Nech viete, čo jete 

Hoci je zmrzlina pochúťka, ktorá vznikla už pred približne 5 000 rokmi, prežila až dodnes. Niet sa však čo čudovať, keď ju zbožňujú jednoducho všetci. Aj napriek tomu, že sa naše preferencie líšia, na zmrzlinové osvieženie nedá dopustiť hádam nikto. Dlhé rady pred zmrzlinárňami, len čo vykukne slniečko, hovoria za všetko. Ak nechcete byť odkázaní na čakanie, pripravte si ľadovú pochúťku doma. O tom, že je to jednoduchšie, než by sa mohlo zdať, vás presvedčia naše recepty.

Výhodou domácej zmrzliny je to, že na rozdiel od tej kupovanej presne viete, čo jete. Môžete si kúpiť suroviny, ktorých zloženie poznáte, použiť to najlepšie domáce ovocie a vyrobiť si príchuť presne podľa seba. Výroba zmrzliny sa navyše môže stať zábavou pre celú rodinu. Inšpirovať sa môžete napríklad v knihe receptov Zmrzliny, ktorú nájdete v Panta Rhei v Bory Mall. A tie najkvalitnejšie suroviny na vás čakajú v našich predajniach Billa, Starý otec či Bioorganic. 

Malinová zmrzlina zo 4 surovín 

Na 2 porcie budete potrebovať 2 zrelé banány, 50 ml mandľového (alebo sójového či klasického) mlieka, 200 g malín či iného ovocia podľa chuti a zásob, 2 lyžice krupicového cukru. 

Keď máte všetky suroviny, na prípravu vám stačí 5 minút a pár hodín trpezlivosti. Banány olúpte, nakrájajte a spolu s malinami dajte zamraziť, ideálne cez noc. Zamrazené ovocie spolu s cukrom a polovicou mlieka potom zmixujte. Zvyšok mlieka dolejte podľa konzistencie, aby ste nemali namiesto zmrzliny chutný ľadový koktail. Podľa chuti dozdobte a podávajte. 

Domáce nanuky z melónového sorbetu 

Ak si radšej vychutnáte nanuky, nie je problém pripraviť si ich doma rovnako rýchlo a pohodlne ako zmrzlinu. Stačiť vám budú tégliky od jogurtu a paličky alebo formičky na nanuky. Tie pohodlne zoženiete aj v Bory Mall, v predajniach Orion, Tescoma či Tchibo. 

Na 2 porcie si pripravte 1 žltý melón, 0,5 dcl vody, 2 PL medu a citrónovú šťavu z polovice citróna. Melón rozkrojte, vydlabte jadierka a odstráňte šupku. Nakrájajte ho na menšie kúsky, ktoré dajte na 4 hodiny zamraziť. Aby sa z nich nestala jedna ľadová guča, poukladajte ich na dosku na krájanie na papier na pečenie vedľa seba ako vojačikov. Zmrazený melón potom spolu s ostatnými ingredienciami rozmixujte, prelejte do formičiek na nanuky, dajte zamraziť ešte na hodinu a skvelá zdravá pochúťka je pripravená pre všetkých maškrtníkov.  

Ak chcete svoju domácu zmrzlinovú manufaktúru posunúť na nový level, odporúčame porozhliadnuť sa v Bory Mall v predajni Eta po zmrzlinovačoch.

Farebné, svieže aj chrumkavé 

Presne také sú smoothie bowly. Ide v podstate o dohladka rozmixované ovocie doplnené o chrumkavú súčasť – müsli, oriešky, čerstvé alebo sušené ovocie, čokoládu, semienka, výber je len na vás. Skvelo zaženie hlad, výborne chutí a zároveň je pastvou pre oči. A čo má spoločné so zmrzlinou? Keď teploty vonku stúpajú a hľadáte sýte osvieženie, môžete si ho pripraviť aj „na ľadovo“. Inšpirujte sa našimi receptami či knihou Smoothie bowls z Panta Rhei v Bory Mall. 

Smoothie bowl s müsli 

Na 2 porcie si pripravte dva banány, 200 g mrazeného ovocia (napríklad lesná zmes alebo jahody), svoju obľúbenú zmes müsli či ovsené vločky, med alebo javorový sirup na osladenie. Banány ošúpte, nakrájajte a nechajte zamraziť. Následne mrazené banány rozmixujte so zvyšným ovocím, primixujte med či javorový sirup na osladenie, prípadne aj lístky mäty na osvieženie. Zmes nalejte do misiek a dozdobte müsli. Pridať môžete aj sušené ovocie, kokos a chia semiačka, podľa chuti. 

Mango smoothie bowl s kokosom 

Na tento recept budete potrebovať 200 g čerstvého alebo mrazeného manga, 150 g bieleho gréckeho jogurtu, 2 PL strúhaného kokosu, 50 ml mlieka (kokosové/mandľové), ovocie a kokos na dozdobenie. Ak používate čerstvé mango, ošúpte ho, nakrájajte a nechajte zamraziť. Potom mrazené mango zmiešajte s jogurtom, kokosom a mliekom a zmixujte dokopy. Malo by vám vzniknúť husté smoothie. To prelejte do misky a dozdobte ovocím, kokosom a ďalšími prísadami podľa chuti.  

Nech už sú vaše preferencie akékoľvek, domácu prípravu zmrzliny a smoothie bowls určite neoľutujete. Fantázii sa medze nekladú, a preto sa nebojte experimentovať a pokojne si vymýšľať vlastné recepty. Vaši blízki či hostia tieto zdravé dezerty počas horúcich letných dní určite ocenia.