Sme to, čo jeme. Vieme však, čo by to malo byť?

shutterstock_715014106.jpg

Množstvo jedla, ktoré denne zjeme, a jeho zloženie, čiže pomer makronutrientov - bielkovín, sacharidov a tukov - sú dôležité vždy, nielen vtedy, keď chceme schudnúť. Aby naše telo fungovalo správne, musíme mu v jedle dopriať všetko, čo potrebuje. Priberať totiž môžeme aj práve preto, že jeme málo. Našťastie, časy, keď sme kalórie museli prácne počítať, sú preč. Dnes nám so všetkým pomôžu šikovné aplikácie.


1. Kalorické tabuľky

Aplikácia v slovenčine dostupná pre iOS aj Android, vďaka ktorej budete mať presný prehľad o tom, koľko a čoho ste zjedli a čo to znamená v prepočte na kalórie a zloženie makronutrientov. Základná verzia aplikácie je neplatená, stačí sa prihlásiť, vyplniť údaje ako výška, váha, pohlavie a svoj cieľ - či chcete chudnúť, formovať alebo naberať - a potom už len zapisovať zjedené potraviny. Každý deň tak máte prehľad, koľko kalórií, bielkovín, sacharidov, tukov a vlákniny ste prijali, vďaka čomu môžete odhaliť slabiny v zložení svojho jedálnička, aj keď práve nemáte vytýčený žiadny fitness cieľ. Veľkou výhodou je široká databáza na Slovensku bežne dostupných potravín priamo v aplikácii, keď stačí naskenovať ich čiarový kód a hodnoty sa automaticky doplnia, vy len pridáte gramáž. Okrem toho si môžete v Kalorických tabuľkách vytvoriť vlastný jedálniček či nechať sa inšpirovať receptami.


2. Lose It!

Podobne ako Kalorické tabuľky aj aplikácia Lose it! slúži na sledovanie kalórií a hmotnosti. Appka pomocou analýzy vašej hmotnosti, veku a cieľov vygeneruje množstvo kalórií, ktoré by ste mali denne prijať, a váš personalizovaný plán chudnutia. Je dostupná pre iOS aj Android, v angličtine, nemčine, španielčine a ďalších svetových jazykoch, a jej základná verzia je bezplatná. Rovnako ako Kalorické tabuľky má možnosť skenovania čiarových kódov a disponuje databázou vyše 33 miliónov jedál a značiek. Veľkou výhodou Lose It! je funkcia Snap It, s ktorou môžete sledovať príjem jedla a veľkosť porcií tým, že si ich odfotíte. Fotky jedla vám takto môžu pomôcť naučiť sa, aké porcie sú pre vás vhodné, a vybudovať si zdravý návyk. Lose It! okrem toho ponúka aj možnosť zapojiť sa do výziev s ostatnými používateľmi a komunikovať s nimi na fóre priamo v aplikácii.


3. Fit recepty

Aby bolo sledovanie stravovania ešte jednoduchšie, môžete si aj jedálniček zostaviť pomocou aplikácie. V aplikácii Fit recepty, ako už jej názov napovedá, nájdete zdravé a chutné recepty vrátane ich nutričných hodnôt, fotiek, náročnosti a času prípravy. Jedlá sú rozdelené na raňajky, obedy, večere, zdravé dezerty a smoothies a pri každom sú okrem presného postupu prípravy uvedené aj ingrediencie. Vďaka tomu si môžete svoje menu naplánovať vopred a nakúpiť presne to, čo na jeho prípravu potrebujete.

Nákup zdravých potravín jednoducho vyriešite aj v Bory Mall v prevádzkach Biopark, Billa, Starý Otec či DM Drogerie.


Pohyb náš každodenný

shutterstock_1058938274.jpg

Z pohovky za vás nevstanú, ale ak im dáte šancu, tieto mobilné aplikácie môžu mať na vašom zdraví naozaj veľký podiel. Na každý pohyb a cieľ sa dnes už nájde aplikácia, preto koniec výhovorkám, nájdite si tú svoju a pusťte sa do toho. Inšpirovať sa môžete naším výberom.


1. 30-day Fitness Challenge

S touto aplikáciou sa nakopnete do cvičenia a zároveň si s osobným trénerom priamo v mobile za mesiac vytvoríte zdravý návyk. Vybrať si môžete z rôznych typov cvičení na jednotlivé partie alebo celé telo a stupeň obťažnosti. Appka vám na základe toho odporúča konkrétne cviky a počet opakovaní. Výhodou je, že sa môžete naplno venovať cvičeniu, pretože vás sprevádza hlas trénera. Okrem toho je, samozrejme, ku každému cviku video aj popis. Tréningy trvajú 7 - 12 minút, takže ich určite hravo zvládnete a 30 dní prejde, ani nebudete vedieť, ako. 30-day Fitness Challenge je dostupná zadarmo, v slovenčine, pre iOS aj Android.


2. 7 Minute Workout

S touto aplikáciou pre iOS aj Android sa už nebudete môcť vyhovoriť na nedostatok času, na cvičenie vám bude stačiť len 7 minút. Seven Minute Workout ponúka rôzne tréningy celého tela, ktoré môžete v prípade potreby zopakovať aj viackrát za sebou. Základná verzia aplikácie je zadarmo, pre tréningy jednotlivých častí tela si budete musieť zaplatiť upgrade.


3. Nike Training Club

Ak športy radi striedate alebo ešte len hľadáte ten pravý, aplikácia NTC je presne pre vás. Ponúka široký a rozmanitý výber cvikov, silové, na vytrvalosť a kondíciu, mobilitu či jogu, z ktorých si môžete zostaviť svoj program alebo si vybrať predvolený plán. Vybrať si môžete aj podľa intenzity a toho, či chcete cvičiť s pomôckami alebo bez. NTC je v angličtine, ale všetky cviky sú veľmi dobre znázornené, takže by bola škoda nechať sa odradiť, ak angličtinu neovládate. Appka Nike Training Club je zadarmo a dostupná pre oba operačné systémy.


4. Strava

V prípade, že vás výkony iných dokážu postaviť z gauča, Strava bude pre vás ideálnou aplikáciou. Je to totiž v podstate sociálna sieť pre športovcov. Okrem toho, že si v nej sledujete a zaznamenávate svoje športové výkony, môžete sledovať aj ďalších ľudí a ich aktivitu. Môžete tu tak nájsť motiváciu ísť si napríklad zabehať, aj keď ste možno práve nemali úplne chuť. S followermi si môžete svoje výkony navzájom lajkovať a komentovať, k tým svojim môžete pridávať fotky a Strava vám k nim ponúkne presné štatistiky vzdialenosti, rýchlosti, mapu, spálené kalórie a podobne. Prepojiť si ju môžete s väčšinou smart hodiniek a náramkov, je dostupná pre iOS aj Android a základná verzia, plne postačujúca, je zadarmo. V Strave si môžete sledovať široké množstvo športov - beh, plávanie, cyklistiku, silový tréning, pilates, ale aj zaznamenávať chôdzu či turistické výpravy. K tomu sa môžete zapájať do rôznych výziev a klubov, kde sa členovia navzájom hecujú k čo najlepším výkonom.

V Bory Mall nájdete všetko potrebné pre vaše športové výkony.

  • Športové oblečenie: A3 SPORT, INTERSPORT, SPORTISIMO, SPORTS DIRECT
  • Smart hodinky: iSTYLE, Mi STORE, NAY, Samsung
  • Športové náčinie: A3 SPORT, FIT PLUS, INTERSPORT, SPORTISIMO


Nezabudnite na základy

shutterstock_1197810184.jpg

Hydratácia a zdravý spánok sú dôležité pri chudnutí aj pre naše bežné fungovanie, no veľa ľudí im nevenuje dostatočnú pozornosť. Ak patríte do tejto skupiny tiež, vyriešiť to môžete pomocou aplikácií.


1. Water Reminder

Water Reminder vám jednoducho pripomenie piť. V aplikácii vyplníte svoje údaje, na základe ktorých vám vypočíta, koľko vody by ste mali denne vypiť. Vy už potom len pridávate vypité poháre a appka vám ukáže, koľko vám zostáva do minimálneho denného limitu. Ak patríte medzi zábudlivcov, nastaviť si môžete pravidelné pripomienky na pitie. Aplikácia je dostupná pre oba operačné systémy, v angličtine.


2. Sleeptic

Nekvalitný spánok môže byť príčinou rôznych problémov, vrátane toho, že nemôžete schudnúť. Sleeptic vám o vašom spánku prezradí mnoho dôležitého - pomôže vám dosiahnuť, aby ste spali dostatočne dlho, zanalyzuje jednotlivé fázy spánku, upozorní vás na to, že chrápete, a dokonca vám pomôže ráno vstať. Pri nastavení budíka si môžete s vypnutím alarmu zahrať krátku hru, ktorá vás preberie, čo sa hodí, ak si budík radi posúvate. Sleeptic je dostupný v angličtine, pre iOS aj Android.

Mobilné telefóny, do ktorých sa vám zmestia všetky šikovné appky, si môžete vybrať v Orange, Telekom, O2, iSTYLE, Mi STORE, NAY či Samsung.