Slovenské more: Chorvátsko

Jedna z najklasickejších destinácií pre Slovákov za roky nadobudla na populárnosti. Avšak ešte stále tu viete nájsť tajné pláže a miesta bez húfov turistov. Za zmienku určite stojí Punta Rata, ktorá patrí medzi tie najkrajšie v Chorvátsku. Svetlá pláž, ktorá kontrastuje s pokojným a priezračným tyrkysovo-modrým morom. Okrem jej fotogenickosti oceníte možnosť šnorchlovať či kajakovať, ale aj paddlebordovanie či parasailing. Výnimočná je aj pláž Sakarun na ostrove Dugi Otok, ktorá vďaka jej bielemu a jemnému piesku patrí medzi piesočnaté výnimky. Ďalšou výhodou je jej pokojná atmosféra, keďže pri nej ešte stále nestoja veľké hotely. Čo poviete, nie je nádherná?

MicrosoftTeams-image (20).png

Prečo navštíviť Chorvátsko, aj keď sme tam už boli?

MK: Chorvátsko so svojimi početnými ostrovmi a ostrovčekmi má toho naozaj veľa, čo môže ponúknuť. Roky patrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie Slovákov. Táto rozmanitá balkánska krajina je nám blízka rečou, kultúrou či vzdialenosťou.
Keď sa povie dovolenka v Chorvátsku, mnohí si v prvom rade predstavia priezračné more, oddych na pláži, prístavy s malými loďami aj veľkolepými jachtami. Za zmienku tiež stojí návšteva početných národných parkov, kultúrnych UNESCO pamiatok, historických mestečiek, ochutnávky regionálnych produktov.
Chorvátsko je rajom nielen pre pasívnych dovolenkárov, ktorí sa sem vyberú za slniečkom a relaxom na pláži, ale rovnako pre tých aktívnejších, ktorí sem každoročne prichádzajú za turistikou, cyklistikou, surfovaním alebo potápaním. Keby ste do Chorvátska chodili každý rok, vždy nájdete nové a nové miesta, ktoré vás prekvapia a očaria.

(Ne)objavený klenot: Slovinsko

Ak by sme sa desiatich ľudí opýtali, kam na letnú dovolenku, Slovinsko by nebolo v najčastejších odpovediach. A to aj napriek tomu, že disponuje nádhernou prírodou, nachádza sa iba pár kilometrov od slovenských hraníc a taktiež disponuje niekoľkými plážami, ktoré stoja za návštevu. Navyše týmito parametrami splňuje ideálnu destináciu pre celú rodinu aj s deťúrencami. Zaujímavá je taktiež aj ich kuchyňa, ktorá je ovplyvnená okolitými krajinami, a tým vznikajú veľmi zaujímavé fúzie! Tak čo, necháte sa presvedčiť?

Keďže je Slovinsko pre nás akýsi neobrúsený diamant, viete prezradiť nejaké tipy a triky práve pre túto krajinu?
MK: Slovinsko je v posledných rokoch stále vyhľadávanejšou destináciou. Tvorí ho zalesnená krajina bohatá na horské masívy a jazerá, ale patrí medzi šťastné krajiny, ktoré majú prístup k moru. Je to síce tenší 43 km dlhý pás Jadranského pobrežia, ale nájdete tu jedny z najkrajších lokalít krajiny. Slovinsko je preto ideálnou destináciou pre aktívnych dovolenkárov, ktorí obľubujú turistiku, cyklistiku či napríklad adrenalínové splavy. Krásnym javom prírody je jazero Bled v Julských Alpách, ktoré je vyhľadávané turistami najmä pre rozprávkové scenérie. Ak sa vyberiete do Slovinska, určite nevynechajte známe pobrežné mesto Portorož na samom vrchu Istrie. Je to pôvabné mesto s veľmi príjemnou prímorskou atmosférou Jadranu. A keď už budete v Portoroži, nezabudni si odskočiť na výlet do starovekého mestečka Piran, vzdialeného len 10 minút cesty autom. Pobrežie mestečka lemujú typické starobylé uličky, ako stvorené na romantické prechádzky. Mnohí Slovinci považujú Piran za najkrajšie miesto krajiny a právom si získal prezývku „slovinské Benátky“.

MicrosoftTeams-image (18).png

Zabudnite na Koloseum: Taliansko

Nechajte sa uniesť atmosférou Talianska. Vynechajte najväčšie turistické pamiatky a skúste sa rozhliadnuť po „obyčajnosti“ tejto krajiny. Ochutnajte miestne špeciality, navštívte vinice, užite si vidiecku architektúru a okúpte sa na nenápadných plážach. Skúste obkukať životný štýl miestnych. Prečo? Na Sicílii totiž obyvatelia žijú najdlhšie v porovnaní so zvyškom sveta. To nemôže byť náhoda.

Čím učaruje Taliansko? Čo nezmeškať a čo navštíviť?
MK: Známe „dolce vita“ dokonale vystihuje túto temperamentnú krajinu. Taliansko je krajinou dobrého jedla a nádherných oblastí. Čo región, to skvost. Dýcha históriou a fenomenálnou kuchyňou na každom kroku. Či už sa vyberiete na modernejší, rýchlejší sever, navštívite toskánske usadlosti, ochutnáte pravé talianske regionálne produkty alebo zamierite na juh, napríklad do regiónu Kalábria s takmer tropickou klímou, charakteristickou architektúrou a úžasnými tyrkysovými plážami. Nemôžeme zabudnúť na talianske ostrovy Sardíniu a Sicíliu, ktoré sú vďaka svojej unikátnej histórii, kultúre a prírodným scenériám medzi turistami taktiež veľmi obľúbené.

MicrosoftTeams-image (19).png S Miroslavou Konôpkovou z kancelárie TUI sme pre vás odhalili aj ďalšie dovolenkové odporúčania. Pozrite sa na tie najpopulárnejšie destinácie a možno aj vy nájdete odpoveď na otázku, kde stráviť toto leto!

Ako by ste popísali aktuálne cestovateľské návyky Slovákov? Čo vyhľadávame a čomu sa vyhýbame?
MK: Cestovateľské návyky Slovákov sú momentálne také, že chuť cestovať sa po pandémii niekoľkokrát znásobila.
Slováci, ako aj všetci turisti, ktorí sa rozhodli stráviť svoju dovolenku v zahraničí, sa z pochopiteľných dôvodov po minulé roky vyhýbali veľkým hotelovým rezortom. Preferovali dovolenku v súkromných apartmánoch a dodržiavali mnohé protipandemické opatrenia. Tento trend sa vplyvom zlepšenia epidemiologickej situácie radikálne zmenil a tento rok je väčšina malých aj veľkých hotelových rezortov v obľúbených letoviskách kompletne zaplnená.
Čo sa konkrétnych destinácií týka, naďalej favoritmi leta zostávajú Španielsko, Grécko, Turecko či Cyprus. V zime čoraz viac Slovákov cestuje za teplom a slniečkom do exotických destinácií, akými sú Maldivy, Mexiko, Seychely alebo Maurícius. Nemožno opomenúť napríklad Spojené arabské emiráty, ktoré sú pre svoju príjemnú teplú klímu každoročne ideálnou voľbou najmä v období jesenných a jarných prázdnin.

Aký je váš typ na ideálnu dovolenku...

... pre rodiny s deťmi?

MK: Perfektnou voľbou sú hotelové rezorty s all inclusive konceptom, ktoré sú svojimi službami prispôsobené na mieru ich potrebám. Rodičia rovnako doceňujú detské kluby či aquaparky, v ktorých sa ich deti do sýtosti vyšantia. O zábavu malých aj väčších sa v rezortoch stará profesionálny animačný tím, pričom rodičia si môžu nerušene oddýchnuť a ukradnúť si trochu času pre seba. Medzi tie najpopulárnejšie rodinné destinácie každoročne patrí Turecko s vyšperkovanými all inclusive službami, Malorka s nádhernými pieskovými plážami či grécke ostrovy Rodos, Kos alebo Kréta.

... s cieľom dobrodružného výletu?

MK: Záleží od toho, čo si kto predstavuje pod dobrodružným výletom. Pre niekoho by mohol byť skvelým dobrodružstvom výlet do národných parkov v Kostarike alebo návšteva Amazonského pralesa. Iní zase uprednostňujú dovolenku spojenú s vodnými či adrenalínovými športmi ako napríklad potápanie v Egypte, surfovanie na Kanárskych ostrovoch, lyžovanie v Gruzínsku alebo vodné parky v Dubaji. Možností je nespočetne veľa, stačí si vybrať kontinent, krajinu a smelo vyraziť za zážitkami. :)

... s pôžitkom na prvom mieste?

MicrosoftTeams-image.png

MK: Dovolenka ďaleko za našimi hranicami, v Indickom oceáne. Či sa vyberiete na nádherné Maldivy, exotický Maurícius alebo napríklad katalógovo krásne Seychely, všade nájdete unikátnu prírodu s prekrásnymi scenériami pripomínajúcu raj na zemi. Pôžitkom je samotný pobyt na týchto ostrovoch a čerešničkou na torte sú päťhviezdičkové rezorty, ktoré svojich hostí rozmaznávajú na špičkovej úrovni.

Ak už máte naplánovanú akúkoľvek dovolenku alebo ste sa rozhodli pre last minute, v Bory Mall nájdete všetko potrebné k ideálnej dovolenke pod jednou strechou. Dokonca aj samotnú dovolenku v cestovnej kancelárii TUI.