Cvikla je bomba!

6itQ.jpg
Blog Jedlo

Červená repa je imunitnou bombou a pre ľudský organizmus robí doslova zázraky. Tak ako aj iné druhy zeleniny, je v našich obchodoch dostupná po celý rok. Bohatú paletu chutí a vitamínov obsahuje najmä počas svojej sezóny – od augusta do decembra.

shutterstock_374278960.jpg

Blahodarné účinky

Táto zázračná zelenina patrí k jednému z najstarších požívaných druhov zeleniny v Európe. Dokonca už starí Rimania vedeli, že okrem zdroja potravy je cvikla aj zdrojom vitamínov a využívali ju najmä ako liek. A práve od tvorcov starovekej civilizácie by sme si mali brať príklad, a ak sme tak ešte neurobili, zaradiť túto prírodnú medicínudo svojho jedálnička.

shutterstock_1817401466.jpg

Prinášame vám desatoro, ktoré vás presvedčí:

1.Cvikla reguluje krvný obeh,čistí pečeň a obličky.

2.Farbivo betaín podporuje tvorbu pečeňových buniek, lieči ekzémy, pomáha nájsť a zničiť nestabilné bunky v tele, čím chráni organizmus pred tvorbou rakovinových buniek.

3.Pre svoj vysoký obsah železa a jeho absorpciu je vhodná pre ľudí trpiacich anémiou či ženy trpiace menštruačnými bolesťami.

4.Obsahuje meď, zinok, jód, kremík a vitamín E. Táto zmes látok sa postará o pevné, krásne nechty a vlasy aj pružnú pokožku. Podporuje produkciu kolagénu, hojenie rán, regeneruje organizmus a spomalí starnutie.

5.Vláknina podporuje pravidelné vyprázdňovanie, čo zbavuje organizmus toxických látok, a tak predchádza rakovine hrubého čreva.

6.Vďaka vysokému obsahu vitamínu C znižuje vstrebávanie cholesterolu v črevách, čím následne zníži hladinu cholesterolu v krvi.

7.Znižuje vysoký krvný tlak a pravidelné konzumovanie cvikly zabraňuje kôrnateniu tepien.

8.Draslík, horčík a vápnik zabránia prekysleniu organizmu.

9.Zlepšuje okysličovanie svalov počas fyzickej aktivity a má potenciál zvýšiť toleranciu cvičenia počas dlhodobého vytrvalostného tréningu, ako aj zlepšiť kvalitu života pre ľudí s kardiovaskulárnymi, respiračnými alebo metabolickými ochoreniami.

10.Obsahuje málo kalórií, pretoje vhodná aj pri diétach a tiež detoxikuje organizmus.

Ako na ňu

NKN_7750 (1).png

Táto jesenná pochúťka je mimoriadne zdravá v surovej forme, v prípade cvikly však neplatí, že teplo zabije všetky zdraviu prospešné látky. Podľa odborníkov na výživu z nej veľa vyťažíme aj vďaka tepelnej úprave. Kľúčom je správna príprava, ktorá zakazuje červenú repu ošúpať! Zeleninu stačí poriadne vyčistiť, umyť a následne uvariť v tlakovom hrnci alebo upiecť v ochrannej vrstve alobalu. Samozrejme, život a recept si môžete uľahčiť zakúpením predvarenej či zaváranej cvikly priamo v obchode Starý Otec v Bory Mall. Nezabúdajme ani na cviklové listy, ktoré majú silnejšie antioxidačné účinky ako samotný koreň. Môžeme ich podusiť ako špenát alebo pridať v surovom stave do šalátu.

Ružový jedálniček

shutterstock_1518237617.jpg

Dostať cviklu do jedálnička môžete hneď niekoľkými spôsobmi. Najjednoduchším je jej odšťavenie. Spolu s mrkvou a jablkom tvoria chutnú kombináciu, ktorú môžete doplniť o pár kvapiek z citróna a olivového oleja pre účinnejšie uvoľnenie vitamínov. Ako každý vzťah, aj ten s repou je potrebné budovať postupne. Z toho dôvodu sa v začiatkoch neodporúča piť viac ako 100 ml cviklovej šťavy. Môže to vyvolať miernu nevoľnosť a závraty. Správne pomery a kombinácie ovocných a zeleninových nápojov vám pripravia v prevádzke Fruitisimo v Bory Mall.

Jednoducho si z nej pripravíte aj pyré, krémovú polievku či nátierku na chlebík. Nezameniteľnú kombináciu tvorí s vlašskými orechmi či slanými syrmi, ako napríklad feta či bryndza.

Svoje miesto má aj v ruskej a ukrajinskej národnej kuchyni ako jedna z hlavných ingrediencií v tradičnej polievke Boršč. Základom je vývar z kostí a mäsa a zmes osmaženej zeleniny, červená repa, kapusta, zemianky, mrkva, cibuľa. Zelenina sa nakrája na rezance, osmaží na tuku. Následne sa rozriedi vývarom, doplní sa varené mäso a polievka sa dochutí octom. „Bohatší boršč" sa doplňuje nakrájanou údeninou a podáva sa s kyslou smotanou. Boršč je obľúbený aj v našich končinách, a preto niet divu, že sa tento pokrm dočkal niekoľkých bezmäsitých verzií.

MicrosoftTeams-image.png

Sladká bodka na záver

Červená repa je často aj súčasťou dezertov. Áno, čítate správne. Dajú sa z nej vyčarovať vynikajúce zákusky a koláče. Stačí iba nájsť ten správny spôsob a nebáť sa. Zdravšia alternatíva zákuska vám určite zachutí!

Vyskúšajte napríklad jednoduchý a zdravý cviklovo-čokoládový koláč:

Sladký cviklový koláč

300 gramov ošúpanej uvarenej cvikly nastrúhajte najemno a vedľa v hrnci nechajte nad parou rozpustiť 100 gramov 60 - 70 % čokolády so 125 gramami masla. Do troch vajíčok vymiešaných so 150 gramami cukru pridávajte pomaličky čokoládovú zmes, potom postrúhanú cviklu a nakoniec 170 gramov polohrubej múky, prášok do pečiva a 40 gramov kakaa. Celé cesto vylejte do vopred vymastenej a vysypanej formy a pečte na 180 °C približne pol - trištvrte hodinu. Na záver môžete koláč potrieť džemom a poliať roztopenou čokoládou. Odporúčame podávať s kopčekom šľahačky.

shutterstock_603918428.jpg

Zdroj: niecookolacoch.sk

Cviklová šťava, pyré či prášok zo sušenej cvikly môžete využiť aj ako prírodné farbivo do zákuskov. Ružovú až cyklámenovú farbu dosiahnete v závislosti od množstva „cviklového farbiva", ktoré použijete. Mletú cviklu vhodnú ako dochucovadlo či farbivo do vašich jedál, cviklové čipsy, chrumky a iné pochutiny nájdete v predajni BioPark v BoryMall.

NKN_7803.jpg

Autor: Soňa Belyusová

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK