Gastroturizmus nie je len o skvelom jedle 

Gastroturizmus je forma cestovania, ktorého cieľom je pôžitok z jedla. Tento pojem je však v skutočnosti omnoho širší. Gastroturisti si chcú jedlo nielen vychutnať, ale aj tvoriť. Zámerom cestovania za zahraničnými kuchyňami je spoznať chute jednotlivých krajín, suroviny, dokonca štýly varenia a jedinečné metódy spracovania potravín. A k tomu neodmysliteľne patrí aj kultúra stolovania a tradície spojené s konzumáciou jedla. Ak vám je takýto štýl spoznávania krajín pochuti, vyhľadajte si pri plánovaní cesty reštaurácie, kde budete mať možnosť vyskúšať si varenie s miestnymi alebo sledovať proces prípravy jedla priamo zo svojho stola. Návšteva reštaurácie bude mať takýmto spôsobom hneď inú príchuť.

Gastroturistika má jedno veľké ale! 

Sto ľudí, sto chutí. A čo tak 7,8 miliardy ľudí zo 195 krajín sveta? Každá kuchyňa sa vyznačuje špecifickými chuťami, koreninami, lokálnymi potravinami, a práve to robí destinácie príťažlivými pre turistov. Ľudské telo sa však adaptuje na miesto, kde žije, aj zvnútra. Každá tráviaca sústava je prispôsobená druhu jedla, ktorému je vystavená, a prílišný výkyv môže spôsobiť vážne tráviace ťažkosti. Ochutnávajte, ale buďte opatrní. Práve na tržniciach, kde môžete natrafiť na skutočnú domácu kuchyňu, je hygiena na nízkej úrovni. Rovnako dokáže naše telo neprijať príliš pikantné jedlá.  

Overte si, z čoho pozostávajú miestne špeciality, a skúšajte s mierou. Vopred si zistite, či je voda v lokalite pitná. Ak nie, nebezpečenstvo pred otravou môže číhať aj v drinkoch s ľadom. Pozrite si recenzie na Google, vyhľadávajte si miestne reštaurácie na blogoch a fórach. Nechajte si poradiť od turistov, ktorí miesta navštívili. Týmto jednoduchým trikom viete predísť komplikovaným ťažkostiam. 

Ochutnajte Indiu, Čínu aj Blízky východ 

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie Čína? Ryža s chrumkavou kačicou? A čo tak India? Budú to kúsky mäsa v prekorenenej hustej omáčke? Svetové kuchyne v sebe nesú omnoho viac ako pár chronicky známych druhov jedál. Každá z nich má svoje tradície, štýly varenia aj preferované chute. A my si ich pár predstavíme. Ak vám narobíme chute, príďte nás navštíviť do Bory Mall, kde môžete každú z nich vyskúšať. 

V prevádzke Satyam sa môžete ľahko oboznámiť s indickou kuchyňou. Miestni si potrpia na dobrú ryžu, najkvalitnejšie druhy sa skladujú dokonca až 15 rokov. Medzi základné suroviny tiež patria strukoviny a zelenina, keďže sa veľká časť Indov hlási k vegetariánstvu. Krajinu totiž obývajú hinduisti a moslimovia, ktorých konzumácia mäsa je obmedzená. Do zeleninových šalátov pridávajú jogurty a hlavne korenie, vďaka ktorému si zaslúžili svetový obdiv. Jedlá dochucujú exotickými koreninami, ako sú koriander, šafrančili, kardamom, škorica, či koreninovými zmesami. Svetoznáme Curry sa tu mieša až z 12 – 36 druhov korenín, zatiaľ čo u nás len z 8. Na stole tiež nesmie chýbať placka alebo chlieb: ploský chapati či kysnutý naan. Indovia zvyknú jesť z veľkých spoločných nádob alebo z banánových listov. Nepoužívajú príbor, len pravú ruku, keďže ľavú považujú za nečistú. Skúsite tento štýl jedenia aj v Satyam pri ochutnávaní Chicken Masala? 

Čínska kuchyňa nemá jednoznačnú charakteristiku. Je natoľko rôznorodá, až bolo nutné ju rozdeliť do niekoľkých kuchýň odlišných spôsobmi prípravy aj preferovanými ingredienciami. Medzi najznámejšie patrí sečuánska, známa svojou pikantnosťou, či šanghajská, ktorej jedlá majú väčšinou sladkastú príchuť. Vo všeobecnosti sa v čínskej kuchyni používajú ryža, rezance, mäso, zelenina, tofu a huby. Čína je domovom wok panvice, na ktorej pripravujú jedlo rýchlym vyprážaním. Tradíciou je naberať si jedlo zo spoločných mís do porcelánových misiek a jesť paličkami. Pomocou nich si namáčajú jednotlivé sústa do omáčok. Milované sú tiež husté polievky, napríklad pho, a zdravé rolky. Vyskúšať ich môžete vo vychýrenej PHOčkárni u nás v Bory Mall. 

Na rozdiel od Číňanov, pre ktorých je jedlo umením, si Američania na prípravu jedla nepotrpia. Zvyknú sa stravovať v reštauráciách a fastfoodoch. Dôvodom je rýchly životný štýl, ktorý im nedovoľuje tráviť veľa času v kuchyni. Nemáte ani vy dnes čas nazvyš? Zastavte sa u v Bory Mall v Regal Burger či Burger King na niečo rýchle a chutné. 

Americká kuchyňa je prienikom kuchýň z celého sveta, no ak máme označiť niečo za americké, určite sú to burgery, hotdogy, vyprážané kurčatá, arašidové maslo, hranolčeky či cibuľové krúžky. Každý, kto bol na návšteve v Amerike, vie, že po návrate nebolo na tanieri nič žiadanejšie ako domáci krajec chleba. Američania totiž produkujú len biele pečivo s jemne sladkastou príchuťou.

Krajiny Blízkeho východu sú križovatkou kuchýň Európy, Ázie a Afriky. Jednou z týchto krajín s bohatou gastronómiou je Libanon. Miestna kuchyňa sa vyznačuje predovšetkým varením zo strukovín, ako je cícer, bôb, fazuľa, hrach či šošovica. Šaláty sa ochucujú muškátovým orieškom, šafranom a iným aromatickým korením. Na stôl sa podáva mezzé, malé chody servírované naraz a pre všetkých. Nájdete v nich teplé aj studené predjedlá a zeleninu na niekoľko spôsobov. Libanonské večere zvyknú trvať aj celé hodiny, občas sa totiž štýlom mezzé podáva aj hlavné jedlo a dezert. Medzi najznámejšie špeciality, ktoré môžete nájsť aj v Bory Mall, je kuskus a cícerová nátierka nazývaná hummus. Príďte ochutnať libanonské špeciality do Hummus & CousCous.  

Domáci hummus s falafelom 

 Pripraviť si domáci hummus nie je nič náročné. Navyše vám prináša nekonečné možnosti raňajok, večerí aj obedov. Môžete experimentovať primiešaním cvikly, pečenej tekvice alebo ho dokonca pripraviť na sladko. My si ukážeme základný recept s obľúbeným falafelom.  

Na hummus budete potrebovať: 

  • 1 konzervu sterilizovaného cícera 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 PL tahini pasty, ktorú nájdete v OBCHOD 
  • 2 PL citrónovej šťavy 
  • ČL mletého kmínu 
  • ½ ČL mletej červenej papriky 
  • ½ ČL soli 
  • ½ ČL čierneho korenia 
  • 2 PL olivového oleja 

 Na falafel budete potrebovať: 

  • 200 g sušeného cícera 
  • 1 ks bielej cibule 
  • 2 hrste petržlenovej vňate 
  • 2 hrste koriandru 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • ČL drvenej rasce 
  • ČL soli 
  • ½ ČL kardamomu 
  • ¼ ČL čierneho korenia 
  • 2 PL hladkej múky 
  • ½ ČL kypriaceho prášku 
  • Sóda bikarbóna 

 Takto to hravo zvládnete: 

Všetky suroviny na hummus hoďte do mixéra a rozmixujte dohladka. Cícer na falafel namočte aspoň na 12 hodín do dostatočného množstva vody, keďže po namočení zväčšuje svoj objem. Potom ho opláchnite a rozmixujte. Potom pridajte nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať, cesnak, koriander a všetky koreniny. Opäť ich rozmixujte na kašu. Zmes si premiestnite do misky, zmiešajte ju s múkou a sódou bikarbónou. Nechajte cesto odstáť v chladničke aspoň polhodinu, potom ho tvarujte do guľôčok a vyprážajte. Hummus rozotrite po tanieri, na vrch položte falafel, doplňte zeleninou podľa vlastného výberu a pokvapkajte olivovým olejom.  

Už si brúsite zuby na Čínu, Indiu alebo kúsok Ameriky? Na čo ešte čakáte? Príďte vyskúšať miestne špeciality do Bory Mall. A keď vám zachutí, rovno sa vyberte do cestovnej kancelárie TUI-ReiseCenter a vyberte sa za gastronómiou do sveta.