Kráľovná medzi zeleninou?

Cuketa je v našom regióne veľmi rozšírená plodina, ktorá sa často nachádza na našich stoloch alebo v našich záhradách, keďže sa jej v našom podnebí výborne darí. Málokto však vie, že pochádza z tekvice, ktorá bola prvýkrát domestikovaná v Amerike pred viac ako 7 000 rokmi. Avšak samotná cuketa, ako ju dnes poznáme, bola vyšľachtená v Miláne koncom 19. storočia.

Cuketa má pre nás hneď niekoľko významných zdravotných účinkov. Často je dokonca zaraďovaná medzi najzdravšie zeleniny. Obsahuje vitamíny A, B2, B3, B6, B9, vitamín C, E a K. Z minerálnych látok napríklad draslík, horčík, vápnik, železo, zinok či meď. Vitamín A obsahuje hlavne zelená cuketa. Ten preniká hlboko do tela, priamo do buniek, a ovplyvňuje naše celkové zdravie. Zároveň nám dodáva energiu a je skvelým osviežením v letných horúčavách. Vysoký podiel minerálov v cukete pôsobí veľmi pozitívne na srdce, ľadviny a trávenie. Dokonca má aj protirakovinové účinky. Zaradením cukety do jedálnička tiež výrazne zlepšíte peristaltiku čriev. Pomáha tak pri zápche, črevnej ochabnutosti a priaznivo vplýva aj na sliznicu čriev.

Ako si s ňou poradiť v kuchyni?

Už vieme, že cuketa je zdravá a veľmi prospešná. Ako si ju však pripraviť a kde všade ju vieme využiť? Máme pre vás niekoľko menej tradičných tipov, ako ju využiť v kuchyni.

Plnené lodičky na mexický spôsob

Cuketu prekrojíme pozdĺžne na polovicu a lyžicou vydlabeme jej vnútro. To následne na jemno postrúhame a v miske ho zmiešame s nasekanými paradajkami či priamo pretlakom, s kukuricou, uvarenou fazuľou, koreninami, soľou a postrúhaným cesnakom. Náplň vložíme do lodičiek, bohato posypeme syrom a vložíme do trúby na 20 – 25 minút pri 200 stupňoch.

Cuketové lazene

V miske spolu zmiešame paradajkový pretlak, bylinky, soľ a korenie a pridáme ricottu a vopred orestované mleté mäso. Cukety očistíme a nakrájame na tenké plátky. Tie poukladáme na spodok zapekacej formy. Rozotrieme na ne tenkú vrstvu omáčky a opäť navrstvíme plátky cukety. Tento proces opakujeme, až kým sa nám neminú všetky suroviny. Posledná vrstva by mala byť omáčka posypaná syrom. Následne prikryjeme alobalom, vložíme do trúby a necháme zapiecť pri 200 stupňoch na 30 minút. Potom ho odokryjeme a pečieme ešte 15 minút.

Cuketové placky s feta syrom

Pokiaľ nemáte príliš času na prípravu a chcete skúsiť niečo jednoduché, riešením sú cuketové placky. Cuketu stačí nastrúhať a vyžmýkať z nej prebytočnú vodu. Následne ju zmiešame s vajíčkom, vločkami a nadrobeným feta syrom. Ochutíme, vytvarujeme do menších placiek a dáme piecť na 25 – 30 minút pri 200 stupňoch dozlatista.

Vyskúšali ste a obzeráte sa po ďalších kreatívnych možnostiach prípravy cukety? Čo tak si ju pripraviť nasladko? Na prvý pohľad sa to môže zdať prekvapujúce, no cuketa vie perfektne poslúžiť ako náhrada veľkej časti cesta.

Cuketový brownie

Najemno nastrúhanú cuketu zmiešame s múkou alebo ovsenými vločkami. Podľa toho, či chceme, aby bol brownie skôr vláčny či nadýchaný, pridáme viac alebo menej múky. Zmiešame „mokré“ suroviny – cuketu, vajcia, mlieko, med a následne do nich vmiešame suché suroviny – múku/vločky, kakao a prášok do pečiva. Vzniknuté cesto prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 50 minút pri 180 stupňoch do stuhnutia.

Výber a skladovanie

To najdôležitejšie na koniec. Ako a podľa čoho si vlastne cuketu vybrať? Na čo si dať pozor a ako s ňou zaobchádzať?

Pri výbere cukiet vyberajte skôr tie mladé, s lesklou a pevnou šupkou, bez mäkkých miest. Čerstvé cukety zoženiete v Bory Mall napríklad v predajni Billa či Bio organic.

Až 91 % hmotnosti cukety tvorí voda. Väčšina sa nachádza v jej tele, takže najviac živín je koncentrovaných práve v šupke. Toto je dôležitý fakt, keďže veľké množstvo ľudí práve šupku vyhadzuje. Šupka cukety pritom obsahuje karotén a horčík, ktoré prispievajú k správnej funkcii buniek v tele.

Cuketa je veľmi užitočná a zdraviu prospešná zelenina, ktorú vieme pripraviť na množstvo spôsobov, slano i sladko. Vyskúšajte viacero, zaručene vám zachutia. Prajeme vám bohatú cuketovú sezónu a veľa zábavy pri ich príprave.