Kedy začať s výberom

Kým dieťa ešte nechodí, topánočky plnia len termoizolačnú funkciu. S výberom správnych topánok by ste teda mali začať, keď dieťatko začína pomaly chodiť. Treba pritom vždy myslieť na to, že topánka je pre nohu, nie noha pre topánku. To znamená, že správna topánka by mala kopírovať tvar detskej nôžky. Nesmiete sa nasilu snažiť vtesnať nohu do topánky.

Detská noha sa od tej dospeláckej líši v mnohých vlastnostiach. Rastie veľmi rýchlo, v priemere 15 - 18 mm za rok, u starších detí 1 - 1,5 cm. Preto deti vo veku dvoch, troch rokov potrebujú až 2 - 3 topánky rôznych veľkostí. Nohy nerastú plynule, ale v skokoch. Je teda potrebné pravidelne sledovať, či topánky správne sedia a noha sa v malej či úzkej topánke nedeformuje.

shutterstock_1727021848.jpg

Čím sa riadiť?

1. Zabudnite na špicaté topánky

Pri výbere topánok nie je dôležitá len ich dĺžka, ale aj šírka. Správna šírka zodpovedá obvodu nohy v mieste prstových kĺbov, topánka by nemala byť ani príliš široká, kedy nefixuje chodidlo, ani úzka, ktorá môže nohu deformovať. Špička by mala mať oblý tvar, aby bola dostatočne priestranná pre prsty.

2. Nadmerok aspoň 1 centimeter

Topánočky by sa mali vždy skúšať postojačky a správna veľkosť by mala byť o 1 až 1,5 cm väčšia. Tento nadmerok slúži na dostatok miesta na pohyb nohy počas chôdze, aby sa prsty mohli správne rozvinúť a plniť počas chôdze svoju úlohu. Skutočnú dĺžku chodidiel jednoducho zistíte, ak dieťa postavíte na čistý papier a chodidlo obkreslíte. Nezabudnite pritom, že veľkosť pravého a ľavého chodidla môže byť rôzna, preto radšej vždy odmerajte obe. Ak sa líšia, topánky kupujte podľa väčšieho.

3. Ľahké a mäkké

Odborníci sa zhodujú, že čím ľahšie topánky, tým lepšie, pretože detské kĺby ešte nie sú pripravené na väčšiu záťaž. Topánky by mali byť tiež mäkké, aby nemenili tvar nôh.

4. Ohybné, nie tvrdé

Detská topánka by mala byť taktiež ohybná, najmä v oblasti prstových kĺbov, kde sa chodidlo pri chôdzi najviac ohýba. Tvrdá a nepoddajná podrážka narúša pohodlie pri chôdzi aj zdravý vývoj nohy.

5. Opätok vs. podpätok

Správne vybraná topánka musí chodidlo fixovať tak, aby nedochádzalo k bočným pohybom pätovej časti nohy. Detské topánky by preto mali mať plnú pätu s dostatočne tuhým, vysokým a dlhým opätkom. Nemýľte si ho s podpätkom, opätok je vnútorný diel v pätovej časti obuvi.

shutterstock_1683980779.jpg

6. Prírodné materiály

V prípade detských topánok netreba podceňovať ani výber materiálu. Keďže detské nôžky sa potia viac ako nohy dospelých, vhodné sú prírodné materiály ako koža či textil, ktoré pohlcujú vlhkosť. Vyhnite sa syntetickým materiálom, plastom a koženkám, ktoré sú nepriedušné, tvrdé a neprispôsobivé. Vyhnúť by ste sa mali tiež dedeniu topánok po starších súrodencoch. Noha si totiž topánku vždy vytvaruje a opotrebuje. Novú obuv by malo dieťa začať nosiť postupne, aby sa topánky prispôsobili presne jeho nožičkám.

Rôzne typy topánok

V súčasnosti sú na trhu pestré možnosti obúvania detí. Pri rozhodovaní, ktorý zvoliť, je dôležité, aby si dieťa topánočky vždy vyskúšalo a rodičia mali dostatok informácií, aby sa vedeli rozhodnúť.

- Klasické topánky - štandardné a osvedčené strihy topánok, so stielkou, ktorá môže aj nemusí podporovať klenbu, päta býva spevnená. Klasické topánky môžu mať pevnú aj ohybnú podrážku.

- Barefoot topánky - topánky s mäkkou podrážkou, ktoré simulujú chôdzu naboso. Zvonku chodidlá chránia ako klasické topánky, ale majú tenkú a ohybnú podrážku, minimálny výškový rozdiel medzi špičkou a pätou, široký priestor na prsty a rovnú stielku bez podpory klenby.

- Barefoot alternatíva - tento typ topánok nespĺňa všetky barefoot kritériá, môžu mať hrubšiu, ale stále ohybnú, podrážku, spevnenú pätu, mäkkú podporu klenby alebo mierne zaguľateľnú špičku.

- Ortopedické (zdravotné) topánky - určené pre deti s problémami pohybového aparátu alebo nesprávnym vývinom nôh. Predpisujú sa na základe odporúčania lekára a bývajú vyrábané na mieru.

Estetické hľadisko by pri výbere detských topánočiek malo stáť na poslednom mieste, pretože nie vždy to, čo je pekné, je pre vaše dieťatko aj dobré. Kritérií, ktorými sa pri výbere treba riadiť je síce veľa, no vyplatia sa v zdravom vývine nôh vašej ratolesti. Kvalitné topánky berte ako investíciu do budúcnosti svojich detí.

S výberom kvalitnej a vhodnej detskej obuvi vám v Bory Mall poradia v predajniach Púpava, Ble Ble, CCC, Deichman, Humanic či Baťa.