Šútovský vodopád

Šútovský vodopád so svojou výškou 38 metrov je štvrtý najvyšší vodopád na Slovensku. Nachádza sa v Krivánskej Malej Fatre v Šútovskej doline. Dostanete sa k nemu z obce Šútovo. Z parkoviska k vodopádu to je niečo cez hodinku cesty. Trasa nie je náročná, takže ju zvládnu aj deti.

Sutovo_Eple487.jpg Foto: Slovago


Topoľčianska zubria zvernica

Práve tu môžete na vlastné oči uvidieť zubra európskeho, najväčšieho európskeho cicavca. Kedysi bol zubor súčasťou našich lesov, dnes patrí k prísne chráneným zvieratám. Umelo vytvorený chránený areál nachádzajúci sa v pohorí Tribeč v okrese Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji má za cieľ vracať toto vzácne zviera naspäť do prírody. Môžete sa tu poprechádzať v nádhernom dubovom lese po náučnom chodníku a kochať sa pohľadom na toto majestátne zviera.
slovakiatravel.jpg Foto: Slovakia Travel


Badínsky prales

Za pralesom sa nemusíte vydať až do Amazónie. Pár ich máme aj na Slovensku. Jedným z najzaujímavejších je určite Badínsky prales, ktorý sa nachádza len 10 kilometrov od Banskej Bystrice. Patrí medzi najdlhšie zákonom chránené rezervácie na Slovensku. Badínsky prales je pre verejnosť uzavretý. Jeho okrajom však vedie asi 1 km dlhý náučný chodník prístupný širokej verejnosti. Dostanete sa k nemu lesnou cestou z obce Badín vzdialenej asi 6 km.

badín.jpg Foto: Interez


Hrad Čeklís

Mnohí o ňom nikdy nepočuli a pritom zrúcanina leží len pár kilometrov od Bratislavy. Pozostatky hradu Čeklís nájdete priamo v Bernolákove. Hrad bol vybudovaný v 13. storočí, koncom 15. storočia už pravdepodobne začal chátrať a dnes už z neho ostali len zbytky. Priamo na hradnom kopci stojí vodárenská veža, ktorú vybudovali počas prvej republiky. Dnes je už tiež nepoužívaná. Zaujímavosťou je tajná podzemná chodba, ktorá v minulosti viedla až na hrad Biely Kameň. Ide o nenáročnú prechádzku, keďže hrad stojí na vyvýšenine na okraji obce.

slovago.jpeg Foto: Slovago


Slovenské Plitvické Jazerá

Takto viacerí označujú zatopený kameňolom v obci Skrabské medzi Prešovom a Vranovom nad Topľou. V minulosti sa tu ťažili vápenité sliene. Nádherná tyrkysová voda je obkolesená krásnou prírodou, vďaka čomu toto miesto viacerí prirovnávajú k známym Plitvickým jazerám v Chorvátsku, avšak v podstatne menšom prevedení. Či je to pravda sa môžete presvedčiť v tomto videu.


Kláštor Veľká Skalka

Pútnické miesto vytesané do skaly s podzemnými chodbami a jaskyňou je skvelým tipom na výlet pre celú rodinu. Trasa je nenáročná, pretože parkovisko sa nachádza hneď pod Kláštorom Skalka. Miesto sa nachádza neďaleko Trenčína, smerom na Skalku nad Váhom. Cesta ku kláštoru je dobre značená informačnými tabuľami, takže by ste s jeho hľadaním nemali mať žiaden problém.

velka_skalka1.jpg Foto: Putnickemiestoskalka.sk


Napoleónov klobúk

Vrch Holica nazývaný pre svoj nebvyklý tvar aj Napoleonov klobúk alebo Líščí vrch, sa nachádza v pohorí Čierna hora priamo nad ružínskym železničným mostom, medzi obcou Malá Lodina a rekreačnou oblasťou Ružín. Tým, čo ho zdolajú, ponúka krásne výhľady na Bujanovské vrchy, vrch Sivec, vodné dielo Ružín, Kojšovskú hoľu a Hnilecké vrchy. Trasa z obce Malá Lodina trvá okolo 1,5 hodinu a patrí k stredne náročným, preto ju zvážte zvlášť ak máte malé deti.

2292810_cestovanie-slovensko-vylet.jpg Foto: panoramio.com


Ďalšie krásne prírodné úkazy a dychvyrážajúce miesta, nielen zo Slovenska ale aj zo sveta, si môžete pozrieť na festivale horských a dobrodružných filmov Hory a Mesto, ktorého 20. ročník bude prebiehať od 27. – 31. marca v obchodnom centre Bory Mall. Okrem filmov vás čakajú aj zaujímaví hostia ako Pavol Barabáš či Laura Dekker, najmladšia jachtárka, ktorá oboplávala svet. Tešiť sa môžete aj na bohatý sprievodný program, výstavy a súťaže pre deti aj dospelých. 


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.