1. Pitný režim je dôležitý. Dôležité je však aj to, čo pijete. Niektoré tekutiny totiž spravia viac škody ako osohu. Vyvarujte sa pitiu diuretických nápojov. Tie telo dehydratujú, teda odvodňujú. A to je presne to, čo v teple nepotrebujete. Okrem alkoholu sú to aj káva a čaj.
 
2. Podstatné je i to, čo máte na tanieri. Potraviny s vysokým kalorickým obsahom ako je pizza, hamburger a červené mäso, sa postarajú o zvýšenie teploty vášho tela. To musí vynakladať energiu, aby jedlo strávilo a tým sa  zvyšuje teplota organizmu. Z rovnakých dôvodov nie je dobrý ani cukor. Vyškrtnite koláče, sladené nápoje aj džúsy. Najlepšia je čistá voda, minimálne 2 litre denne. Nepijte väčší objem naraz, ale radšej priebežne po malých dávkach.

vegan-3568298_1280.jpg Zdroj: Pixabay


Namiesto obeda si dajte ľahký hummus so šalátom v Hummus&Couscous bare v Bory Mall.

3. Vyhnite sa ľadovým kockám a príliš studeným nápojom. Pomáhajú iba krátkodobo, navyše prehriate telo z nich dostane šok, ktorý môže skončiť angínou.
 
4. Čo ste možno nevedeli je, že mliečnych výrobkov sa nemusíte strániť. Syry a biele jogurty sú z 90 % tvorené vodou, podobne ako ovocie. Z neho obsahuje najviac vody obľúbený červený melón a jahody. Každý deň ich nájdete čerstvé v Bille v Bory Mall.

watermelon-846357_1280.jpg Zdroj: Pixabay


5. Sprchujte sa vlažnou vodou a neutierajte sa. Prirodzeným schnutím sa telo ochladzuje.
 
6. Nečakajte pokiaľ sa smetný kôš naplní. Vynášajte odpadky častejšie. V teple sa choroboplodné zárodky množia oveľa rýchlejšie.
 
7. Zabudnite na syntetické vlákna. V horúčavách najlepšie pomáha oblečenie z ľanu a bavlny. Je vzdušné a rýchlo schne. V šatníku by vám preto nemala chýbať bavlnená košela a ľanové šaty, ktoré nájdete v ponuke viacerých obchodov. Tieto šaty sú napríklad z H&M.

hmgoepprod-2.jpegZdroj: H&M


8. Ak na presuny po meste používate auto, pri zaparkovaní prikryte volant bielym uterákom. Nebudete potom musieť desať minút čakať kým vychladne natoľko, aby ste ho mohli chytiť do ruky.
 
9. Staré známe, ale väčšina z nás to nedodržuje. Je určite lákavé nastaviť si klímu v aute na príjemných 22 stupňov, keď vonku vládnu tridsiatky, ale telo zažíva tepelný šok. Odporúčaný rozdiel by nemal presahovať 5 stupňov, aj keď uznávame, že pri teplote 34 °C vonku, by ste vlastne v aute mali kúriť.
 
10. Ak využívate mestskú dopravu alebo chodíte pešo snažte sa pohybovať čo najviac po tieni. Aj keby ste mali svoju trasu predĺžiť, prejdite na druhú stranu ulice.
 
11. Nikdy nenechávajte dieťa ani psa v aute! Ani na pár minút. Aj keď si myslíte, že vybehnete len niečo rýchlo kúpiť, nikdy neviete reálne odhadnúť čas. Každoročné tragédie sú toho dôkazom.
 
12. Psík síce potrebuje vybehať, ale dlhšie prechádzky mu doprajte iba ráno a večer. Počas dňa vybehnite iba na pár minút. Rozhorúčený asfalt mu môže popáliť labky.
 
13. Voda v spreji - toto je zázrak s okamžitým účinkom. Stačí potriasť a nastriekať na tvár a telo. Pocit neuveriteľného osvieženie je zaručený. Pleťový osviežovač kúpite v parfumériách FAnn a Marionnaud.

tenCremorMineralWater.png

Zdroj: Fann


14. Bez klobúka ani na krok. Platí to hlavne pre deti a starších ľudí. Takéto majú v predajni Reserved v Bory Mall.

VS935-00X-020.jpg Zdroj: Reserved


15. Vyhnite sa športovaniu vonku. Je síce super formovať si postavu na korčuliach na hrádzi ale počas dňa si vykorčuľujete akurát celkový kolaps organizmu.
 
Nezabudnite, snažte si vychutnať to, čo tropické dni prinášajú. Napríklad večerné posedenia na terase, nečakane osviežujúce túry v hlbokom lese a príjemné osvieženie v prírodných jazerách. Horúčavy tu budú len pár týždňov a vy na ne budete o pár mesiacov počas upršanej jesene spomínať v dobrom.


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.