shutterstock_591858074.jpeg

Nedostatok živín a vitamínov

Najväčším rizikom stravovacích návykov je neznalosť správnej výživy. Vegetariánska strava nie je totiž iba o tom dať si prílohu, ktorá bola súčasťou mäsového pokrmu či pečivo s nátierkou. Ak viete, ako na to, vegetariánsky jedálniček je plnohodnotným systémom stravovania, ktorý obsahuje všetky potrebné živiny a vitamíny. Napríklad, bielkoviny typické pre mäsové výrobky nájdeme aj v strukovinách, orieškoch či mliečnych výrobkoch. Omega 3 mastné kyseliny, najjednoduchšie získané z rýb, ponúkajú aj rastlinné zdroje: vlašské orechy, niektoré druhy listovej zeleniny a taktiež tekvicové, konopné, ľanové a chia semienka. Vďaka týmto potravinám obsiahnu vegetariáni vo svojich jedlách vyššie množstvo vlákniny, horčíka, draslíka, ale aj vitamínu C a E.

shutterstock_1308819364.jpeg

Monotónne stravovanie

Časy, keď bezmäsité jedlá obsiahnuté v jedálnych lístkoch ponúkali iba vyprážaný syr, grilovaný encián či palacinky, sú našťastie dávno preč. Vegetariánska strava už nie je iba kompromisom, naopak, poskytuje priestor pre objavovanie nových, nezvyčajných a často exotických kombinácií. Objaviť nové spojenia chutí môžete aj v BoryMall, napríklad v reštauráciách Hummus and Couscous Bar, Pho, Satyam, Kubu, Poke Bistro.

Dopad na zdravie

Rozmanitosť v stravovaní je dôležitá za každých okolností. Preto, ak do svojho stravovania zahrniete pestrú paletu obilnín, zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, semienok, vajec a mliečnych výrobkov, je vegetariánstvo zdravý spôsob života. Môžete tak dosiahnuť nižší výskyt srdcových a cievnych chorôb, diabetu, hypertenzie, nadváhy, obezity a niektorých druhov rakoviny. Navyše, absenciou mäsa pomáhame nielen sebe, ale aj našej planéte. Výroba mäsa a živočíšnych výrobkov je totiž zodpovedná za produkciu viac ako troch štvrtín emisií skleníkových plynov z poľnohospodárstva.


Po stopách predkov

Aj starí Slovania jedli mäso! Áno, samozrejme, ale vedeli ste o tom, že iba raz za týždeň? Ich stravu počas týždňa tvorili prevažne strukoviny, chlieb, ovocie a zelenina, ktoré si sami vypestovali. Celú zimu bola hlavnou potravinou kyslá kapusta a zemiaky. Dnes už vieme, že konzumácia sezónnych potravín je nám najprirodzenejšia a prospešná nášmu organizmu. Lokálne a zdravé potraviny nájdete každý piatok aj na našom Mallom trhu od 11:00 do 19:00, ale aj v prevádzkach Starý Otec či Biopark v Bory Mall.

FOTO Z MALLÉHO TRHU V BORY MALL:

spojene zuzene.jpg

Jedenie mäsa bolo pre našich predkov počas týždňa sviatkom. Pre vášnivých jedákov mäsovej stravy dnes pravdepodobne nepredstaviteľné. Pokúste sa preto tento zvyk aspoň trocha otočiť. Ako? Zaraďte do svojho týždňa aspoň jeden "zelený" deň! Skúsiť to môžete aj s týmto receptom na cícerové kari :

Ingrediencie:

2 stredné cibule

400 g cíceru

1 - 2 čerstvé zelené čili papričky

2 lyžice slnečnicového oleja

1 čajová lyžička horčičných semienok

1 - 2 čajové lyžičky cukru

200 g paradajok z plechovky

1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru

1 strúčik pretlačeného cesnaku

1 lyžička čili pasty

1 lyžička kurkumy

niekoľko vetvičiek čerstvého koriandra

½ čajovej lyžičky garam masaly

1 limetka

300 g jazmínovej ryže

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cícer scedíme, opláchneme a zelené papriky nakrájame na malé kúsky. V hrnci zohrejeme olej na strednom ohni a pridáme horčicové semienka. Akonáhle praskajú, vmiešame cibuľu a opražíme, kým nebude priehľadná a na okrajoch zlatistá. Pridáme nakrájané paradajky z konzervy, potom varíme ďalších 5 minút. Pridáme zázvor, cesnak, čili pastu, cukor a štipku morskej soli. Pokračujeme v miešaní a varíme ďalších 5 minút. Cícer vmiešame do panvice. Pridáme 250 ml vody, aby sme vytvorili hustú omáčku. Na panvicu položíme veko, znížime teplotu a varíme 5 až 7 minút. Koriander jemne posekáme a posypeme ním hotový pokrm spolu s korením garam masala, najemno nakrájanými zelenými paprikami a rozkrojenou limetkou. Ryžu uvaríme podľa návodu. Voilà, môžeme podávať!

shutterstock_1080258482.jpeg