Blahodarné účinky
Táto zázračná zelenina patrí k jednému z najstarších požívaných druhov zeleniny v Európe. Dokonca už starí Rimania vedeli, že okrem zdroja potravy je cvikla aj zdrojom vitamínov a využívali ju najmä ako liek. A práve od tvorcov starovekej civilizácie by sme si mali brať príklad, a ak sme tak ešte neurobili, zaradiť túto prírodnú medicínudo svojho jedálnička.
Prinášame vám desatoro, ktoré vás presvedčí:
1.Cvikla reguluje krvný obeh,čistí pečeň a obličky.
2.Farbivo betaín podporuje tvorbu pečeňových buniek, lieči ekzémy, pomáha nájsť a zničiť nestabilné bunky v tele, čím chráni organizmus pred tvorbou rakovinových buniek.
3.Pre svoj vysoký obsah železa a jeho absorpciu je vhodná pre ľudí trpiacich anémiou či ženy trpiace menštruačnými bolesťami.
4.Obsahuje meď, zinok, jód, kremík a vitamín E. Táto zmes látok sa postará o pevné, krásne nechty a vlasy aj pružnú pokožku. Podporuje produkciu kolagénu, hojenie rán, regeneruje organizmus a spomalí starnutie.
5.Vláknina podporuje pravidelné vyprázdňovanie, čo zbavuje organizmus toxických látok, a tak predchádza rakovine hrubého čreva.
6.Vďaka vysokému obsahu vitamínu C znižuje vstrebávanie cholesterolu v črevách, čím následne zníži hladinu cholesterolu v krvi.
7.Znižuje vysoký krvný tlak a pravidelné konzumovanie cvikly zabraňuje kôrnateniu tepien.
8.Draslík, horčík a vápnik zabránia prekysleniu organizmu.
9.Zlepšuje okysličovanie svalov počas fyzickej aktivity a má potenciál zvýšiť toleranciu cvičenia počas dlhodobého vytrvalostného tréningu, ako aj zlepšiť kvalitu života pre ľudí s kardiovaskulárnymi, respiračnými alebo metabolickými ochoreniami.
10.Obsahuje málo kalórií, pretoje vhodná aj pri diétach a tiež detoxikuje organizmus.
Ako na ňu
Táto jesenná pochúťka je mimoriadne zdravá v surovej forme, v prípade cvikly však neplatí, že teplo zabije všetky zdraviu prospešné látky. Podľa odborníkov na výživu z nej veľa vyťažíme aj vďaka tepelnej úprave. Kľúčom je správna príprava, ktorá zakazuje červenú repu ošúpať! Zeleninu stačí poriadne vyčistiť, umyť a následne uvariť v tlakovom hrnci alebo upiecť v ochrannej vrstve alobalu. Samozrejme, život a recept si môžete uľahčiť zakúpením predvarenej či zaváranej cvikly priamo v obchode Starý Otec v Bory Mall. Nezabúdajme ani na cviklové listy, ktoré majú silnejšie antioxidačné účinky ako samotný koreň. Môžeme ich podusiť ako špenát alebo pridať v surovom stave do šalátu.
Ružový jedálniček
Dostať cviklu do jedálnička môžete hneď niekoľkými spôsobmi. Najjednoduchším je jej odšťavenie. Spolu s mrkvou a jablkom tvoria chutnú kombináciu, ktorú môžete doplniť o pár kvapiek z citróna a olivového oleja pre účinnejšie uvoľnenie vitamínov. Ako každý vzťah, aj ten s repou je potrebné budovať postupne. Z toho dôvodu sa v začiatkoch neodporúča piť viac ako 100 ml cviklovej šťavy. Môže to vyvolať miernu nevoľnosť a závraty. Správne pomery a kombinácie ovocných a zeleninových nápojov vám pripravia v prevádzke Fruitisimo v Bory Mall.
Jednoducho si z nej pripravíte aj pyré, krémovú polievku či nátierku na chlebík. Nezameniteľnú kombináciu tvorí s vlašskými orechmi či slanými syrmi, ako napríklad feta či bryndza.
Svoje miesto má aj v ruskej a ukrajinskej národnej kuchyni ako jedna z hlavných ingrediencií v tradičnej polievke Boršč. Základom je vývar z kostí a mäsa a zmes osmaženej zeleniny, červená repa, kapusta, zemianky, mrkva, cibuľa. Zelenina sa nakrája na rezance, osmaží na tuku. Následne sa rozriedi vývarom, doplní sa varené mäso a polievka sa dochutí octom. „Bohatší boršč" sa doplňuje nakrájanou údeninou a podáva sa s kyslou smotanou. Boršč je obľúbený aj v našich končinách, a preto niet divu, že sa tento pokrm dočkal niekoľkých bezmäsitých verzií.
Sladká bodka na záver
Červená repa je často aj súčasťou dezertov. Áno, čítate správne. Dajú sa z nej vyčarovať vynikajúce zákusky a koláče. Stačí iba nájsť ten správny spôsob a nebáť sa. Zdravšia alternatíva zákuska vám určite zachutí!
Vyskúšajte napríklad jednoduchý a zdravý cviklovo-čokoládový koláč:
Sladký cviklový koláč
300 gramov ošúpanej uvarenej cvikly nastrúhajte najemno a vedľa v hrnci nechajte nad parou rozpustiť 100 gramov 60 - 70 % čokolády so 125 gramami masla. Do troch vajíčok vymiešaných so 150 gramami cukru pridávajte pomaličky čokoládovú zmes, potom postrúhanú cviklu a nakoniec 170 gramov polohrubej múky, prášok do pečiva a 40 gramov kakaa. Celé cesto vylejte do vopred vymastenej a vysypanej formy a pečte na 180 °C približne pol - trištvrte hodinu. Na záver môžete koláč potrieť džemom a poliať roztopenou čokoládou. Odporúčame podávať s kopčekom šľahačky.
Zdroj: niecookolacoch.sk
Cviklová šťava, pyré či prášok zo sušenej cvikly môžete využiť aj ako prírodné farbivo do zákuskov. Ružovú až cyklámenovú farbu dosiahnete v závislosti od množstva „cviklového farbiva", ktoré použijete. Mletú cviklu vhodnú ako dochucovadlo či farbivo do vašich jedál, cviklové čipsy, chrumky a iné pochutiny nájdete v predajni BioPark v BoryMall.