Zimná idylka s večermi strávenými v teple domova má svoje čaro, ale pre našich psích spoločníkov môže prinášať množstvo výziev. Ako sa dni skracujú a nočné teploty klesajú k bodu mrazu, musíme zabezpečiť, aby naši chlpatí priatelia zostali v teple a pohodlí. Bez ohľadu na to, či je váš pes bytový spoločník alebo trávi väčšinu času na záhrade, každý z nich potrebuje v zime špeciálnu starostlivosť.

Starostlivosť o kožúšok

Zima prináša so sebou špecifické výzvy pre psy všetkých veľkostí a plemien. Chladné počasie môže byť obzvlášť náročné pre menšie psy alebo tie s kratšou srsťou, ktoré strácajú telesné teplo najrýchlejšie. Psíky v tomto období menia srsť, takže je dôležitá aj pravidelná starostlivosť a vyčesávanie vhodnými hrebeňmi a kefami.

Psy s dlhou a hustou srsťou sú síce lepšie pripravené na nízke teploty, avšak aj oni potrebujú dostatočnú ochranu pred extrémnym chladom, vetrom a vlhkosťou. Ak trávia veľa času vonku, mali by mať prístup k izolovanému domčeku, ktorý ich ochráni pred vetrom a mrazom. Tie, ktoré prebývajú skôr vnútri, by mali mať pridelené teplé miesto ďaleko od prievanu a chladných podláh.

Predajňa Super zoo

A čo labky?

Labky našich psích priateľov sú v zime vystavené mnohým nástrahám. Od ostrých ľadových úlomkov, až po soľ či chemikálie používané na rozmrazovanie chodníkov. Aby sme ich chránili, je dobré zvážiť použitie mastičiek, ktoré vytvárajú na labkách ochrannú vrstvu a zabraňujú ich popraskaniu a vysušeniu.

Pre ešte väčšiu ochranu sú tu topánky pre psíky, ktoré ich labky udržia v teple a suchu. Zaujímavosťou je, že mnohé psy majú rôzne veľkosti predných a zadných nôh, preto niektorí výrobcovia ponúkajú topánky predávané po dvoch kusoch. To vám umožňuje vybrať tú najvhodnejšiu veľkosť.

Outfity nielen pre štýl

Oblečenie pre psov môže byť nielen štýlovým doplnkom, ale v zimných mesiacoch sa stáva aj nevyhnutnou ochranou pred chladom. Krátkosrsté plemená, staršie psy alebo tie s nižšou telesnou hmotnosťou potrebujú dostatočnú vrstvu izolácie, ktorú poskytuje zimná bundička. Taktiež psy, ktoré trpia zdravotnými problémami, ako je artritída, môžu oceniť teplý odev, ktorý pomáha udržiavať teplo ich kĺbov.

Oblečenie pre psíkov by malo byť vyrobené z vodoodpudivých a rýchloschnúcich materiálov, aby váš pes zostal suchý aj počas sneženia alebo dažďa. Pletené svetríky a mikiny môžu vyzerať naozaj štýlovo, ale ak navlhnú a zostanú v chladnom počasí mokré, spôsobia viac škody ako osohu.

Poriadne sa napapať

Chladné počasie si vyžaduje viac energie na udržanie telesnej teploty, čo môže viesť k potrebe zvýšeného kalorického príjmu. Je dôležité pozorne sledovať hmotnosť a kondíciu vášho psa a podľa potreby prispôsobiť jeho stravu, aby ste zabezpečili, že má všetkého dostatok. V niektorých prípadoch môže byť vhodné zvýšiť podiel tukov v strave.

Okrem kalorického príjmu je potrebné dbať aj na dostatočný príjem vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie kĺbov, obzvlášť v chladnom období, keď môže byť zvýšená záťaž na pohybový aparát. Vhodné suplementy môžu pomôcť udržať kĺby pružné a zmierniť príznaky artritídy, ktoré môžu byť v zime viac výrazné. Ak si chcete nechať poradiť od odborníkov, navštívte predajňu Super zoo, kde vám odporučia tie pravé doplnky pre vášho miláčika.

Predajňa Super zoo

Zima môže byť pre našich psích priateľov náročná, ale s našou pozornosťou a starostlivosťou môžu tieto chladné mesiace prežiť v maximálnom pohodlí. A hoci sneh môže byť pre psíky zábavným ihriskom, nezabúdajme, že nezakryje všetko naveky a aj v zime po nich musíme pozbierať. :) Veríme, že si zimné šantenie so svojim psíkom užijete naplno.