Keď máte stále chuť na sladkéDôvodov môže byť hneď niekoľko. Z tých fyziologických to môže znamenať, že máte nízku hladinu cukru v krvi alebo nedostačujúci kalorický príjem (držíte hladovku). Sú tu aj psychologické dôvody - po sladkom siahame, keď máme pocity úzkosti, alebo chceme odbúrať stres. Podľa mnohých vedcov za blaženým pocitom, ktorý prichádza odkusnutím z čokolády či koláčika, stojí vylučovanie hormónu šťastia - serotonínu. Pre niektorých však znamená pojedanie sladkých pochúťok iba zvyk. Aká je však pravá podstata tejto „závislosti"?

Návyky počas detstvaSladké materské mlieko je prvé, čo ochutnáme ako novorodeniatka. Cítime tak pocit bezpečia, lásku našej mamy. Dokonca novorodenci, ktorí ešte nemajú poriadne vyvinutý zrak, otáčajú hlavu za touto sladkou vôňou. A tej sa predsa nechceme zbaviť celý život, je to prirodzené. Chuť na sladké máme teda zakódované v génoch. Máme dve možnosti. Môžeme sa celý život za to schovávať a ospravedlňovať našu chuť neustále konzumovať sladkosti. Druhá možnosť je ťažšia. Rozhodneme sa kontrolovať, čo máme na tanieri a mať vyváženú stravu.

Výhovorky vs. zdravý životný štýlNáš jedálniček by mal byť samozrejme pestrý. Obsahovať by mal dostatok bielkovín, ale aj potraviny bohaté na vlákninu. Sacharidy a jednoduché cukry tam patria tiež, ale mali by sme ich konzumovať v primeranom množstve. Ak ich náš organizmus dostane počas dňa v malých dávkach, je pravdepodobné, že večer pri telke nezjeme na posedenie napríklad celú čokoládu. V malom množstve teda cukor neškodí . Práve naopak, pozitívne ovplyvňuje telesné procesy a regeneráciu. Preto sa o príjemný pocit pri konzumácii sladkostí nemusíme úplne pripraviť.

Ak sa rozhodneme dopriať si sladké, výber je bohatý. Slovenská kuchyňa je plná výborných sladkostí. Často k nám prichádzajú neodolateľné pochúťky aj zo zahraničia. Veľmi rýchlo sa u nás pred časom udomácnila aj svetoznáma novinka donut. Na prvý pohľad pripomína slovenské šišky alebo české koblihy. Základom je dobre vypracované kysnuté cesto, ktoré sa po vypracovaní do požadovaného tvaru smaží v oleji. Rozdiel nastáva až pri plnení či dochucovaní. Tu sú americké donuty výnimočné. Náplň sa nedáva dovnútra, ale na povrch. Existuje nekonečný rad donutov, od ovocných, cez čokoládové až po donuty s javorovým sirupom či marshmallows.

Odmena musí byť!A prečo majú donuty dieru uprostred? Niekto vraví, že to znižuje kalórie, ktorých je v donutoch beztak dosť. Iná legenda hovorí, že pri pečení sa cesto v celku dostatočne neprepečie a v strede zostane surové. Riešením je teda odstrániť ho a nechať v strede dieru. Nech je to už akokoľvek, ak chcete túto novinku ochutnať, môžete tak urobiť už aj v Bory Mall. Nebuďte teda na seba až tak príliš prísni a odmeňte sa cestou z obchodu či fitka sladkou dobrotou. Ochutnajte delikátne „donutky" v Tasty Donuts & Coffee, vezmite si k nim aj výbornú kávičku a váš deň bude zaručene lepší!