Ak si dávate sľuby, že prekonáte zlé návyky alebo sa dištancujete od negatívnych vzťahov či situácií, tieto činnosti vám pomôžu vo vašom osobnom rozvoji a budete sa cítiť šťastnejšími.

shutterstock-1194130918.jpg

Učte sa nové veci

Zamyslite sa nad tým, čo vás baví, a experimentujte. To, že sa chcete začať viac hýbať a dostať sa do lepšej fyzickej kondície ešte neznamená, že musíte ísť do posilňovne a dvíhať činky. Hľadajte a skúšajte rôzne skupinové cvičenia alebo netradičnejšie formy pohybu, ako napríklad šerm či hodiny tanca. Doprajte si aj viac času na oddych, napríklad na hodine keramiky. Skrátka objavujte, buďte odvážni a kreatívni.

Ostaňte v mentálnej pohode

Aj keď je to často neľahká úloha, skúste hľadať aj v náročných situáciách niečo pozitívne alebo ich prijmite ako životné lekcie, z ktorých sa poučíte. Starať sa o mentálne zdravie je rovnako dôležité ako o zdravie svojho tela. Môže to znieť ako klišé, ale myseľ vám dopomôže zvládať vaše životné prekážky a čo viac, dodržať vaše určené ciele a predsavzatia. Skúste sa riadiť týmito piatimi krokmi. Sami uvidíte, aký priaznivý vplyv to bude mať pre vašu budúcnosť:

  1. Dajte si záležať na kvalite svojho spánku.
  2. Vybudujte si režim. Každodenná rutina vám dopomôže k disciplíne.
  3. Spomaľte. Doprajte si dostatok času na svoje aktivity aj činnosti bežného dňa.
  4. Majte kladný vzťah k sebe samému.
  5. Vymedzte si čas na starostlivosť o seba.

shutterstock-1805151361.jpg

Prečo je dôležité starať sa o seba?

Často sa stáva, že sa pri vyťažení a prepracovaní nevenujete činnostiam, ktoré vám prospievajú, a odriekate si čas na regeneráciu. Čas, ktorý si doprajete na relaxáciu a odpočinok, vám zároveň pomáha k dotvoreniu vášho vysnívaného života. Mať čas na seba nie je sebecké, práve naopak. Vďaka tomu, že sa stanete svojou vlastnou prioritou, preukážete si trochu starostlivosti, sebalásku a vytvoríte si pre seba dostačujúci priestor, budete žiť šťastnejší, pokojnejší život a budete tak viac prítomní pre svoje okolie. Prospejete svojej nálade, funkciám mozgu, znížite riziko depresie, úzkosti, posilnite svoju imunitu, dokonca budete robiť lepšie rozhodnutia.

shutterstock-403132198.jpg

Obľúbeným a funkčným spôsobom, ako si dopriať moment pre seba, je meditácia. Ak ste pripravení urobiť z meditácie bežnú súčasť svojho života a ste ochotní nájsť si čas vo svojom harmonograme, je veľmi jednoduché s ňou začať. Na jej praktizovanie stačí iba pár minút denne. Bez ohľadu na to, ako dlho budete schopní meditovať, najdôležitejšie je, že si na to nájdete čas. Nebojte sa, je úplne prirodzené, ak budete mať zo začiatku problém s koncentráciou. Pravidelným tréningom rozptýlenia postupne úplne prekonáte. Ak ste predsa len presvedčení, že si v roku 2022 zadefinujete predsavzatie alebo rovno niekoľko, majte na vedomí týchto pár dôležitých bodov:

  1. Zamyslite sa, čo naozaj chcete. Buďte si istí, že ciele a predsavzatia sú naozaj vaše túžby. Nenechajte sa ovplyvniť sociálnymi sieťami či susedou.
  2. Zastavte prehnané ambície. Nechápte to zle. Samozrejme, treba snívať vo veľkom. Problém nastáva, ak si určíte megalomanský cieľ a nie ste si 100 % istí, čo všetko sa s jeho splnením spája. Nakoniec nebudete schopní svoje predsavzatie naplniť, čo vo výsledku býva skôr demotivujúce ako povzbudzujúce. Ak máte veľké ciele, k ich splneniu prispieva, ak si ich rozložíte na menšie méty, ktoré dosiahnete jednoduchšie.
  3. Svoje predsavzatie si jasne zadefinujte. Urobte si konkrétny plán na jeho splnenie. Jeho postupné plnenie vás bude motivovať vo vašich ďalších krokoch.
  4. K splneniu svojho cieľa využite rutinu, poprípade spojte 2 ciele dohromady. Napríklad pohyb a vzdelávanie: cestu do práce autom či iným dopravným prostriedkom nahraďte chôdzou a vypočujte si popritom edukačný podcast či zaujímavú prednášku.
  5. Nájdite si správneho parťáka! Vo dvojici sa predsa len všetko ťahá jednoduchšie.

shutterstock-2075191195.jpg

Nech už sú vaše plány v roku 2022 akékoľvek, držíme vám palce a prajeme len to najlepšie!