Odpoveď je v podstate veľmi jednoduchá. Okrem ich pokojnejšieho prístupu k životu, k tomu z veľkej časti prispieva strava. Ázijská kuchyňa je nielen chutná, ale predovšetkým zdravá. Na tanieri tak môžete nájsť najmä zeleninu, často kvasenú a fermentovanú. Jedia veľa syra tofu a samozrejme ryže, ktorá je základnou zložkou japonskej kuchyne. Obsahuje dôležité vitamíny, minerály, bielkoviny a esenciálne aminokyseliny. Červené mäso by ste u nich hľadali veľmi dlho, vyhýbajú sa tiež mliečnym výrobkom. Jedia však veľa rýb a plodov mora, ktoré sú bohaté na mastné omega-3 kyseliny. Cukor a soľ používajú minimálne, dochucujú najmä sójovou omáčkou, ryžovým vínom, zeleným chrenom wasabi a zázvorom. Veľmi dôležité je tiež dodržiavať pri jedení toto pravidlo - jedzte s mierou, len toľko, kým necítite, že ste takmer sýty.


Ak sme vás navodili na zdravý japonský jedálniček, vyskúšajte tento jednoduchý recept na ľahký, ale výživný šalát Daikon-sarada, ideálny na leto.

Čo budete potrebovať:

180 gramov bielej reďkovky

2-3 gramy rybacích bonito vločiek

5 cm plátok morskej riasy Nori

za hrsť čerstvej žeruchy siatej

1 lyžicu sójovej omáčky

1 lyžicu japonského ryžového octu Komesu

1 lyžicu saké alebo bieleho vína

1 lyžicu sézamových semienok

štipku cukru

½ lyžice oleja

1 lyžica vody

Reďkovku ošúpte a nakrájajte na tenké slížiky, ktoré vložíte do misky. Žeruchu siatu nasekajte, pridajte k reďkovke a premiešajte. Zo sójovej omáčky, octu, bieleho vína, sézamu, cukru, oleja a vody vyrobte zálievku, ktorou polejete reďkovku. Plátok morskej riasy narežte na tenké pásiky a spolu s rybacími vločkmi ňou reďkovkový šalát ozdobte.

Daikon-sarada má viacero variánt. Môžete napríklad vynechať rybacie vločky a pridať namiesto nich plátky zázvoru.



Zdroj: Youtube


Ak chcete ochutať originálnu ázijskú kuchyňu, určite zamierte do reštaurácie EDO-KIN SUSHI & TEMPURA BAR, ktorú nájdete už od 1. júla, v novej väčšej prevádzke, oproti Buppi na druhom poschodí v Bory Mall. Čakajú tu na vás fantastické chute a skvelé ázijské špeciality plné zdravia, ktoré priamo pred vašimi očami pripravujú špičkoví kuchárski majstri.

Edokin posters.jpg