Mlieko nad zlato

V našich končinách sa priemerne skonzumuje 173 kg mliečnych výrobkov na osobu za rok. Podľa WHO by sa toto číslo malo pohybovať dokonca na hodnote okolo 220 kg. Mlieko totiž nie je len plnohodnotnou potravinou, ale je tiež bohaté na minerály a vitamíny, ktoré nás udržujú zdravých a pomáhajú aj v prevencii rôznych chorôb.

Mlieko je jednoducho skvelou pochúťkou aj všestranným liekom. Teda, pokiaľ nemáte intoleranciu či alergiu.

shutterstock_398925817.jpg

Nejde o raritu

Jednou zo základných zložiek mlieka je mliečny cukor známy ako laktóza. Pri procese jej vstrebávania a rozloženia na jednoduchšie cukry je potrebný enzým laktáza. Najvyššie hodnoty v našom tele dosahuje v období dojčenia, postupom času a vplyvom rôznorodejšej stravy sa však jej množstvo znižuje. My tak strácame schopnosť stráviť mlieko a mliečne výrobky bez nafukovania, bolestí a nevoľností.

Vo väčšine oblastí Ázie a Afriky sa laktózová intolerancia týka väčšiny dospelej populácie. V Európe a severnej Amerike sú mliečnej výrobky bežnou súčasťou jedálničkov, a tak sa naše telá ich tráveniu prispôsobili.

Laktózovú intoleranciu je však čoraz jednoduchšie riešiť, na trhu je dostupných stále viac lactofree mliečnych produktov. 

shutterstock_1356165833.jpg

Intolerancia a alergia nie je to isté

V prípade alergie na mliečnu bielkovinu nebudú bezlaktózové produkty vhodnou náhradou. Vtedy prichádzajú na scénu ich rastlinné alternatívy z ryže, kokosu, sóje či obilnín. Takmer bez rozdielu si tak môže každý pochutnať na masle, syre, jogurtoch, smotane, zmrzline aj nápojoch podobných mlieku. A stále sú plné živín a vitamínov.

Nájsť ich môžete napríklad v drogérii DM, potravinách BILLA či Biopark v Bory Mall. Sójové náhrady sú svojim svojím zložením najviac podobné mlieku. Sú bez chuti, preto sú najvhodnejšie na varenie a pečenie. Mandľové majú výraznú orechovú sladkú príchuť, hodia sa do koláčov a plniek. Výrobky z ryže sú zas oproti sójovým a mandľovým hypoalergénne.

Mlieko má úžasné schopnosti vytvoriť z bezbranného človiečika silného jedinca. Dbajme na to, aby mali naše deti vo vývoji každý deň na stole pohár tohto zázraku. A ak ste súčasťou 25 % svetovej populácie, nezatracujte svoju možnosť dopriať si mlieko. Nezúfajte však ani v opačnom prípade. Obchody sú plné alternatív plných vitamínov.

shutterstock_1483081625.jpg

Z klasického či rastlinného mlieka si môžete pripraviť chutný korenistý nápoj, doslova jeseň v pohári. Budete potrebovať:

470 ml plnotučného alebo rastlinného mlieka

1 celý vanilkový struk

1 celý škoricový struk

4 celé klinčeky

2 celé kardamóny

1 polievková lyžica medu

Šľahačka - na polevu (voliteľné)

Mletá škorica - na polevu (voliteľné)

Zmiešajte mlieko a korenie v malom hrnci a zohrejte za stáleho miešania tesne pod bod varu. Odstavte z ohňa, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte asi 10 minút odstáť, aby sa chute mlieka a korenia prepojili. Pridajte lyžicu medu, rozdeľte do 2hrnčekov a podávajte. Podľa chuti pridajte šľahačku a mletú škoricu.