takejto preprave podmienky a na čo si dať pozor. Napríklad prepravky, v ktorých zvieratá cestujú, musia mať špeciálny certifikát umožňujúci leteckú prepravu. Dozviete sa zároveň, aké sú možnosti prepravy zvieraťa: ako príručná batožina, v kabíne lietadla či v nákladovom priestore. Niektoré aerolinky tiež požadujú potvrdenie od veterinára, že zviera je zdravé. Taktiež v istých krajinách požadujú pre zviera samostatný platný pas. Zároveň pri ceste lietadlom treba myslieť na to, že pre zvieratko, v prípade cestovania v podpalubí lietadla, môže byť odlúčenie od majiteľov aj samotná cesta veľký stres. Treba si preto zvážiť, či si radšej nezvoliť iný spôsob dopravy, ak to naše možnosti dovoľujú.

MicrosoftTeams-image (25).png

Aké sú možnosti cestovania bez zvieraťa?

Tak ako pri cestovaní so zvieraťom aj v tomto prípade sa musíte uistiť, či váš chlpáč dobre zvláda čas bez vás. Mnoho z nich je totiž na svojich majiteľov silno citovo naviazaných a dlhšie odlúčenie im nemusí prospieť.

Ak ste sa rozhodli nechať svoje zvieratko doma, máte niekoľko možností. Určite si v takýchto situáciách spomeniete na svojich blízkych, rodinu či priateľov. Vhodné je, aby mali skúsenosti so staraním sa o zvieratá, o to viac s tým vaším. Ideálny prípad je mať niekoho, kto vášho miláčika pozná a on pozná jeho. Je na vás, či sa rozhodnete nechať ho doma, kde sa cíti dobre a budú sa tam oňho chodiť starať, alebo ho na istý čas necháte u známych, kde bude mať zase viac pozornosti. Dôležité je aj to, o aké zvieratko ide. Psíkov treba venčiť aspoň trikrát denne, preto by mali mať celodennú spoločnosť, mačičky či hlodavce znášajú pobyt osamote s každodenným kŕmením o niečo lepšie.

MicrosoftTeams-image (24).png

Ak si nie ste istí, či sa o vaše zviera zvládnu vaši blízki dostatočne postarať, voľbou môžu byť aj psie hotely, kde sa o zvieratká starajú profesionáli s láskou k zvieratám a vedia vášmu chlpáčovi čas bez vás o čosi spríjemniť.

Cestovanie s domácim miláčikom môže byť skvelý zážitok a netreba mať z neho prehnaný stres. Jeho prítomnosť môže výlet veľmi spríjemniť, či už vám, alebo vašim deťom, ktoré tak budú mať kamaráta na cestách. Dôležité je byť k zvieraťu ohľaduplný a dbať na to, aby si výlet užilo tiež, je to predsa člen rodiny. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, želáme vám príjemne strávené dovolenky a cestovanie so zvieratkom či jeho dočasné odlúčenie bez väčších prekážok či problémov.