Mnohí z nás majú sedavé zamestnanie a na cestu k zdravšiemu telu sa nedokážu z určitých dôvodov odhodlať. Konkrétne riešenie pritom môže byť oveľa jednoduchšie, než by ste čakali. Napríklad nájsť si osobného trénera alebo aspoň poradcu. O kulte zdravého a silného tela same sa porozprávali s hlavným trénerom Golem Clubu v Bory Mall - Mgr. Jaroslavom Noskom.


Jaroslav, čomu všetkému sa aktuálne venujete?

J: Aktuálne pracujem ako osobný tréner vo fitnescentre Golem Club Bory Mall a okrem cvičenia vo fitku sa vo voľnom čase venujem cestnej aj horskej cyklistike, turistike, plávaniu a behaniu v prírode.

8.jpg


Že žijete fit, je očividné. Koľko vám trvalo, kým ste sa dostali do aktuálnej formy?

J: Športujem odmalička, takže môžem povedať, že mi to trvalo celý môj doterajší  život. Od druhej triedy na základnej škole som sa venoval atletike, a to až do 20-tich rokov. S činkami som začal v 12-tich rokoch a cvičím s nimi dodnes. Ale na svojej kondícii mám stále čo zlepšovať!
 
S vyformovaním ktorej časti tela majú vaše klientky / klienti najväčší problém?

J: Klientky majú väčšinou problémy s klasickými „ženskými partiami“, akými sú oblasť brucha, bokov, zadku a stehien. Klienti sa chcú väčšinou zbaviť brucha a vypracovať hrudník, ramená a bicepsy.

personal trainer-carousel.jpg

Povedzme, že som moletka, ktorá za vami príde s tým, že chce schudnúť 30 kilogramov, najlepšie do pol roka. Čo mi odpoviete?

J: Nie som zástancom rýchleho chudnutia, nezmyselných diét a preťažovania tela nárazovým extrémnym cvičením. Vždy odporúčam vytvoriť si nové návyky v oblasti stravovania, ktoré budú klienti vedieť dodržiavať dlhodobo a vyhnú sa tak jo-jo efektu. Ten obvykle prináša pribratie ešte väčšej hmotnosti ako pred začiatkom chudnutia. Cvičiť treba začať postupne, aby si telo zvyklo na záťaž a s narastajúcou kondíciou pomaly pridávať tréningy tak, aby sa telo dokázalo zregenerovať a nedošlo k pretrénovaniu. Takýmto spôsobom si naozaj viem predstaviť schudnúť aj spomínaných 30 kilogramov za pol roka.
 
Prečo vo všeobecnosti chudneme tak pomaly, ak vôbec?,

J: Pomalé chudnutie môže spôsobovať veľmi veľa faktorov. Napríklad: stres v práci, málo spánku, rôzne potravinové  intolerancie, spomalený metabolizmus spôsobený hladovaním a mnoho ďalších detailov, ktoré sú však veľmi individuálne.
 
Mnoho žien tvrdí, že je pre ne luxus, ktorý si pre nedostatok času nemôžu dovoliť. Aká frekvencia cvičenia postačí k tomu, aby sa výsledky začali prejavovať?

J: Je to opäť veľmi individuálne, pretože každý človek je inak trénovaný, každý má inú genetiku, metabolizmus atď. Niekomu stačí cvičiť raz do týždňa hodinu a výsledky sa prejavia po pár týždňoch, iní zas potrebuje cvičiť minimálne tri razy týždenne, aby dosiahol podobné výsledky. Kto chce, nájde spôsob, kto nechce, nájde dôvod.

Takže reálne – za aký čas, samozrejme, pri poctivom cvičení a odporúčanom stravovaní, sa dá zbaviť faldíkov na bruchu?

J: Na túto otázku sa nedá presne odpovedať, veď každý z nás má inú vrstvu podkožného tuku na bruchu. Kto potrebuje schudnúť 2 centimetre v páse, dosiahne to za pár dní, no povedzme 20 centimetrov už určite potrvá pár mesiacov.
 
Dokáže nám pri formovaní postavy pomôcť aj obyčajná chôdza?

J: Áno, aj obyčajnou chôdzou sa dá schudnúť. Začiatočníkovi, ktorý nemá počas dňa žiadny pohyb, budú stačiť aj polhodinové prechádzky a začne chudnúť. Pokročilejšiemu by to už na chudnutie nestačilo a jemu by som odporučil chôdzu do kopca, ktorá dá zabrať a veľmi dobre páli kalórie.

17.jpg


Ako znie vašich päť základných odporúčaní pre všetkých, ktorí sa chcú dostať do formy?

  • pravidelné cvičenie
  • pravidelná vyvážená strava
  • spánok ideálne okolo 7-8 hodín
  • obmedziť stres
  • vyradiť alebo obmedziť príjem alkoholu a iných návykových látok

 
Ktorých päť surovín by nám nemalo chýbať v chladničke?

  • zelenina a ovocie
  • vajcia (ideálne domáce)
  • mäso
  • mliečne výrobky
  • ryby

 
A na záver, máte odkaz pre našich čitateľov, ktorí by radi schudli, no stále nenachádzajú motiváciu?

J: Najväčšia motivácia, ktorá by každého z nás mala poháňať pri chudnutí či dosahovaní plnohodnotného života, je vlastné zdravie. Cvičenie a zdravý životný štýl je hlavným prostriedkom, ako sa udržiavať vo forme. Konkrétne možnosti či už služby osobného trénera alebo skupinových cvičení ponúka samozrejme i Golem Club v bratislavskom nákupno - zábavnom centre Bory Mall.
 
Za rozhovor ďakujeme osobnému trénerovi Mgr. Jarovi Noskovi, ktorého nájdete ho v Golem Club Bory Mall.

thumb_987_540_960_0_0_auto.jpg  


Zdroj foto: Golem Club, Active.com


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.