Kvety tvoria súčasť našej stravy už tisíce rokov! Čínski kuchári experimentovali s jedlými kvetmi už v roku 3 000 pred naším letopočtom. Dokonca ich obľuboval aj samotný Caesar. Táto prax je konečne v rozkvete aj v našich končinách. Pozrime sa na to, ako okvetnými lístkami docielime nielen oku lahodiaci, ale aj chutný a zdravý pokrm.

Jeden z najdôležitejších faktorov je sa o kvety poriadne starať. Ak neviete ako, opýtajte sa odborníkov. Tých nájdete aj v Bory Mall pri príležitosti Festivalu záhrad od 22. 4. do 24. 4. 2022.

Borák lekársky

blog1.png

Krásne modré hviezdicovité kvety z boráku, ktoré svojou chuťou pripomínajú uhorku a tyčinky, dodávajú nádych sladkosti. Sú preto ideálne do zeleninových a ovocných šalátov, ale aj polievok či duseného mäsa. Výraznou azúrovou ozdobou sú v limonádach alebo dobre známom a obľúbenom drinku gin tonic! Na horúce letné dni sú vynikajúcou voľbou na zamrazenie do kociek ľadu.

Fialka záhradná

blog2.png

Tieto malé kvietky s pestrými fialovými, modrými a žltými okvetnými lístkami v sebe skrývajú veľkú silu. Sú plné antioxidantov a protizápalových schopností. Majú jemnú trávnatú až mätovú chuť. Osviežia každé jedlo aj vaše letné drinky či domáci ľadový čaj. Obzvlášť krásne sú klasické fialky v rade pastelových a žiarivých farieb, a to najmä v ich kryštálovej podobe. Takto spracované ich môžete využiť na dekoráciu koláčikov.

Nechtík lekársky

shutterstock_1121911562.jpg

Známy aj ako „šafran chudobných“. Prečo? Po orestovaní na olivovom oleji totiž chutí skoro identicky ako šafran a cena jeho kvetov je podstatne nižšia. Tepelne neupravené lupienky nechtíka majú jemnejšiu korenistú chuť. Ak sa vyberiete na zber tohto oslnivého kvietka, vyberte si suchý a slnečný deň. Zbierajte ho okolo pravého poludnia, keď sú kvety krásne rozvinuté a uschnuté od rannej rosy.

Kapucínka väčšia

Atraktívny vzhľad tejto kvetinky v sebe skrýva ešte atraktívnejší obsah. Tieto jemné kvietky ponúkajú omnoho viac, ako ste si možno mysleli. Kapucínka totiž pôsobí protizápalovo a dezinfekčne. Jej mladé lístky a kvietky majú jemne korenistú a ostrejšiu chuť. Takmer ako žerucha, len v krajšom šate. Kapucínka sa tak hodí ku grilovanému mäsu, vaječným pokrmom, ale aj syrovým nátierkam. Jej pomleté semienka môžete v kuchyni využívať aj ako korenie.

shutterstock_1427116778.jpg

Najlepšie časti mnohých jedlých kvetov sú práve často spomínané okvetné lístky. Pätka, ako aj tyčinky, piestik a kalich, bývajú zväčša horkej chuti. Z tohto dôvodu sa odporúča odstrániť ich. Výnimkou sú však niektoré menšie kvietky, napríklad fialky, ktoré môžete zjesť celé.

Zo záhradky až na stôl

shutterstock_1464836393.jpg

Samozrejme, aj pri jedlých kvetoch platí, že čerstvé zo záhradky chutia najlepšie. Ak záhradku ešte nemáte, prvým krokom k nej môže byť aj návšteva nášho Festivalu záhrad. Pri príprave kvietkov, či už vypestovaných, alebo kúpených, je dôležité ich očistenie. Jemne ich umyte vo veľkej miske so studenou vodou, nechajte ich vysušiť na vreckovke a následne uskladnite v chladničke. Vo vzduchotesnej nádobe vystlanej vlhkou papierovou utierkou vám vydržia až týždeň.