Prečo je jedna špargľa biela a druhá zelená?

Existuje viac druhov špargle, alebo je to stále tá istá rastlina? Pravdou je, že rozdiel je v pestovaní. Aj biela, aj zelená špargľa je vlastne tá istá špargľa, len jednej sa pri pestovaní dostalo viac svetla ako druhej. Zatiaľ čo zelená špargľa rastie ako každá rastlinka, pekne do výšky, vytŕčajúc von z pôdy, jej bielu sestru ľudia zakrývajú tmavými fóliami alebo hlinou, aby nemohla prebehnúť fotosyntéza a nevytvorila sa zelená farba. Biela špargľa je tak jemnejšia, sladšia a delikátnejšia ako zelená, ktorá je trochu tvrdšia a horkejšia.

 

Je pre nás špargľa zdravá? 

Úžasná rastlina zvaná špargľa alebo po starom aj špárga či špargeľ má v skutočnosti pre naše telo len samé výhody. Až 98 % jej obsahu tvorí voda, a preto je úžasne nízko kalorická. Je skvelým zdrojom minerálov a vitamínov, predovšetkým vitamínu K, ktorý sa podieľa na zrážanlivosti krvi a kyseliny listovej (čiže vitamínu B9), ktorá je základnou živinou pre zdravé tehotenstvo a mnoho dôležitých procesov v tele, akým je napríklad rast buniek. Okrem týchto je špargľa bohatá na antioxidanty, akými sú vitamíny C, A, K a E. Obsahuje tiež pomerne veľké množstvo vlákniny, dôležitej pre správne trávenie.


asparagus-is-a-vegetable-that-is-rich-in-nutrients-and-easy-to-prepare.jpg

Zdroj: medicalnewstoday.com
 

Ako ju správne pripraviť a skladovať?

Pri príprave špargle je najdôležitejšie, aby sme si vyberali tú najčerstvejšiu a čo „najmladšiu“, pretože čím sú jej výhonky staršie, tým sú drevnatejšie. Ak si idete pochutnať na bielej špargli, je dôležité jej spodné zdrevnatené konce zrezať približne o 2 cm. Potom ju olúpeme podobne ako mrkvu, napríklad aj škrabkou na zemiaky a varíme v osolenej vode približne 12 minút. Ak sa chystáte na zelenú špargľu, tú nie je potrebné lúpať, stačí ju dôkladne umyť. Zelený variant špargle môžeme tiež variť v pare, blanšírovať, restovať, piecť či dokonca používať ju surovú do šalátov či smoothies. Aby sa vám pri varení špargľa nepolámala, je dobré ju variť zviazanú, niektorí ju dokonca odporúčajú variť „postojačky“, aby hlavičky vytŕčali nad hladinu. Najlepším trikom na skladovanie špargle je zas zavinúť ju do vlhkej utierky, ponoriť do poháru s vodou a udržovať v chladničke.
 

Máte nejaké tipy na chutný špargľový pokrm?

Jasné, že máme a radi sa o ne podelíme. Azda najtradičnejším spracovaním špargle sú klasické varené výhonky poliate rozpusteným maslom, holandskou omáčkou či majonézou. Zo špargle sa ale dá vyčariť oveľa viac. Môže sa z nej stať úžasne jemná krémová polievka, exkluzívne rizoto, zapečená pochúťka so syrom či slaninkou, luxusný cestovinový pokrm či slaný koláč zvaný quiche. Vyskúšajte náš netradičný recept na špargľu so syrom a volským okom:
 

Potrebujeme:
 
250 g bielej špargle
100 g strúhaného parmezánu
2 vajcia
50 ml olivového oleja
pažítka alebo iná bylinka

asparagus-fried-egg-parmesan-recipe-001.jpg

Zdroj: steamykitchen.com
 
Ako na to:

Bielu ošúpanú špargľu vložíme do vriacej osolenej vody s kvapkou olivového oleja a varíme 11 minút. Zohrejeme si olivový olej (pozor, aby nebol príliš horúci), pridáme doň nastrúhaný parmezán a rozmiešame na jemnú omáčku. Na panvici si pripravíme volské oká (skúsenejší kuchári môžu urobiť aj stratené vajcia). Na dva taniere rozdelíme uvarenú špargľu, polejeme omáčkou, položíme na to vajíčka a posypeme ľubovoľnou bylinkou.

 
 
Dobrú chuť a vychutnajte si špargľovú sezónu do sýtosti.