Džús Vianoc

shutterstock_119316793.jpg

Niet väčších nadšencov Vianoc, akými sú deti. Chcú byť súčasťou príprav, varenia, pečenia a, samozrejme, osláv! Vďaka tomuto nealko punču sa tak jednoznačne cítiť aj budú. Áno, punč je klasika a áno, každá rodina má svoj vlastný recept. Čo keby ste tento rok skúsili ten náš?

Počet porcií: 4

Do rozohriateho hrnca vložíme nakrájané a očistené kúsky jablka a hrušky, hrnček mrazených alebo čerstvých malín, dve veľké lyžice medu, sedem kusov klinčekov, jeden škoricový lusk a dva badiány. Keď sa ovocie s korením trošku opečie a pustí šťavu, zalejeme ho jedným litrom vlažnej vody. Po privedení do varu vložíme do hrnca 4 veľké lyžice zmesi sypaného ovocného čaju s kúskami sušeného ovocia. Čaj lúhujeme desať minút a následne ho scedíme. Punč môžeme podávať teplý alebo ho necháme vychladnúť. Samozrejme, nezabúdame na dozdobenie čerstvým ovocím.

Hrnček chai-u shutterstock_301386032.jpg

Atmosféru pri ozdobenom stromčeku, spoločenských hrách alebo pri pozeraní obľúbeného vianočného filmu podčiarkne hrnček tohto vianočného chai-u so štipkou exotiky! Základom je uvarenie samotného chai-u, ktorý neskôr vyšperkujeme.


Počet porcií: 4

Rozdrvíme jednu polievkovú lyžicu celého čierneho korenia, päť kusov klinčekov, jeden kus badiánu a tri kusy kardamónu. Jemne rozdrvené koreniny dáme do hrnca, pridáme štipku muškátového orieška, celú škoricu a ošúpaný, na plátky nakrájaný kúsok zázvoru. Zalejeme troma šálkami vody a varíme päť až desať minút. Odstavíme a pridáme dve polievkové lyžice sypaného čierneho čaju Darjeeling. Alternatívou je vrecúškový čierny čaj podľa vlastného výberu, v tomto prípade použite minimálne tri vrecúška svojho obľúbeného čaju. Lúhujeme päť minút a čaj s koreninovou zmesou scedíme a necháme minimálne desať minúť chladnúť. Dochutíme polievkou lyžicou medu a javorového sirupu. Nakoniec pridáme hrnček svojho obľúbeného mlieka a nápoj prihrejeme! Posnežíme škoricou a podávame so škoricovým strukom. V prípade potreby prispôsobiť tento drink dospelým stačí, ak doň nalejete niekoľko kvapiek kvalitného bourbonu.

Snehové mojito?!

shutterstock_1257559333.jpg

Aby každé Vianoce mohli byť biele, pripravte si aj vy najtropickejší vianočný drink – krémové kokosové biele mojito! Ak si chcete tento drink zamilovať, musíte mať veľmi pozitívny vzťah ku kokosom, pretože je to z veľkej časti o nich.


Počet porcií: 1

Do vysokého pohára vložíme osem lístkov mäty, jednu čajovú lyžičku trstinového cukru, šťavu z jednej limetky a všetky ingrediencie v pohári popučíme, až pokiaľ sa lístky mäty nezačnú rozpadávať. Následne naplníme pohár ľadom. V mixéri si zmiešame pol deci bieleho rumu s deci a pol nesladeného kokosového mlieka. Nalejeme do pohára s ľadom a niekoľkokrát zamiešame, aby sa chute spojili. Našou čerešničkou na torte budú plody granátového jablka, ktorými náš tropický drink dochutíme. Na zdravie!

Vianočný zázrak

shutterstock_1215609367.jpg

Táto pikantná zázvorová paloma z granátového jablka je osvedčeným a skutočným favoritom, ktorý bude chutiť každému. Pripravte si naozaj štedrú dávku, pretože keď ju raz ochutnáte, pri jednom pohári určite nezostanete.

Počet porcií: 8

V prvom kroku prípravy si uvaríme domáci zázvorový sirup, ktorý v našom drinku použijeme. Ak chceme pripraviť pikantný zázvorový sirup, privedieme pol šálky vody, pol šálky medu, približne trojcentimetrový nakrájaný zázvor a polovicu čajovej lyžice kajenského korenia do varu na vysokej teplote. Po zovretí varíme ešte jednu až dve minúty a potom odstránime z ohňa. Pridáme mätu, prikryjeme a necháme 10 minút postáť. Zázvor a mätu scedíme. Uchovávame v sklenenej nádobe v chladničke maximálne 2 týždne.

V druhom kroku nasleduje samotná príprava drinku. Vo veľkom džbáne zmiešame dva hrnčeky šťavy či džúsu z granátového jablka, dva hrnčeky grepovej šťavy alebo džúsu, polovicu hrnčeka limetkovej šťavy, polovicu hrnčeka nášho pikantného zázvorového sirupu a jeden a pol hrnčeka tequily. Chladíme, pokiaľ nebudeme pripravení na podávanie.

Okraj pohára namočíme do limetkovej šťavy a následne do trstinového cukru. Tesne pred podávaním pridáme do vychladeného džbánu s našou paloma zmesou ľad a zalejeme ju bublinkovým zázvorovým pivom.

Už viete, ktorý z našich drinkov si pripravíte ako prvý?