Prečo sa Japonci dožívajú vysokého veku a ženy majú dlho pleť bez vrások? Prezradíme vám ich recept!

tKYi.jpg
Jedlo

Práve v krajine vychádzajúceho slnka sa ľudia bežne dožívajú 100 rokov. Navyše obyvateľov netrápia choroby súvisiace s vekom bežné pre naše končiny. Keď si k tomu prirátate pleť hladkú ako hodváb, ktorou sa môžu pochváliť aj ženy po päťdesiatke, určite nejeden z nás spozornie. V čom je skryté tajomstvo ich dlhovekosti?

Odpoveď je v podstate veľmi jednoduchá. Okrem ich pokojnejšieho prístupu k životu, k tomu z veľkej časti prispieva strava. Ázijská kuchyňa je nielen chutná, ale predovšetkým zdravá. Na tanieri tak môžete nájsť najmä zeleninu, často kvasenú a fermentovanú. Jedia veľa syra tofu a samozrejme ryže, ktorá je základnou zložkou japonskej kuchyne. Obsahuje dôležité vitamíny, minerály, bielkoviny a esenciálne aminokyseliny. Červené mäso by ste u nich hľadali veľmi dlho, vyhýbajú sa tiež mliečnym výrobkom. Jedia však veľa rýb a plodov mora, ktoré sú bohaté na mastné omega-3 kyseliny. Cukor a soľ používajú minimálne, dochucujú najmä sójovou omáčkou, ryžovým vínom, zeleným chrenom wasabi a zázvorom. Veľmi dôležité je tiež dodržiavať pri jedení toto pravidlo - jedzte s mierou, len toľko, kým necítite, že ste takmer sýty.


Ak sme vás navodili na zdravý japonský jedálniček, vyskúšajte tento jednoduchý recept na ľahký, ale výživný šalát Daikon-sarada, ideálny na leto.

Čo budete potrebovať:

180 gramov bielej reďkovky

2-3 gramy rybacích bonito vločiek

5 cm plátok morskej riasy Nori

za hrsť čerstvej žeruchy siatej

1 lyžicu sójovej omáčky

1 lyžicu japonského ryžového octu Komesu

1 lyžicu saké alebo bieleho vína

1 lyžicu sézamových semienok

štipku cukru

½ lyžice oleja

1 lyžica vody

Reďkovku ošúpte a nakrájajte na tenké slížiky, ktoré vložíte do misky. Žeruchu siatu nasekajte, pridajte k reďkovke a premiešajte. Zo sójovej omáčky, octu, bieleho vína, sézamu, cukru, oleja a vody vyrobte zálievku, ktorou polejete reďkovku. Plátok morskej riasy narežte na tenké pásiky a spolu s rybacími vločkmi ňou reďkovkový šalát ozdobte.

Daikon-sarada má viacero variánt. Môžete napríklad vynechať rybacie vločky a pridať namiesto nich plátky zázvoru.



Zdroj: Youtube


Ak chcete ochutať originálnu ázijskú kuchyňu, určite zamierte do reštaurácie EDO-KIN SUSHI & TEMPURA BAR, ktorú nájdete už od 1. júla, v novej väčšej prevádzke, oproti Buppi na druhom poschodí v Bory Mall. Čakajú tu na vás fantastické chute a skvelé ázijské špeciality plné zdravia, ktoré priamo pred vašimi očami pripravujú špičkoví kuchárski majstri.

Edokin posters.jpg

Autor: Jana Vrbová

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK