Príprava začína už doma

V prvom rade si skontrolujte, aké doklady potrebujete pre let do danej krajiny. Niekde musíte mať pas, inde vyžadujú občiansky preukaz. Pozrite sa na platnosť vašich dokladov. Vyhnete sa zbytočným problémom.

V prípade cestovania a dovoleniek nenechávajte nič na náhodu. Vybavte si cestovné poistenie v dostatočnom predstihu. Môžete si zvoliť na konkrétne časové obdobie. Ak ste vášnivý cestovateľ alebo cestovateľka, výhodnou voľbou bude celoročné poistenie.

Využite online check-in, ktorý vám ušetrí čas. Vyplníte vaše osobné údaje a ďalšie informácie. Následne budete mať k dispozícii letenky. Záleží na vás, čo vám je pohodlnejšie – môžete si letenky vytlačiť na papier, prípadne si ich uložiť v online verzii do mobilu.

Aký veľký kufor si vybrať?

Príručná batožina

Príručnú batožinu si môže vziať na palubu so sebou každý pasažier. Veľkosť a váha príručnej batožiny je stanovená leteckou spoločnosťou. Presné údaje zistíte na stránke spoločnosti alebo v prílohe letenky, ktorú vám odošle spoločnosť emailom.

Dávajte si pozor na rozdiely v batožine. K bežnej letenke si môžete vziať so sebou malú príručnú batožinu, za ktorú neplatíte. Ide napríklad o kabelku alebo ruksak, ktoré umiestnite pod vaše sedadlo. Za klasickú príručnú batožinu v hmotnosti približne do 8 - 10 kg si priplácate. Zväčša môže ísť o menší kufor alebo cestovnú tašku. V tomto prípade môžete mať klasickú aj malú príručnú batožinu, to znamená na letisko prídete s menším kufrom a ruksakom.

Batožina bude prechádzať cez bezpečnostnú kontrolu. Majte pripravené osobitne zbalené tekutiny. Maximálny celkový objem tekutín je 1 l. Všetky tekutiny majte rozdelené vo fľaštičkách, z ktorých každá bude do maximálne 100 ml.

Osobitne budete vykladať do prepravky aj elektroniku. Majte pripravené všetko na jednom mieste, aby ste sa zbytočne nestresovali.

Podpalubná batožina

Batožina, ktorá ide do podpalubia, sa pripláca. Výhodou sú väčšie rozmery a väčšia váha. Tie sú však taktiež obmedzené. Je potrebné si batožinu odvážiť, aby ste nemuseli priamo na letisku priplácať. Do podpalubnej batožiny si zbalíte aj viac ako 1 l tekutín.

Podpalubnú batožinu odovzdávate ešte pred nástupom do lietadla.

Predajňa Lara Bags

Poďme na letisko

Kedy prísť na letisko? Záleží od situácie. Počítať musíte s dopravnou situáciou, znalosťou daného letiska a množstvom ďalších faktorov. Ak chcete mať pokoj na letisku, príďte 2 hodiny pred odletom.

Pri príchode vás zaujímajú 3 údaje – terminál, gate a čas odletu.

  • Informáciu o termináli zistíte na stránke leteckej spoločnosti, prípadne v prílohe emailu. Po príchode na stanovený terminál si zistíte, k akému gate-u sa musíte dostať. Rovno si môžete pozrieť aj presný čas odletu, pričom zistíte aj prípadné meškanie alebo zrušenie letu.
  • Podpalubnú batožinu odovzdajte pri check-in pulte.
  • Následne sa presuňte na bezpečnostnú kontrolu. Do prepraviek vyložte elektroniku a tekutiny. Pracovníci kontroly vás môžu vyzvať na vyzutie topánok alebo vyzlečenie svetra.
  • Ak letíte mimo Shengen, je potrebná ešte naviac pasová kontrola.
  • Pri cestovaní v rámci Shengenu, môžete postúpiť priamo k vášmu gate-u.
  • Shengen predstavuje 22 krajín Európskej únie a 4 nečlenské štáty.

Po vybavení všetkých náležitostí si môžete dopriať kávu a občerstvenie. Jedlo, ktoré si nakúpite za kontrolou si môžete voľne vziať k sebe do lietadla. Nezabudnite byť pri gate pred nástupom do lietadla, aby vám stihli skontrolovať doklady a letenky.

Hovorí k vám váš kapitán

Nastúpte do lietadla a vyhľadajte vaše miesto, ktoré máte vyznačené na letenke. Uložte si príručnú batožinu do priestoru nad sedadlami. V pokoji sa usaďte, vypnite telefón, pripútajte sa a užite si pokojný let.

Počas letu počúvajte príkazy personálu. V prípade turbulencií zostaňte pripútaní na svojom mieste. Nevyrušujte a berte ohľad aj na ostatných.

Po pristátí lietadla nemusíte panikáriť. Budete mať dostatok času na vystupovanie. Ak vstanete zo sedadla skôr, pravdepodobne zostanete ešte 15 minúť stáť v uličke, kým otvoria dvere na vystúpenie.

Dovolenková sezóna zahájená

Vedeli ste, že v Bory Mall vás kompletne vybavíme na dovolenku? Od kufrov v Lara Bags či Samsonite, cez plavky z TezenisC&A alebo H&M až po opaľovacie krémy v Dm drogerie. Za jedno poobedie si nakúpite všetko pre oddych pri mori či na horách.

Samsonite

Tešíme sa na vašu letnú návštevu.