Využite každý kút

Na začiatok je veľmi dôležité rozvrhnúť si priestor. Aj na malom balkóne viete pri dobrej organizácii vyčarovať dostatok miesta. Premyslite si, ako ho chcete využívať. Radi by ste na ňom sedávali s rodinou, alebo má slúžiť skôr na relax a chytanie slnečných lúčov? Chcete tu niečo pestovať, alebo si vystačíte len pohľadom na pestrofarebné kvety? Od odpovedí na tieto otázky závisí, akým smerom sa pri zariaďovaní vášho balkónu uberať a aký nábytok naň zvoliť.
 

Viacúčelový nábytok

Ak má byť nábytok na balkóne celoročne, zvoľte materiály, ktoré si vyžadujú najmenšiu údržbu a sú odolné proti poveternostným vplyvom. Také sú napríklad zostavy z umelého ratanu a hliníku. Ak túžite po dreve, siahnite po teakovom nábytku. Rátajte však s tým, že bude vyžadovať každý rok prelakovanie. Na malý balkón je dobré zvoliť skladací nábytok. Okrem stoličiek, to môže byť aj stolík, ktorý je namontovaný k stene balkónu a dá sa ľahko sklopiť. Taktiež je dobré, ak je nábytok viacúčelový. To znamená, že truhlica slúžiaca na odkladanie vecí sa pár vankúšmi premení na lavicu na sedenie.

Tchibo-skladaci.png Skladacia súprava z predajne Tchibo, ktorú nájdete v Bory Mall.


Využite aj steny

Častokrát ostanú prázdne, ale práve oni sú skrytou rezervou každého balkónu. Využite ich na zavesenie kvetináčov či skladacích stoličiek. Namontujte na ne poličky, ktoré poslúžia nielen na kvety, ale aj na odkladanie drobností.
 

Dokonalé zútulnenie

Postarajú sa oň vankúše a rôzne dekorácie. Namiesto stoličiek môžu deti použiť na sedenie rôzne pufy a taburetky, ktoré využijete aj vnútri bytu. Dekorácie spravia tiež svoje. Svoj balkón si môžete vďaka nim premeniť na prímorskú oázu.

TEDi.jpg Dekorácie v námorníckom štýle z predajne TEDi v Bory Mall.


hmgoepprod.jpeg Vankúše v žltom odtieni z predajne H&M Home rozžiaria balkón aj počas zamračeného dňa.


Romantické svetlá

Urobia veľkú parádu za pár eur. Reč je o svetelných reťaziach, girlandách, lampášoch a sviečkach. Na váš balkón prinesú neuveriteľnú atmosféru. V prípade farebných lampášikov to platí dvojnásobne. Budú vítanou dekoráciou nielen večer po rozsvietení, ale aj počas dňa. Navyše veľa z nich funguje na solárne nabíjanie, takže neminiete žiadnu elektrickú energiu.

tchíbo svetla.png Súprava a doplnky z Tchibo.


Zelená oáza

Balkón bez zelene akoby ani nebol. Zeleň vám poslúži nielen ako dekoračný prvok. Môže vás opticky chrániť pred zvedavými zrakmi susedov odnaproti, ale čo je ešte dôležitejšie, počas horúcich dní sa postará o dobrú klímu, keďže rastliny udržiavajú vlhkosť. Využite aj popínavé druhy rastlín, ktoré sa môžu ťahať po stene. Kvetináče môžete zavesiť nielen na steny, ale aj zo stropu. Okrem byliniek, ktoré využijete pri varení, môžete na balkóne pestovať aj rajčiny, papriky alebo jahody. Náruživému záhradkárovi sa medze nekladú!

rebrik.jpeg Ak máte menší balón, miesto vám ušetrí rebríkový kvetináč z Tchibo.


Po inšpiráciu pre váš zelený balkón si príďte už tento víkend do nákupno-zábavného centra Bory Mall, kde sa už po štvrtýkrát uskutoční obľúbené podujatie Festival záhrad. Okrem rôznych výstav, či diskusií zameraných na zdravie zo záhrady, sa môžete tešiť aj na workshopy, na ktorých si vyrobíte veľkonočné dekorácie či vlastné rastlinné terárium. Vybrať si budete môcť zo širokej ponuky letničiek, trvaliek, priesad, rastliniek na balkón, do záhrady či do bytu.

Príďte od 13. – 14. apríla do Bory Mall privítať jar!


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.