MicrosoftTeams-image (40).png

Začiatky sú najťažšie

Začať vie každý, no vytrvať sa podarí málokomu. Zo začiatku by sme si preto mali stanoviť realistický cieľ, ktorý budeme vedieť dodržiavať dlhodobo. Napríklad, že každý týždeň v pondelok a stredu si po práci dáte pol až trištvrte hodinu na bicykli. Postupne môžeme časy zväčšovať, z pol hodiny sa stane hodina a chodievať začneme už aj v piatky. Dostať sa do toho nebude jednoduché, akonáhle sa nám však podarí vytvoriť si návyk, bude to už o čosi ľahšie. Skvelým tipom, ktorý vám môže pomôcť, je nájsť si cyklistickú skupinu a bicyklovať s ľuďmi v nej. Namotivujú vás, ukážu vám správnu techniku a je možné, že si tam nájdete aj nových priateľov. Pohľadať ju môžete napríklad na Facebooku alebo v nejakej športovej aplikácii.

MicrosoftTeams-image (41).png

Bicykel

Už ste sa do bicyklovania dostali, vytvorili ste si návyk a postupne sa chcete zlepšovať. Ale ako na to? Pravdepodobne budete potrebovať kvalitnejšiu výbavu, možno dokonca nový bicykel. Ako vybrať ten správny pre vaše potreby?

Základom je vedieť, aký typ cyklistiky preferujete. Pre niekoho sú ideálne dlhé výlety po cestách a hrádzach, pri ktorých našliapu aj desiatky kilometrov a navštívia množstvo okolitých dedín či miest. Pre iných výlety do hôr, namáhavé výstupy do kopca, adrenalínové zjazdy z neho a premávanie sa po prírode. A niektorí majú najradšej niečo medzi tým.

Ďalšou premennou bude veľkosť rámu. Tá závisí od vašej výšky a je dôležitá, aby ste sa pri bicyklovaní cítili pohodlne a nemuseli ste sa ani príliš naťahovať, ani krčiť, čím by ste prišli aj o značnú časť sily, ktorou sa viete oprieť do pedálov.

MicrosoftTeams-image (38).png

V kvalitnom obchode s bicyklami vám poradia s výberom správneho bicykla s ohľadom na vaše preferencie, level schopností, zmerajú vás a priradia vám správnu veľkosť bicykla presne pre vás. 

Výbava a iné príslušenstvo

Okrem kvalitného bicykla je dobré vybaviť sa aj správnym príslušenstvom, ktoré nám počas cyklovýletu môže výrazne pomôcť a ochrániť nás pred potenciálnym nebezpečím. Napríklad príslušenstvo na prevenciu rôznych nehôd, ako sú odrazové prvky či svetlá, aby sme boli dobre viditeľní pre okoloidúce vozidlá.

Dôležitou súčasťou výbavy pri bicyklovaní sa stane aj oblečenie. Postupom času totiž zistíme, že bežné tričko či kraťasy nie sú úplne dostatočné a žiaduce. Obzvlášť, keď sa chceme zlepšovať, je kvalitné oblečenie nevyhnutnosťou. Či už ide o cyklistický dres, ľahkú nepremokavú bundu alebo rukavice.

Supersonic_Bike_2021_SCOTT Studio Image_by_Maxence_Texier (2).jpg

Hľadanie toho správneho oblečenia pre vaše potreby môže byť celkom náročné. Uľahčia vám ho v Bory Mall v Endorphin Republic, kde okrem odborného poradenstva poskytujú športovcom aj kvalitný servis, špičkové športové vybavenie a ďalšie služby podľa individuálnych požiadaviek, aby ste sa mohli svojim koníčkom venovať naplno.

Presvedčte sa sami v rozhovore s tímom bratislavskej predajne Endorphin Republic, kde sme rozoberali niekoľko podstatných rád, ktoré pomôžu nielen začiatočníkom.

Ako začať s cyklistikou, krok po kroku?

„Nie je nič jednoduchšie, ako kúpiť alebo požičať si bicykel a začať jazdiť. Cyklistika má mnoho podôb a každý sa určite v nejakej nájde. Ideálne je nájsť si cestu k cyklistike už v útlom veku, no nikdy nie je neskoro začať. Pre mnoho ľudí môže byť cyklistika doplnkový šport, pre iných zase šport výkonnostný.“

Vždy však treba dbať na bezpečie, a to hlavne pri začiatkoch, keď naše telo ešte nemusí byť na nový druh pohybu či záťaž zvyknuté a môžu tak prísť rôzne zranenia. Keď teda plánujeme začať s cyklistikou naplno, nemali by sme sa do toho vrhnúť hneď po hlave. Všetko má svoj čas a napredovať by sme mali postupne, nehnať sa hneď za výkonmi a šport si predovšetkým užívať. Dôležitá je aj príprava pred každou jazdou, naťahovanie a precvičovanie.

Aké druhy cyklistiky poznáme a čím sa medzi sebou líšia?

„Základné rozdelenie bude v podstate horská a cestná cyklistika, obidva svety majú však svoje podkategórie a dnes sa v podstate začínajú prelínať. Celkovo tiež rastie obľuba elektrobicyklov. Tento trend vidíme v celej Európe. V jednotlivých štátoch sa však obľuba rôznych typov bicyklov líši.“

Pri každom type cyklistiky by ste sa mali zamerať na iný typ bicykla. Rozdiely medzi nimi sú napríklad v odpružení, hmotnosti alebo hrúbke kolies. Cestný bicykel nepotrebuje byť odpružený, no potrebuje byť ľahký, aby mohol dosiahnuť na ceste vysokú rýchlosť a nemuseli ste niesť zbytočnú hmotnosť. Horský bicykel bude presne naopak pevnejší, a teda aj ťažší. Bude mať väčšie odpruženie, a to možno na prednom alebo aj zadnom kolese. To všetko, aby zaručil maximálne pohodlie a bezpečnosť v náročnom horskom teréne.

ContessaSignature_2022_Bike_SCOTT_Photo_by_KathrinSchafbauer_211_HiRes.jpg

Týkajú sa rozdiely aj samotnej výbavy či oblečenia?

„Rozdiely sú určite značné. Oblečenie na cestnú cyklistiku je oveľa viac priliehavé okolo tela, zatiaľ čo na tú horskú je oblečenie mnohokrát voľnejšie a pohodlnejšie.“

Ako sa správne rozhodnúť pre daný druh cyklistiky?

„Dôležité je zistiť, čo vás baví. To znamená, požičať si rôzne bicykle a vyskúšať, ktorá oblasť je vám najbližšia. Zároveň môže pri rozhodovaní pomôcť definícia vášho cieľa a čo od cyklistiky človek čaká.“

Na čo si dať pri cyklistike pozor? Čomu sa vyhnúť, aby sme predišli pádom, nehodám a zraneniam?

„Cyklistika je o posúvaní limitov a vy sami ich musíte poznať najlepšie. Helma a prípadné chrániče sú samozrejmosťou, avšak ani to vás nemusí zachrániť, pokiaľ vedome prekračujete limity svojich schopností. Každá kategória cyklistiky so sebou nesie špecifické riziká. Dôležité je taktiež uvedomovať si riziká, ktorým sa človek vystavuje, pokiaľ sa stáva účastníkom cestnej premávky. V tomto ohľade sa však posúva aj legislatíva.“

Ak sa bavíme o bezpečnosti, treba myslieť aj na bezpečnosť bicykla. Oplatí sa nosiť si so sebou aspoň jednoduchý bezpečnostný zámok, ktorý uchráni bicykel pred zlodejmi, keď si od neho na chvíľu odbehneme. Raz za čas treba dať bicykel skontrolovať do cykloservisu, aby sme sa uistili, že všetko funguje tak, ako má, a bicykel nás podrží aj v náročných situáciách.

Čo je must have výbavy pre začiatočníkov, pokročilých a profesionálov?

„Bicykel, helma, ideálne tretry (cyklistická obuv). Nie je potrebné si to zo začiatku robiť zložitejšie, ako je nutné. Postupom času zistíte, aké vybavenie budete potrebovať.“

Ransom Shoot_SCOTT Sports_2019_Bike_by_Keno Derleyn_02 (1).jpg

Existujú trendy aj v cyklistike? Máte aj vy nejaké bestsellery vo výbave či móde?

„Trendy určite existujú. V poslednom čase veľa letí gravel (kombinácia cestného a krosového bicykla – ideálne na rýchle jazdy v miernom teréne) a vybavenie naň. Čo sa týka oblečenia, tak v poslednom období je trend zakrývať čo najviac tela, ponožky sa zvyšujú a dresy sa predlžujú.“

Čo si zbaliť na cyklotúru? A máte nejaké odporúčania na kvalitné cyklovýlety pre celú rodinu, rekreačných cyklistov, ale aj tých skúsených?

„Výbava na cyklotúru, samozrejme, záleží od dĺžky trasy a náročnosti terénu. V každom prípade by som nezabudol na náradie, náhradné duše alebo lepenie, pumpičku a, samozrejme, niečo na jedenie. Čo sa týka tipov na výlety, ľuďom by som odporučil sa hlavne rozhliadnuť okolo seba. Okolie každého z nás je určite plné krásnych miest, ktoré sme nikdy neobjavili. Skúste sa odhodlať, vyjdite na bicykli von do prírody, ktorú máte najbližšie, a objavujte.“

Cyklistika vie byť celá veda, no hlavne je to zábava a šport, ktorý nás napĺňa a baví. Pokiaľ sme vás namotivovali zoznámiť sa s ňou bližšie, príďte sa pozrieť na cyklomaratón, ktorý bude v Bory Mall štartovať už 7. augusta. Veľmi sa na vás tešíme a prajeme vám veľa pekných dní strávených na dvoch kolesách.