Do čarovného sveta zloženého z miliónov kociek sa môžete ponoriť na najväčšej výstave LEGO® na Slovensku. Priniesol ju k nám Andrej Ďurík, zberateľ a autor celej výstavy World of Brick, ktorý nám čo-to o samotnej výstave prezradil.

Keďže ide o najväčšiu LEGO® výstavu na Slovensku, predstavme si ju v číslach. Koľko ton kociek lega bolo využitých na výstavu?

Milióny sú tam určite, ale koľko presne, je ťažké povedať.

Aký je celkový počet modelov na výstave?

Približne 4 500 až 5 000.

Koľko pracovných dní trvalo postaviť všetky modely?

Sú to roky, pretože sa to zbiera celý život. Napríklad niektoré veľké Star Wars modely sa stavali aj pol roka jeden.

Akú výšku má najvyššia stavba výstavy?

Cca 1 meter, ale máme aj väčšie stavby, ale tie sú v príprave alebo zatiaľ nie sú zaradené do výstavy.

Je niektorá zo stavieb inšpirovaná špeciálne Slovenskom?

Nie, sú to skôr všetko scenérie, ktoré deti poznajú z filmov alebo historické veci, ktoré sa udiali vo svete.

Je LEGO® výstava iba pre deti?

Niekedy mám pocit, že o tieto výstavy majú záujem skôr starší ľudia.

Ako vzniká LEGO® výstava od nápadu až po jej uskutočnenie?

Najskôr to musíte všetko poskladať, potom skúsiť vymyslieť scénku, dotvoriť krajinu, podklad, treba mať fantáziu. Následne kopu takzvaných inžinierskych a ručných vedomostí, aby ste to všetko dali dokopy, inštalovali a poskladali dokopy aj so stolmi s nasvietenými plexisklami.

Poďme sa teraz spoločne pozrieť, kde a ako sa tento fenomén zrodil.

Zrodila sa hviezda

Slávna spoločnosť LEGO® vznikla v dielni dánskeho tesára menom Ole Kirk Christiansen už v roku 1932. Prvé vynálezy tejto spoločnosti neboli skladačky, ako ich poznáme dnes, šlo o hračky z dreva. Názov pochádza z dánskej frázy „leg godt", čo v preklade znamená „hraj dobre". Čo možno Christiansen netušil, že „lego" po latinsky znamená „dať dokopy". Drevo za plast vymenili sčasti už v roku 1947 a o dva roky nato boli spolu s novou kolekciou hračiek predstavené „samozapadajúce" drevené kocky, ktoré sa dajú kombinovať a spájať do všemožných tvarov.

Tak, ako ho poznáme

Až v 50. rokoch, keď plast pri výrobe hračiek nahradil drevo viac ako spolovice, bol vytvorený moderný dizajn klasickej LEGO® kocky a bol patentovaný v roku 1958. Práve tento dizajn sa používa dodnes. O dvadsať rokov neskôr prichádza LEGO® s minifigúrkami. Zamýšľali ste sa niekedy, prečo bola zvolená na ich výrobu sýtožltá farba? Chceli tak predísť rasovej diskriminácii dnes už klasickými figúrkami. Zmena prišla až v roku 2004, keď sa v licencovaných stavebniciach začali používať realistické farby. Majú tak reflektovať pleť hercov, ktorí dané postavy stvárnili. Takouto licencovanou sériou je aj LEGO® Star Wars, ktorú LEGO® vyrobilo ako úplne prvú a ešte dodnes je pokladaná za najpopulárnejšiu a najpredávanejšiu. Medzi licencované témy patrí aj LEGO® Batman, LEGO® Indiana Jones, LEGO® Jurský svet, LEGO® Harry Potter a LEGO® Minecraft.

legopostavičky.jpg.png


Na základe popularity stavebníc LEGO® vznikol v roku 1968 v dánskom mestečku Billund prvý Legoland vo svete. Dnes je to už známy reťazec tematických parkov vychádzajúcich z týchto známych skladačiek.

Vedeli ste, že...

Spoločnosť LEGO® je medzinárodnou korporáciou a možno vás neprekvapí, že jej srdce leží v centre Dánska v meste Billund. Skúsime vás teda prekvapiť niekoľkými zaujímavosťami, o ktorých ste pravdepodobne netušili:

LEGO® je najväčší výrobca pneumatík. V roku 2014 vyprodukovali až 650 miliónov kusov pneumatík, ale pozor, nie je to nič pre vaše motorové vozidlo. Vyrobené boli vo veľkostiach 14,4 mm až 10,7 cm.

Najvyššia veža LEGO® je vysoká 35 metrov a bola vyrobená z 550 000 kúskov. Túto vežu pomáhali stavať tisícky detí v Miláne.

Na každú osobu na svete pripadá 102 kociek tejto stavebnice, a teda celkovo je vyprodukovaných cez 760 miliárd kociek LEGO®.

Najväčšia stavebnica má 6 000 kúskov. Je ňou Taj Mahal, ktorý je 50 cm široký a 40 cm vysoký. Jeho pôvodná cena bola 300 dolárov. Dnes sa predáva pre zberateľov za niekoľko tisíc a to je iba dôkazom, že stavebnice Lego sú vhodné investičné predmety. Svedčí o tom aj príklad postavičky zo Star Wars Cloud City LEGO®, Boba Fett, ktorá je jednou z najdrahších minifigúrok na svete a taktiež ju zbieralo najviac ľudí.

Podľa oficiálnych vyhlásení je vonku už cez 5 miliárd druhov figúrok LEGO®. Dá sa povedať, že postavičky LEGO® sú mini populáciou.

Tento hračkársky fenomén je jednou z mála komerčných hračiek, ktoré nevyrábajú v Číne. Vyrába sa totiž v Dánsku, Maďarsku a tiež v Česku.

LEGO® pomáha autistickým deťom rozvíjať niekoľko zručností, ako sú neverbálna a verbálna komunikácia či tímová práca.

Zdroje:

Zaujimavysvet.webnoviny.sk

Wikipedia