Ako správne skombinovať kvety k príležitosti Medzinárodného dňa žien? Na čo si treba dať pri výbere kytice pozor?

Kvety majú vzácny dar a schopnosť vyjadriť city. Muži často kupujú červené ruže. Ďalšie miesto v rebríčku obľúbenosti majú farebné tulipány, orchidey a kytice, ktoré sú vyskladané z rôznych druhov kvetov. Netreba však zabúdať, že každá kvetina či farba má hlbší význam a ku každej príležitosti sa hodí iná. Dajte na rady odborníkov v našich kvetinárstvach Rhapis a úspech bude zaručený. Kvetina je totiž darček, ktorým nemôžete nič pokaziť.
Nepísané pravidlo pri kúpe kvetov znie, že len do smútočnej kytice sa vyberá párny počet. V skutočnosti je však len na vás a vašom vkuse, akými kvetinkami milovanú osobu obdarujete; rátanie jednotlivých kvietkov je prežitkom, ktorý by mal pomaly, ale určite, upadnúť do zabudnutia. Kyticu treba totiž vnímať ako celok, vychutnávať si jej krásu a tešiť sa z nej.

blog3.png

Tipy na farebné kvitnúce kvety, ktoré rozžiaria deň každej žene?

Ak chcete darovať niečo trvácnejšie, orchidea v črepníku je tou správnou voľbou. Spája v sebe honosnú eleganciu i praktickosť. Navyše je nenáročná na starostlivosť, takže sa dokonalo hodí aj pre menej skúsené pestovateľky.

IMG_8243.jpg

Ako udržať rezané kvetiny či kyticu čo najdlhšie pri živote?

Ak je vonku chladnejšie počasie, nechajte kyticu po tom, ako ju prinesiete dovnútra, aspoň polhodinu zabalenú v papieri, aby sa postupne adaptovala teplote prostredia. Pred vložením kytice do vázy s vodou upravte stonky. Ruže zrezávajte šikmým rezom ostrým nožom, aby bola kvetina schopná nasať čo najviac vody. Stonky režte každý deň pod vodou, aby sa do nich dostalo čo najmenej kyslíka. Stonka sa dokáže po reze bez vody pomerne rýchlo zaceliť a o to menej vody potom prijať. Drevnaté stonky a slnečnice sa zarezávajú do kríža, môžu sa dokonca mierne rozdrviť približne 2 – 3 cm od konca stonky. Chryzantémy sa odporúčajú zalamovať, čím sa stonka rozštiepi, a tým má rastlina lepší prístup k vode. Voda vo váze by mala byť vlažná a čerstvá. Nezabúdajte ju meniť každý deň. V prípade použitia výživy na rezané kvety stačí vymeniť vodu raz za 2 – 3 dni. Výška hladiny by mala byť taká, aby boli vo vode ponorené len stonky, nie listy. Pri väčšine druhov kvetov sa odporúča, aby voda siahala približne do 2/3 výšky stonky. Viac vody vo váze potrebujú najmä ruže, približne do 3/4 výšky stonky. Chryzantémy a gerbery potrebujú, práve naopak, málo vody, len do výšky 2 – 3 cm od konca stonky. Vyberajte vždy chladnejšie miesto a dbajte na to, aby bola váza čistá.

Ktoré rezané kvety sa môžu pýšiť ich trvácnosťou a ktoré, práve naopak, osviežia našu domácnosť nakrátko, ale za to intenzívne?

Aj v tomto prípade je dôležitá starostlivosť, ktorú venujete danej kytičke.

IMG_8432.jpg

Vieme si kytičku aj vysušiť? Ak áno, aký je postup?

Kvety sušte samostatne alebo v zväzku dole hlavičkami tak, aby sa navzájom nedotýkali. Zabránite ich deformácii. Pamätajte, že čím viac svetla kvet počas sušenia má, tým viac jeho farba vybledne. Vhodnými miestami sú preto tmavé, teplé a suché miestnosti. Dôležité je tiež zabezpečiť dobré vetranie priestoru. Približne po dvoch týždňoch sú sušené kvety hotové.

Sú v kyticiach a izbových rastlinách isté trendy? Ktoré kvietky sú „in“?

V tomto roku môžeme očakávať oveľa väčší dôraz na farebnosť. Pod vplyvom farby Very Peri sa budú objavovať kombinácie svetlo modré a jemne fialové. Taktiež očakávame pokračovanie trendu kombinácie sušených kvetov so živými.

Ak sa rozhodneme pre kúpu črepníkových kvietkov, podľa čoho by sme ich mali vyberať, aby s nami vydržali čo najdlhšie?

Pri výbere kvetov do črepníkov je dôležité si zodpovedať pár základných otázok:
Kde bude mať daný kvietok miesto v byte? Potrebuje viac svetla alebo skôr jemné šero? Aká veľkosť kvetináča je pre rastlinku vhodná? Potrebujeme mať korene natesno? Koľko času sme ochotní danej rastline venovať? Každá rastlinka má iné potreby. Preto vždy odporúčame naštudovať si k danej rastline čo najviac a následne sa tiež poradiť v predajni, ktorý kvet je pre vás vhodný.

IMG_8238.jpg

Kedy je najvhodnejší čas na presádzanie rastliniek?

Ideálnym obdobím na presádzanie rastlín je jar, keď naberajú novú energiu. Rastliny v kvetináčoch presádzajte ideálne od marca do júla a rastliny pestované vo vedre v máji. Všetky rastliny by sme však mali mať presadené najneskôr do júla, ak sa nám to nepodarí, tak s tým počkať až na ďalší rok.

blog1.png

Aké sú najčastejšie chyby pri pestovaní rastliniek?

  1. Umiestnenie na tmavé miesto môže spôsobiť žltnutie aj blednutie listov a taktiež to, že rastlina nebude kvitnúť.

  2. Nadbytok slnka mnohým rastlinám môže spôsobiť hnednutie vrcholkov
    listov aj tvorbu hnedých spálených miest na listoch. Napríklad, ak je rastlinka
    umiestnená na okennom parapete.

  3. Nedostatok vody môže spôsobiť hnednutie vrcholov listov, vädnutie, skrútenie listov či opadávanie pukov.

  4. Naopak, pri nadbytočnej zálievke môžu listy žltnúť, vädnúť i opadávať.

  5. Nadmerné hnojenie, vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie z obalu produktu.

  6. Neskoré presádzanie rastlín.

Ak sa dopúšťame chýb uvedených vyššie, môže to mať pre rastlinku fatálne následky.

Aké hrozby či škodcovia najčastejšie útočia na naše zasadené

rastlinky? Existuje prvá pomoc pri ich napadnutí? Ako postupovať?**

Vošky: Pomôcť by mohol i výluh z tabaku. Zalejte ho vriacou vodou a odložte na niekoľko hodín. Následne ho môžete použiť aj ako šetrný postrek.

Štítničky: Napadnutý kvet by mal byť v izolácii od ostatných. Najlepšie je rovno použiť chemický postrek a aplikáciu opakovať podľa potreby.

Molice: Postriekajte ich výrazne aromatickým odvarom –napríklad z cibule, cesnaku, byliniek alebo citrusov.

Strapky: Zvyčajne sa odporúča čo najskôr použiť postreky na báze parafínového oleja.

Nosániky: Chemické prípravky zapracujte do pôdy, kde budú pôsobiť dlhšie a larvy usmrtia.

A mnoho ďalších ako vlnatky, červce a roztoče... Dôležité je zachytiť škodcu ešte na začiatku.

Ak stále váhate, čím ženu potešiť, kvetom nikdy nič nepokazíte. Špičkový servis a pestrý výber kvetov nájdete v kvetinárstve Rhapis v našom Bory Mall!