Upratať, napiecť, navariť, nakúpiť darčeky a popritom chodiť normálne do práce? To by bez stresov zvládla len Arabela s čarovným prsteňom. Bežné smrteľníčky si musia vystačiť s dobrým timemanažmentom. Čo v podstate znamená, že si spravia plán na posledné dva týždne pred Vianocami. Zoberte si do ruky pero a papier a skúste ho tento rok aj vy.
 

1. Dokonalosť neexistuje

Zabudnite na bezchybné a perfektné Vianoce. Ak budete chcieť perfektné darčeky, perfektne spravený stôl, perfektne uprataný byt, tak budete na Štedrý večer akurát perfektne vyčerpaná a na pokraji nervového zrútenia.
 

2. Nákup darčekov

Napíšte si zoznam ľudí, ktorých chcete obdarovať a tiež porozmýšľajte nad konkrétnym darčekom. Nechoďte do obchodu skôr, než máte predstavu o tom, čo idete kúpiť. Inak budete bezradne pobehovať z predajne do predajne a stratíte kopu drahocenného času. Týždeň pred Vianocami majte už všetky darčeky nakúpené a zabalené.

box-2953722_1920.jpg

3. Poriadok v byte

Myslieť si, že upratať stihnete za jeden deň je ilúzia. Rozdeľte si byt na sekcie a jednotlivé izby upratujte postupne. Začnite týždeň pred Vianocami. Ak si vyhradíte dve hodiny na jednu miestnosť, zvládnete to aj po práci. A pred sviatkami bude váš domov ako zo škatuľky. Ak nestíhate, zamerajte sa na to, čo je najviac vidieť – utrite prach, povysávajte, v obývačke z konferenčného stolíka odložte staré časopisy a na ich miesto položte adventný veniec.

4. Sviatočné menu

Čo bude na štedrovečernom stole pravdepodobne viete už teraz. Napíšte si preto zoznam potravín, ktoré bude treba kúpiť. Trvanlivé veci nakúpte aj týždeň vopred. Zeleninu a ovocie stačí kúpiť tri dni pred sviatkami. Mäso by sme mali kupovať čo najčerstvejšie, teda deň vopred. Plávajúci kapor však vo vani môže byť už skôr. Skontrolujte aj zásoby základných potravín ako je múka, olej, cukor a soľ.
 

5. Koláčiková výmena

Že už má vaša suseda napečených 6 druhov koláčov a vy ani jeden? Nepodliehajte panike. Dohodnite sa s kamarátkou a každá napečte dva druhy z väčšej dávky. Tie si potom porozdeľujete a hneď je bohatý výber cukroviniek na svete.
 

6. Hlavne v pohode

Ak nebude všetko dokonalé, svet sa nezrúti. Vždy myslite na to, že najdôležitejšie je, aby ste si tieto sviatky vychutnali v kruhu rodiny. Veď oveľa dôležitejšie ako plný tanier koláčov je predsa usmiata domáca pani.

warm-and-cozy-1975215_1920.jpg

A čo tak skúsiť tento rok úplne iné sviatky, na ktoré nepotrebujete žiaden harmonogram? Sadnúť do lietadla a vymeniť sneh za pieskovú pláž? Alebo vyraziť na chatu, kde vám ako stromček poslúži najbližšia jedlička? (Skvelé last minute zájazdy teraz ponúka cestovná kancelária Neckermann Reisen, ktorú nájdete v Bory Mall!) Je totiž jedno kde Vianoce strávite, hlavne, že budú šťastné a veselé!